2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Könyv jelent meg Csáth Géza zeneszerzői életművéről

Könyv jelent meg Csáth Géza zeneszerzői életművéről a győri Magyar Kultúra Kiadó és az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gondozásában.

A Művészetek vándora - A zeneszerző Csáth Géza című könyv szerzője, Kelemen Éva zenetörténész az MTI-nek elmondta: Csáth zeneszerzői életművére úgy tekinthetünk, mint az egységes művészi önkifejezése egyik rétegére. Bár nem volt rendszeresen tanult zenész, jól hegedült és zongorázott, több mint száz kompozíció is őrzi zenei tehetségét.

    E zeneszerzői életművet - zömében dalokat, zongora- és kamaraműveket - mutatja be a kötet egy tanulmány és egy részletes műjegyzék formájában. Fontos kiegészítője a könyvnek egy CD is, amelyen Csáth Ady, Kosztolányi és Csokonai verseire szerzett dalai, két szólózongora-műve, két hegedűre és zongorára szerzett kompozíciója, valamint két vonósnégyes-tétele csendül fel Elek Szilvia (zongora), Kiss Tivadar (ének), Kuklis Gergely (hegedű), Csonka Gábor (hegedű), Benkő Gyula (brácsa) és Sturcz András (gordonka) előadásában.

Kiemelt helyet kapnak a dalok

    Csáth zenei érdeklődésének komolyságát jelzi, hogy felvételizett is a budapesti Zeneakadémiára, komolyabb zenei előtanulmányok hiányában azonban nem vették fel. "Egész életében zavarta, hogy nem volt elég képzett zeneileg" - mondta Kelemen Éva, hozzátéve, hogy ennek ellenére voltaképpen élete végéig komponált.

    A zenei életműben kiemelt helyet foglalnak el a dalok, melyeknek Kelemen Éva szerint stilisztikailag két nagyobb csoportját különböztethetjük meg: a népies műdalok jellemzőit mutató műveket és a kortárs költők verseire szerzett kompozíciókat. Ez utóbbiak jól illeszkednek más szerzők, például Reinitz Béla 1910-es évek táján keletkezett, hasonló jellegű versmegzenésítéseihez - mutatott rá a zenetörténész.

    Kelemen Éva több éve foglalkozik Csáth Géza zenei hagyatékával az OSZK Zeneműtárában, több publikációja is megjelent már a témában. A kötethez mellékelt lemez létrejöttében oroszlánrészt vállalt Elek Szilvia zongoraművész, író, aki a kéziratban maradt kompozíciók némelyikét átigazította és részben újragondolta. Utóbbira Kelemen Éva elmondása szerint azért volt szükség, mert Csáth autodidakta zeneszerzőként nem mindenhol tökéletesen jegyezte le zenei gondolatait.

- MTI -

[2015.09.24.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még