2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Művészetek Palotája (MÜPA)

Jazztavasz: A vokális jazz legendái a Műpában

A négyszólamú jazzéneklés legjobbjaiként ismert Grammy-díjas énekegyüttes, a New York Voices, a magyar származású jazzdíva, Natalie Williams és Lisa Simone a Müpa Jazztavasz fesztiváljának főszereplői május 7. és 9. között. Az eseménysorozat idén a vokális találkozások jegyében telik, ugyanis a külföldi fellépőkhöz magyar zenészek és énekesek is csatlakoznak.

A Jazztavaszt Lisa Simone nyitja saját kvartettjével. Bár Lisa neve hallatán szinte mindenkinek először édesanyja, Nina Simone jut eszébe, mára Lisa is megtalálta saját zenei hangját és világát. Fiatalon lázadása jeleként az USA légierejéhez csatlakozott, és tizenegy évig ott szolgált, ám közben zenei pályáját is megalapozhatta, hiszen Németországban egy barátja közvetítésével felfigyelt rá a gospel nagyasszonya, Joan Faulkner.

Leszerelése után minden idejét az éneklésnek szentelte, s hamarosan a Broadway ünnepelt musicalszínésznője lett. Nina halála után emléklemezt készített, majd a Sing the Truth projekt tagjaként az egész világot bejárta.  2014-ben All is Well címmel jelentette meg immár teljesen saját zenei anyagát. Budapesti koncertje is erre az albumra épül, de tiszteleg édesanyja munkássága előtt, és Harcsa Veronikával közösen is előadnak néhány számot a Simone-repertoárból.

A fesztivál második napján egy MOBO-díjra jelölt énekesnőt ismerhetünk meg, aki délvidéki származású édesanyjának köszönhetően folyékonyan beszél magyarul. Natalie Williams szólóban és a jazz funk lehengerlő bandája, az Incognito énekeseként lett világszerte ismert.  A tíztagú „Soul Family” projekt tagjaként havonta hallható a londoni Ronnie Scott’s Jazz Clubban. Hetedik szólólemezét Where You Are címmel nagymamája emlékének ajánlotta. A lemez a kritikusokat is lenyűgözte, a brit Time Out szerint ő az egyik legizgalmasabb brit énekesnő, aki az egyik pillanatban érzéki souldíva, a másikban kifinomult jazzénekes. Tavaly ősszel a budapesti közönségnek a Random Trip vendégeként mutatkozott be, de Berlinben és Angliában is játszott már együtt magyar zenészekkel, többek között május 8-i vendégével, Szőke Nikolettával is.

Időpont Program  
2015/05/07 
Cs 20:00
Művészetek Palotája 
Fesztivál Színház 
Budapest
Lisa Simone Quartet / JAZZTAVASZ 2015 Elfogyott
2015/05/08 
P 20:00
Művészetek Palotája 
Fesztivál Színház 
Budapest
Dés András–Fenyvesi Márton feat. Theo Bleckmann / JAZZTAVASZ 2015 Elmarad
2015/05/08 
P 20:00
Művészetek Palotája 
Fesztivál Színház 
Budapest
Natalie Williams / JAZZTAVASZ 2015 Jegyvásárlás
2015/05/09 
Sz 19:30
Művészetek Palotája 
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem 
Budapest
A New York Voices és a Modern Art Orchestra / JAZZTAVASZ 2015 Jegyvásárlás


A Jazztavaszt a Grammy-díjas New York Voices zárja, amely nemcsak a jazz, hanem az R’n’B, a brazil zene, a pop és a klasszikus zene berkeiben is teljes biztonsággal közlekedik.

Az énekegyüttes pályája huszonhét éve töretlen, sajátos szólamvezetésekkel, harmonizálásokkal és stiláris sokoldalúsággal teljesen egyéni utat találtak maguknak. 1996-ban első Grammy-díjukat a Count Basie Orchestrával közösen készített lemezükért kapták, de közreműködtek Paquito D’Riviera Brazilian Dreams című, Latin Grammy-díjat érő albumán is. Negyedszázados fennállásukat a híres WDR Big Banddel ünnepelték, de május 9-i kísérőzenekaruk, a Fekete-Kovács Kornél vezette Modern Art Orchestra sem ismeretlen partner számukra, hiszen már játszottak közösen. Ezen az estén a jól ismert örökzöldek mellett meglepetésnek szánt újdonságokat is hallhatunk majd tőlük.

[2015.05.04.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még