2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház

Rangos elismeréseket adtak át az Operaházban

Az évad legrangosabb kitüntetéseit vehette át hétfőn az Erkel Színház színpadán három operaénekes és egy zenekari tag. A kamaraművészi díjjal Sümegi Esztert, Komlósi Ildikót, Kovácsházi Istvánt és Balog Endre csellistát jutalmazta az Opera vezetése. A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja címet Felméry Lili balerina kapta. 

Az elismeréseket az aktív szólisták megbecsülésére, tehetségük és teljesítményük értékelésére hozta létre a dalszínház 2012-ben. Az operavilágban Európa-szerte a legmagasabb kitüntetést jelenti a Kammersänger-cím – ezt a rangot ültették át a hazai szakmai életbe a magánénekeseknek odaítélhető „A Magyar Állami Operaház Kamaraénekese” címmel. A balettművészek számára alapított „A Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” cím a francia balett tradícióra kíván építeni.

A hazai Kamaraénekes-kitüntetés történetében Sümegi Eszter magánénekesnő az első, aki második alkalommal vehette át a díjat, a porcelán hattyút, amely az opera- és a balett műfajnak egyaránt szimbóluma. Sümegi Eszter pályafutása szinte teljes mértékben a budapesti operaszínpadhoz kötődik. Diplomája megszerzésének évében Philadelphiában aratott versenygyőzelme után a világ legnagyobb pódiumai felé vehette volna az irányt, mégsem hagyta el hazáját. A  legnehezebb spinto szopránszerepek egész sorát énekelte az Opera és az Erkel színpadán; a most záruló évadban összesen huszonhárom alkalommal lépett fel Richard Strauss és Wagner szoprán főszerepei mellett – többek közt – az Aida címszerepében. Az Opera nyári bemutatójában Szulamit szerepében debütál a Margitszigeten Goldmark: Sába királynője című operájában.

A másik díjazott, Komlósi Ildikó bejárta Európa, a Tengerentúl és a Távol-Kelet leghíresebb színpadait. Az Opera 2014/2015-ös évadának első bemutatóján ismét a hazai közönség előtt lépett színpadra, a Bajazzók Santuzzájának szerepét énekelte nagy sikerrel, az Erkel Színház Aida-előadásaiban pedig legendás szerepében láthatták – Amnerist a Veronai Arénában Franco Zeffirelli rendezésében énekelte, de különféle színrevitelekben alakította a Scalában, a londoni Royal Operában, a barcelonai Liceuban, Brüsszelben, Münchenben és Frankfurtban is, összesen közel száz alkalommal.

A Kamaraénekesi kitüntetést a férfi énekesek közül Kovácsházi István vehette át. A művész vendégszerepelt Frankfurtban, Tokióban, Münchenben, Tel-Avivban és Chicagóban, számos szerepet énekelt a Mannheimi Nemzeti Színházban. Az idei évadban itthon túlsúlyban a német repertoár tenor hőseit keltette életre, Richard Strauss operái mellett Weber A bűvös vadászának Maxaként is jelentős alakítását láthatta a publikum Zsótér Sándor rendezésében.

Pacsay Attila zeneszerző fanfárja a Csillagóra-díjátadók állandó szignálja. A dallam zenekari művészt ez idáig még nem hívott színpadra. A „Magyar Állami Operaház Kamaraművésze” címet első alkalommal Balog Endre gordonka szólamvezetőnek adta át Halász Péter főzeneigazgató. Balog Endre számos országos és nemzetközi gordonkaverseny díjazottja, az Opera zenekarának művésze.

A „Magyar Nemzeti Balett Étoile-ja” (Csillaga) címet a következő évadban Felméry Lili magántáncosnő viselheti. A fiatal balerina 2008-ban megnyerte a Lausanne-i Nemzetközi Balettversenyt, majd a londoni Royal Ballet Schoolban képezte tovább magát. Tizennyolc esztendősen óriási sikerrel robbant be a táncszínpadra, az Operaházban Seregi Rómeó és Júlia című alkotásának női főszerepében láthatta ekkor a közönség. Azóta sorra kapja a balettirodalom legfontosabb szerepeit, idén többek közt a Manon és a Sylvia címszerepében debütált.

Az elismeréseket Ókovács Szilveszter főigazgató és Solymosi Tamás balettigazgató adta át a Halász Péter főzeneigazgató által vezényelt évadzáró gálaest műsorszámai között; az estet a Bazilika előtt kialakított nézőtéren több mint ezren követték nyomon kivetítőkön. A Kamaraénekes, a Kamaraművész és az Étoile rangjelzés egy évadon keresztül illeti meg a kitüntetett művészeket – egészen a 2016-os Csillagóra Gálaestig viselhetik a címet, amellyel együtt kiemelt honoráriumot is kiérdemeltek a következő évadra.

A Csillagóra díjak átadása előtt az Erkel Bernáth Aurél termében megrendezett zártkörű eseményen adták át az Opera hagyományosan, évadonként odaítélhető díjait, amelyeket a dalszínház egykori jeles művészeinek és emlékezetes egyéniségeinek emlékére alapítottak.

Munkásságuk tiszteletére, művészetük, szellemiségük továbbhagyományozására hozták létre az operaénekeseknek, zenekari művészeknek és tervezőknek adományozható plaketteket, amelyeket a színház egy-egy művésze vehet át tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása, olykor pedig életműve elismeréseként.

A karmestereknek és hangszeres művészeknek adható Ferencsik-emlékplakettet kiemelkedő művészi munkájáért az idei évadban Czeglédi Zsolt, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának, az Opera együttesének trombitaművésze, a Borsos Miklós tervezte Komor Vilmos emlékplakettet pedig Várnai Beáta, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának, az Operaház együttesének klarinétművésze kapta. Komor Vilmos Kossuth-díjas, érdemes művész karmester emlékére lánya, Komor Ágnes hárfaművész alapította az elismerést.

A Székely Mihály emlékplakettel Szvétek László művészi munkáját díjazták. Az elismerést első alkalommal a kiemelkedő basszus halálának első évfordulóján, 1964. március 22-én adták át, azóta hagyományosan az évadban nyújtott teljesítményért nyújtja át az énekeseknek az Opera mindenkori főzeneigazgatója. Szvétek László a most záródó szezonban nyolc szerepben harminckét alkalommal lépett közönség elé.
Az Operaház egykori Kossuth-díjas jelmeztervezőjének emlékére alapított Márk Tivadar-emlékplakett idei díjazottja Rimanóczy Yvonne. A tervező 1952-ben ösztöndíjasként a Nemzeti Színházban kezdte meg a pályáját. 1955-től harminc éven át a Állami Déryné Színháznál, illetve annak utódszínházainál – Népszínház –, emellett több fővárosi és vidéki színháznak is dolgozott. Kiemelkedő munkáját 1964-ben Jászai Mari-díjjal jutalmazták, 2015-ben pedig a Márk-plakettet odaítélő kuratórium döntése alapján kapta meg az elismerést. Az Opera két művésze két hete, a társulat távol-keleti turnéján, Japánban vehette át kitüntetését Ókovács Szilveszter főigazgatótól. A kétszeres Kossuth-díjas kiváló művész, egykori főrendező és vezető tervező, Oláh Gusztáv emlékére alapított díjat Sáfár Orsolya, az Opera fiatal tehetsége kapta. A Gela-plakettet mindösszesen hatodik alkalommal ítélték oda. Az Erkel Színház egykori főügyelője, Gela Lajos előtt tisztelegnek az elismeréssel, melyet négytagú zsűri szavazata alapján az Operaház művészeti ügykezelése területén dolgozó munkatársa – játékmester, balettmester, balett- vagy rendezőasszisztens, ügyelő és súgó – nyerhet el. Az idei díjazott Vághelyiné Szóka Ágnes ügyelő.

A legendás szoprán, Osváth Júlia emlékére alapított plakettel idén Ötvös Csillát jutalmazták művészi pályafutásáért.

– Opera Sajtó –

[2015.07.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még