2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Jön a Wendigo bemutatkozó albuma
Kapcsolódó Kiadványok
Wendigo: Let it out
Kapcsolatok
Wendigo

Variációk egy témára

Meghallgattuk a Wendigo Let It Out című lemezét

A metállal gyakorlatilag mindent megtettek már, amit egy műfaj elbírhat. A Dream Theatre önnön zsenialitásába csavarodott professzionális, ugyanakkor elrettentő tízperces műmájerkedései, az Apocalyptica szánalomba hajló headbanger szonátái, a nu-metál szintér gagyogó bölcsisei, a Korn mániás – depressziós lélekvesztői csak ártottak a műfajnak. Az ezredfordulóra már maga a Metallica sem tudta pontosan mit is akar. A St. Anger minden invenciót nélkülöző, lélektelen kalapálásával megtörtént a sírba tétel. A feltámadásra éppen három évet kellett várnunk. 2006-ban kijelenthetjük, a korszakos Master Of Puppets megjelenésének huszadik évfordulóját ünneplő Metallica a 90-es évek eleje óta a legjobb koncertjeit adja, a Korn új albuma ismét hat, a stoner metál szintér pedig erősebb, mint valaha.

Az őrségváltás a hazai metálban is lezajlott. A nagyterpeszből elkövetett véget nem érő gitárszólókkal operáló, a megbízható Iron Maiden riffeken felnőtt generáció melléktermékei eltűntek, helyettük itt a Stereochrist, a Superbutt, vagy épp az Isten Háta Mögött. A sor nyilván tetszési index szerint folytatható.

A Wendigo is pont ugyanazt a gyomorszájon rugós, ugrálós, dallamos, néhol egészen sötét, máskor felemelő, modern metált játssza, ami újra szimpatikussá teheti a műfajt. Az átalakuló Stonehenge, a Behinia és a feloszlott Da Capo szentgotthárdi, paksi és budapesti zenészeiből 2003-ban rekrutált csapat önálló arculattal bír. Az anyazenekarok progresszivitása megmaradt, a témák azonban az alapvető közérthetőségre bazíroznak. A Bátky-Valentin Zoltán (BZ) ének, vokál, Kozó Tamás (Kozi) gitár, Takács József (Jozzy) gitár, Csörnyi Róbert (Rob) basszusgitár és Varjú Attila (Crow) dob felállású kvintett Hidasi Barna felügyelete mellett rögzített első Reconnecting...című EP-je még 2004-ben jelent meg. A három számos bemutatkozás kedvező médiavisszhangra talált.

A Let It Out című bemutatkozó korongon nincs üresjárat. Első blikkre a Nevermore Queensryche, a Metallica, a Soilwork néhol pedig a Megadeth ugorhat be. Súlyos riffek, dallamos énektémák, matekos kiállások, pszichedelikus elszállások, doom - stoner és sivatag. Az egész anyag kompakt, tömör nincs feloldozás. A vad hörgésből agresszív üvöltésből kibomló finom énektémák a műfaj pontos érzelmi és technikai ismeretéről tanúskodnak. Hátborzongató. CD játszónkon a Broken, a Disconnected, a súlyos kezdés után elektromos alapon megszólaló eksztatikus Prophets Of Emptiness és a Led Zeppelin-t megidéző Rain Maker alatt kapcsolhatjuk be a repeat opciót.

Radics Gábor

[2006.08.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még