2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Örömkoncert 2006
Kapcsolatok
Lajkó Félix
Rúzsa Magdi
Dresch Mihály
Boban Markovic
Kapcsolódó események
Örömkoncert
[2006. augusztus 19. 21:00 - 20. ]

Más Rúzsa Magdi lépett fel az Örömkoncerten

Immáron negyedik alkalommal lehetünk részesei ennek a páratlan kezdeményezésnek, hogy hazai és külföldi világhírű muzsikusok, zenészek adnak mindenki számára ingyenes nagykoncertet.

A tavalyi esztendőben a Duna közepén lehorgonyzott színpadon a jazz kapta a főszerepet és a gyönyörű panoráma adta a díszletet és teremtette meg a kellő hangulatot a csodálatos zene élvezetéhez. Idén a 125 éves Országház elé a Kossuth téren épült fel a száz négyzetméteres színpad, ahol Lajkó Félix és vendégei adtak, több mint másfél órás koncertet.

Az örömkoncert kilenc órakor kezdődött és jómagam is nagy kíváncsisággal vártam ezt az eseményt, hiszen élőben, koncerten még nem láttam Lajkó Félixet, bevallom, bánhattam volna, ha nem megyek ki a Kossuth térre.

Fiatal kora ellenére - Vajdaság, 1974 - már rengeteg muzsikussal kooperált és kitűnő neves együttesekben játszott, valamint elbűvölte Tokió, Amszterdam, London és még több város közönségét is koncertjein. Rengeteg zenei kultúrához nyúlt kompozícióiban, ennek a koncertnek is különlegessége volt, hogy élő koncerten ennyi zenei kultúra és stílus még nem szerepelt.

Érzékenység és sokszínűség

A koncerten hallhattuk őt szólóban, jelenlegi triójával, meghívott vendégzenészekkel: például Dresch Mihállyal, akit a szakmai újságírók az év jazz zenészének választottak az elmúlt esztendőben, de hallhattuk közös produkció keretében Rúzsa Magdival is. Játékát talán úgy jellemezhetném az „ördög hegedűse”, hiszen együtt lélegzik (szimbiózisban él) a hangszerével, és minden mozdulata egybeolvad a hegedűvel, tehát nem egy tárgyat, hangszert tart a kezében, hanem saját lelkének testének látható kivetülése. A zene teljes átélése és önnön magából való kitörése nem csak hallható, de látható is volt, hiszen nem mindennapi volt arcjátéka, mimikája sem, sőt nyelvöltögetései, hiszen hegedűművésztől ilyen jellegű arcjátékot ritkán láthatunk. Saját zenéjét így jellemzi: „ A zeném alapja a hangszerem érzékenysége és sokszínűsége adja. Nem játszom semmilyen új stílusú muzsikát, csak járom a magam útját, improvizálok és zenét komponálok. Nem teszek különbséget zenei stílusok és irányzatok között; játszok népzenét, klasszikus muzsikát, rockot, bluest, jazzt és improvizatív dallamokat”.

A koncert fantasztikus első részét követően színpadra lépett Rúzsa Magdi, aki a TV2 harmadik tehetségkutató versenyének a Megasztárnak idei győztese. A fiatal kishegyesi ápolónő ígéretes tehetség és ugyan abból a faluból származik, ahol fiatalságának leghosszabb idejét töltötte Lajkó Félix. Persze sokan gondolhatták, hogy Rúzsa Magdi a megasztárban megismert arcát adja és azt a dalt fogja elénekelni, amit a médiában is hallhatunk, erről persze szó sem volt itt egy teljesen más Magdit ismerhettünk meg egy más közegben mint amiben eddig láthattuk.

Lajkó Félix hegedűn kísérte az énekesnőt az első számban, majd citera játékát is megmutatta a nagyérdeműnek, a második szám kíséretében, ami ugyan olyan különleges volt, mint a hegedűjátéka. Mondanom sem kell Magdit hatalmas taps kísérte a színpadra való bevonulásakor és a közös zenélést követően is.

Szerencsére "csak" a közlekedésben volt káosz

A program utolsó harmadában színpadra vonult a Boban és Marko Markovic Orkestár a szerb népzene és a világzene egyik legeredetibb és legnagyobb elismerést szerzett csapata. Közös produkciójuk különleges egyedi hangzásvilágot varázsolt a színpadra és örvendeztették meg vele a közönséget.

A 2006-os örömkoncert művészeti vezetője Németh Vladimír, rendezője pedig Bodó Katalin és Papp György volt. Az idei örömkoncert látogatottság viszonylag kevésnek tűnt a tavalyihoz képest, de természetesen ez nem a fellépők személye esetleges érdektelenség okán fordulhatott elő, inkább köszönhető volt annak, hogy a Duna tv élőben közvetítette a teljes koncertet, valamint a MTV is adott bővebb összefoglalót a koncertről. Így az idősebbek kényelmesen nézhették végéig karosszékükből a programot és elkerülhették a sajnos ezekben az ünnepi időszakokban is jellemző közlekedési káoszt, ami jellemzi Budapestet.

Hiszen a program vége után jószerivel már csak sok gyaloglással és éjjeli járatokkal lehetett hazajutni, ezek sajnos sok látogatót tartottak vissza attól, hogy idén kisétáljanak a Kossuth térre.

-BK-

[2006.08.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még