2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Zempléni Fesztivál 2015: Hírek, információk

Komolyzenei koncertek, néptáncfesztivál, operett, dzsessz, kiállítások, valamint gasztronómiai programok színesítik az idei, immár 24. t, amelyet augusztus 13-tól 23-ig rendeznek meg Zemplén számos településén - hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján, kedden Szegiben.

 

Tokaj-Hegyalja és Zemplén talán legrangosabb kulturális eseménysorozatát 1992-ben indította útjára a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a fesztiválnak egyebek mellett az ad különleges vonzerőt, hogy a térség legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein, falvakban, várakban, templomokban rendezik meg a programokat.

Turjányi Miklós fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón arról szólt: az elmúlt évekhez képest szokatlanul későn ismertetik a fesztivál programját - hiszen már csak négy hét van hátra a kezdésig -, ennek egyrészt oka volt az anyagi bizonytalanság, másrészt pedig jószerivel percről percre alakulnak a programok.

Mint mondta: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere néhány héttel ezelőtt ítélt meg 15 millió forintot a rendezvénynek, ennek köszönhetően már nem kell "remegő lábakkal itt állni" és nem kell azon gondolkodni, hogy a programokból mi maradjon el. Kiemelte: így minden rendezvényt, amit terveztek, megtartanak, így idén 28 helyszínen csaknem félszáz programmal várják a közönséget, a fellépők száma pedig meghaladja a félezret.

Hörcsik Richárd (Fidesz-KDNP), Zemplén és Abaúj országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kulturális kormányzat fontosnak tartja a Zempléni Fesztivált, ezért is támogatja anyagilag most is és a következő években egyaránt. Szavai szerint kiemelt támogatásra számíthat ezentúl a rendezvény, biztos anyagi alapokra épülhet.

Kitért arra, hogy Zemplén fejlesztése negyedszázada kezdődött, ennek egyik ága a turizmus, ezen belül a kulturális turizmus. Ennek a fesztiválnak már "patinája, sármja" van, Zemplénnek "mint egy falat kenyér", úgy kell ez a fesztivál, hiszen felöleli az egész térséget témájában, kultúrájában. A fesztivál egyaránt a zenéé, a gasztronómiáé, a pincéké, a boré, megmutatja Zemplén igazi arcát - tette hozzá. Megjegyezte: a Zempléni Fesztivál megmutatta, hogyan kell összefogni önkormányzatokat, hogyan kell együtt gondolkodni nemcsak a zenében, hanem a turizmusban, a kultúrában.

Hollerung Gábor, a fesztivál zenei igazgatója arról szólt, hogy a fesztivál programjának gerincét hagyományosan a komolyzenei koncertek adják. Az augusztus 13-i nyitókoncerten ezúttal is a Liszt Ferenc Kamarazenekar lép fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán, miképp a vár ad otthont augusztus 23-án a záróhangversenynek is. Ekkor Muszorszgkij Egy kiállítás képei című művét Cakó Ferenc homokanimációival mutatja be a Budafoki Dohnányi Zenekar.

Tavaly nyílt meg és szerepelt első alkalommal koncerthelyszínként a 2500 néző befogadására alkalmas Tokaji Fesztiválkatlan, ahol ebben az évben két nagyszabású produkciót láthatnak-hallhatnak az érdeklődők. A Budapesti Operettszínház társulatával kerül színre a Csárdáskirálynő, a Budafoki Dohnányi Zenekar pedig a Budapesti Akadémiai Kórussal, népszerű előadókkal igényes átiratokban szólaltatja meg a hetvenes, nyolcvanas évek legnagyobb slágereit Retro Symphonic Rock című produkciójában.

A zenei igazgató külön kiemelte, hogy idén is megrendezik a Dohnányi Nyári Zenekari Akadémiát. Ez egy egyedülálló kezdeményezés, amelynek keretében a Budafoki Dohnányi Zenekar lehetőséget kínál főiskolásoknak és konzervatóriumban tanulóknak arra, hogy belekóstoljanak a zenekari muzsikálásba, betekintést nyerhessenek a műhelymunkába, a zenekar tagjaival próbálhassanak, majd több koncert fellépőjeként is kipróbálhassák magukat.

Idén sem maradnak el a kirándulókoncertek, kamara-, gasztronómiai és családi programok, valamint a múlt évben nagy sikerrel zárult Egy nap Mádon rendezvény mellett újabb program születik Egy nap Tolcsván címmel. Sárospatakon pedig a már ismert Borterasz és az új helyszínként belépő Cuvée Rendezvényház eseményei mellé fiatal helyi borászok kínálják minőségi italaikat.

A programokról részletes információ a www.zemplenfestival.hu honlapon, valamint a fesztivál Facebook oldalán található.

[2015.07.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még