2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kis Öcsi Fesztivál
Budapesten koncertezik az egyik legtechnikásabb gitáros
Régi és modern - a Jan Garbarek Group a Veszprémi Ünnepi Játékokon
A Bazilikában mutatja be új albumát Jan Garbarek - jegyek itt 
Képgalériák
Jan Garbarek és Trilok Gurtu
Kapcsolatok
Trilok Gurtu
Jan Garbarek

Elegáns jazz, Norvégiából

Az elegánsan muzsikáló norvég jazz ikon, Jan Garbarek és triója került éles hangváltásba Trilok Gurtu az ütemkeltő, zajvarázsló mesterrel a pécsi Kodály Központ színpadán vasárnap, október 4-én este, miszerint a mi füleink sem maradhattak otthon. 

Amikor először megtudtam, hogy jön Gurtu is, eufórikus izgatottságba kerültem és vártam a közelgő dátumot. Aztán később mondták, hogy ő már volt is itt, pont fordított felállásban (Garbarek volt akkor a vendége) így megnyugodtam, hogy talán lesz lehetőségünk idehaza többször is belehallgatni művészetébe. Kecsegtető reményeinkkel érkeztünk meg a gyönyörű helyszínre.



Egy rövid konferálás után a hosszú és változatos zenei folyam megáradt a teremben és közel két órán keresztül, megállás nélkül szórakoztatott minket. A variációk és különböző zenei stílusok kavalkádja rám kissé zavaróan hatott; amit épp megkedveltem volna, azt leváltotta valami gyökeresen más játék, amivel még baj se lett volna, viszont egy óra után elfárasztotta a figyelmemet.

Garbarek hatalmas zenei tapasztalata és színes múltja visszafogottan csillogott a zene habjain, míg Gurtu energiája bele-bele kacsázott a nyugodt vizeken való siklásokba is. Érdekes volt számomra a dallamos csapatjáték felépítése, a hosszú szólók és feleselgető játékok, a kimért melankóliák és zsibongó őrületek, de valamiért mégsem állt össze a kép erről a darabjaiban értékes, de saját hangot csak próbálgató együttes munkáról.



Ez idáig nem tudtam mit kezdeni a basszusgitár helyével a zenében, egy hátteret adó és oda el is vonuló, biztosan megalapozó, támaszt nyújtó szelíd együttműködőnek gondoltam a hangszert. 

A koncert után esett le az állam, húha, itt akár sokkal többről is lehet szó. Köszönöm, Yuri Daniel ezt a tapasztalatot, mesteri és egyben ördögi is volt a játékod.



Összességében nem vitte le a fejünket a koncert, igaz, voltak erős pillanatok, amelyek izgalmas mélységekbe tudták vinni az elegánsan komponált darabot, mégis, véleményem szerint  inkább a vasárnapra jóllakott jazzfogyasztók lakmározhattak egy szelettel az igazán finoman elkészített zenei desszertből.

– Takács Miklós –

[2015.10.08.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még