2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Szakcsi Lakatos Béla
Komolyzene
Kocsis Zoltán

Ma indul a Zempléni Fesztivál - Zenei csemegék a kínálatban

Az idén tizenötödik alkalommal megrendezendő Zempléni Fesztivál már kéthetesre bővült időtartambanban több mint hatvan programmal, negyven helyszínen várja a tokaji tájak és borok, valamint a kultúra szerelmeseit. A nyitóhétvége programjairól H. Magyar Kornél főszervező tájékoztatta internetes lapunkat.

Az augusztus 11-i nyitóhangversenyen – a hagyománnyá vált szokást folytatva – magyar műsor hangzik fel a sárospataki Rákóczi-vár udvarán. A magyar zene két reprezentatív mesterműve – Bartók Hegedűversenye és Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című oratóriuma – szólal meg Magyarország legfiatalabb hivatásos zenekara, a Budafoki Dohnányi Zenekar előadásában a kétszeres Kossuth-díjas Kocsis Zoltán vezényletével.

Bartók zenéjének egyik legértőbb tolmácsolója mellett a fiatal magyar muzsikus-generáció egyik legjelesebb tehetsége, Kokas Katalin hegedűművész lép fel szólistaként. A ma már klasszikus alkotást számos alkalommal adta eddig elő – többek között a 2002-ben rendezett Szigeti József Nemzetközi Hegedűverseny döntőjében, amit ezzel a művel nyert meg. Kodály Psalmus Hungaricus című művében az a Budapesti Akadémiai Kórustársaság működik közre, amely idén nagy sikerrel vendégszerepelt Izraelben, és amely a Zemplén Fesztiválon is több alkalommal lép fel.

A Zempléni Fesztivál első napjának programja máris több kiemelkedő produkciót tartogat. Augusztus 12-én, a Bartók-évforduló jegyében, a Budapest Táncegyüttes előadásában láthatja a fesztivál közönsége a Makrokozmosz című táncköltemény ősbemutatóját, amelyet Zsuráfszky Zoltán koreografált Bartók Béla Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című művére. A táncot a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar kíséri zeneigazgatójuk, Hollerung Gábor vezényletével.

Szakcsi show

A Zempléni Fesztivál programjában ma már azonos súllyal szerepel a komolyzene és a jazz. Szintén ezen a napon ajándékozza meg a közönséget különlegesnek ígérkező, Szakcsi Show című koncertjével Szakcsi Lakatos Béla és két fia, akik Tokajban a Rákóczi-pince udvarán lépnek fel. A több művészeti ágat is képviseltető fesztivál összművészeti jellegének pedig egyik sajátos oldalát villantja fel Hercegkúton, a Gombos-hegyi pincesoron étellel, itallal, sramli zenével és tánccal fűszerezett sváb hagyományőrző programján (Tunki-party) a magyar zenészekből álló Lustige Musikanten (Vidám muzsikusok) együttes, valamint a Soroksári Német Nemzetiségi Tánc Egyesület.

A sramli – vagyis a bécsi kisvendéglők boldog békeidők-béli hangulatát idéző muzsika – után ugyanis a világörökség részét képező Gombos-hegyi pincesoron valódi sváb étel, közkeletű nevén tunki várja a Zempléni Fesztivál látogatóit. A hercegkútiak kiváló hegyaljai bort is kínálnak hozzá, a programot este utcabál, tábortűz és tűzijáték zárja.

- Bíró Zsolt -

[2006.08.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még