2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2015 élő produkció: Szabó Ádám: Give Me Your Love
A Dal 2015 élő produkció - Chances: The Night
A Dal 2015 élő produkció - Leander Rising: Lőjetek fel
A Dal 2015 élő produkció - ÍV: Fire
A Dal 2015: a második elődöntő továbbjutók
A Dal 2015 élő produkció: Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo: Run to You
A Dal 2015 élő produkció - Pankastic!: Kicsi a világ, de nagy világ
A Dal 2015 élő produkció - Dér Heni: Ébresztő
A Dal 2015 élő produkció - New Level Empire: Homelights
A Dal 2015 élő produkció: Oláh Gergő: A tükör előtt
A Dal 2015 élő produkció - Szécsi Saci & Böbe: Our Time
A Dal 2015 extra produkció: Wellhello: Rakpart
A Dal 2015 - Szabó Ádám: "Nem fogom fel ezt"
A Dal 2015 - New Level Empire: "Egy ember nem szeret minket"
A Dal 2015 - íme a középdöntősök mezőnye
A Dal 2015: A New Level Empire érdekes véleménye a zsűriről
Szabó Ádámot megpofozták - video
Kapcsolatok
Eurovízió 2015 (A Dal 2015)
Dér Henrietta (Dér Heni)
Oláh Gergő (X-faktor)
Leander Rising
Szécsi Böbe
Szécsi Saci
Szabó Ádám
Éliás Jr. (Éliás Gyula)
New Level Empire

A Dal 2015 második elődöntő: Szabó Ádám győzött - videók

Újabb tíz előadó részvételével folytatódott ma este A Dal, az Eurovíziós Dalverseny magyar dalválasztó showja. 20.25-től az m1-en ismét Tatár Csilla és Harsányi Levente várták a nézőket, a zsűri tagjai Csiszár Jenő, Rákay Philip, Rúzsa Magdi és Pierrot voltak.

Ahogy a zsűri összetétele, úgy a szabályok sem változtak. A dalokat az elhangzásuk idejében, összesen három percig pontozhatja a közönség sms-ben vagy applikáció segítségével. Az ítészek szintén pontszámokkal értékelnek, a kettő együtt adja meg a továbbjutók sorrendjét.

Az öt legtöbb pontot kapó dal automatikusan a középdöntőbe kerül, a hatodikat a maradék ötből választhatják ki a nézők a műsor végén leadott szavazataikkal.

Mindeközben ismét egy népszerű dal nagyzenekari feldolgozását hallhatjuk, a Wellhellotól szól majd a Rakpart.

Mielőtt tovább szaporítanám a szót, lássuk, kik lesznek A Dal második elődöntőjének főszereplői:

Dér Heni – Ébresztő
Oláh Gergő – A tükör előtt
Leander Rising – Lőjetek fel
Pankastic! – Kicsi a világ, de nagy világ
Szécsi Saci & Böbe – Our Time
Szabó Ádám – Give Me Your Love
Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo – Run To You
New Level Empire – Homelight
ÍV – Fire
Chances – The Night

S mint tudjuk, a cél az Eurovíziós Dalversenybe jutás, amit 2015-ben Bécsben rendeznek, és ahol Magyarország az első elődöntő második felében mutatkozhat be!

„Elintézett”

És a versengés máris megkezdődött, elsőként a színpadon a Chances!

A Kosztyu János és Orbán Ferenc alkotta formáció ezúttal poposabb oldalát mutatja meg The Night című dalával. Az egyébként zúzós metálban nyomuló gitáros srácok sokkal kifinomultabb, lágyabb hangzású felvételüket házi stúdiójukban vették fel és közösen hangszerelték. Az éneket Jani vállalta, Feri pedig maradt a gitárnál és a vokálnál, amit egy kisebb kórus is kiegészített.

Csiszár Jenő kijelentette: „hisz ebben a dalban”, „teljesen jó”, „a rádiós játszás elsőre elintézett”. De nagyon sajnálta, hogy „az előadásmód nem azt adta, amit beküldtek”: a vokálnak és az énekhangnak nagyon telítettnek kell lenni – fogalmazott.

Rúzsa Magdi kérdésként fogalmazta meg, be lehet-e applikálni valamit úgy a dalba, ami megtámogatja az énekest, de nem vesz el a dalból. A The Night a zsűritől 26, a nézőktől átlagolva 5 pontot kapott.

Lájk, ha kedveled a retro dalokat.



Szabó Ádám még csak 22 éves, mégis komoly ismertséggel büszkélkedhet. A nagyközönség először a Csillag Születik második helyezettjeként ismerhette meg a tangóharmonikájával virtuózként bánó srácot, aki később énekes tudását is megcsillogtatta az X-Faktorban. Jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, természetesen harmonika szakon. Az iskola mellett Éliás Gyulánál képzi a hangját.

Dalának címe Give Me Your Love, amivel kapcsolatban Rákay Philip azon gondolkodott, vajon hallott-e már A Dal négy éve alatt „ennyire szépen, gyönyörűen építkező, lírai dalt”. „Úgy énekelsz, ahogy a nagykönyvben megvan írva” – tette hozzá.

Pierrot úgy érezte, „ez az első olyan dal a mezőnyben, ami nem csak helyet foglalhat az Eurovízóban, de meg is nyerheti azt”. Szabó Ádám dala 38+8 pontot ért.

„Egyes alá”

A Köteles Leander nevéhez fűződő Leander Rising története 2009-re datálható. Eleinte az interneten bemutatott dalaikkal szereztek hatalmas rajongótábort, majd 2010 szeptemberében többszörösen teltházas fővárosi koncerttel alapozták meg teljeskörű zenekari jövőjüket. A csapat 2011 júliusában szerződött a Sony Musichoz, akiken keresztül 2012-ben megjelent a Szívidomár című lemez, ami Amerikában Heart Tamer címmel látott napvilágot. Utóbbit egy év múlva Európában is kiadták.

A Dalba Lőjetek fel című, egyszerre lírai, és egyszerre zúzós felvételükkel jutottak. Rúzsa Magdi szerint ez „egyrészt nagyon jó szín”, másrészt azt érezte, „nagyon egyben van az egész”. Rákay Philipnek elsősorban zeneileg tetszett a dal, de megjegyezte: a dal címe Lőjetek fel, ennek ellenére úgy érezte: „Lőjetek le”. A szöveget „egyes alának” minősítette. A Leander Rising produkcióját összességében 29+7 pontra értékelték.

Katona-Zsombori Éva, azaz Ív neve elsőre nem sokat mond, pedig nem kevés tapasztalattal rendelkezik, ami a zeneipart illeti. Kezdetben jazzt énekelt, majd undergroundra váltott a Mantra Porno énekeseként. A 2010-ben alapított Plüsss zenekarral – aminek az X-Faktorból ismert Horányi Juli is tagja volt – a Jazzy Rádió dalversenyének közönségdíjasai lettek, 2012-ben már a Valami Zsuzsi frontemberként kóstolt bele a pop világába. A Ginger megalapításával a soul-jazz-downtempo következett, tavaly pedig ByeAlex kérte fel, hogy működjön közre lemezének egyik dalában. Ívként Alex mellett debütált a Sztárban Sztár című műsorban.

Ív dalának címe Fire, a tüzes felvételt Pierrot „kiválónak” nevezte. Mint mondta:„a dal mindent tud, ami a mai trendeknek megfelelő, mégsem tucatdal”. Arra bátorította ugyanakkor az énekesnőt, a vokális megszólalással csináljanak valamit, hogy jobban hasonlítson a beküldöttre, mert a kritikája annak szólt. Csiszár Jenő szerint a produkció „Rebecca Ferguson lüktetésére” hasonlított, s bár felfedezte Adele Rolling in the Deepjét is az alapban , de ez őt egyáltalán nem zavarta. A fire 32+6 pontot kapott.

„Egysíkú”

Éliás Gyula Jr. is mondhatni, állandó szereplője A Dalnak. Az énekes ezúttal a Fourtissimoval közösen adja elő - a kizárólag címében Whitney Houstont idéző - Run to You című dalt. A Kuna Valéria (trombita, ének), Kuna Gyula (trombita, ének), Kuna Márton (harsona, ének) Kuna Bence (kürt, ének) és Kottler Ákos (dob) alkotta zenekar számos komoly-és könnyűzenei sikerrel a háta mögött most a 60-70-es évek jazzrock stílusát sajátította el.

Értékelésében Rúzsa Magdi kiemelte, Éliás Gyula Jr. „atombiztos énekes”, de a dal közepénél „érzett egy-két olyan dolgot”, amin esetleg érdemes lenne változtatni. Pierrot azt gondolta, „kifejezetten szórakoztató dal volt”. „Leginkább a 30 felettieknek jelent ez partynótát” – vélte, de összességében „egysíkúnak” érezte. „Egy rádiós játszáshoz elegendő, de az üdvösséghez nem” - fogalmazott. A Run to You 28+8 pontra volt elég.

A fél éve alakult Pankastic! zenekar tagjai Csurkulya József (cimbalom), Horváth Márk (gitár), Kardos Dániel (gitár), Lombos Pál (bőgő), Pálmai Panna (ének), Seres Vilmos (klarinét). Daluk címe Kicsi a Világ, De Nagy Világ, ami a régi idők nótáit idézi. A zenekar alapító frontasszonya hat évesen kezdett a zenével foglalkozni. Kezdetben zongorázott, majd az éneklés irányába fordult: orvosi egyetemi tanulmányai mellett tanult énekelni.

Rúzsa Magdi „nagyon bátornak” nevezte, hogy egy „egészen más dallal” jött a műsorba a Pankastic. „Itt van egy olyan dal, ami örök, és valahogy mégis az egyetlen, ami folyamatosan fogta a kezem” – értékelt az énekesnő.

Rákay Philip bevallotta, az előzsűrizés során „nem annyira lelkesedett” a dalért, de rájött, „mekkorát tévedett”, mert ebben „nem valami van, hanem nagyon sok”. A „pankastikus” felvétel 32+6 pontot hozott a „francia gypsy swinget” idéző felvétel.

„Méltatlan”

Dér Henit azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni. A legelső Megasztárban a zsűri nagy kedvence volt, 2005-ben a Sugarloaf zenekar frontasszonya lett. Bár a csapat ebben a felállásban hatalmas sikereknek örvendett, 2013-ban végleg kiszállt, hogy a szóló karrierjére koncentrálhasson. Talán kevesen tudják róla, hogy tagja Miklós Tibor Rock és Musicalszínházának, valamint állandó fellépője a magyarországi amerikai futball-döntőknek.

Heni tavaly is indult a Dalban, ezúttal Ébresztő című dalával próbálja beénekelni magát a középdöntőbe.

Pierrot a dalról nem volt olyan jó véleménnyel, azt mondta: „mélyen Heni kvalitásai alatt van”. „A hangszerelés is megúszós, a szöveg is butuska” – jelentette ki hozzátéve, „méltatlan volt ez a produkció” Henihez.

Csiszár Jenő nem volt ennyire szőrös szívű, szerinte az Ébresztő egy „teljesen egyszerű popdal, R&B beütéssel”. Az ítész biztos benne, ha ezt egy showműsorban sztárvendégként mutatná be az énekesnő, 80-90 százalékban elájulnának tőle. Dér Heni produkciója 27+7 pontot kapott.

Az Ujvári Zoltán Szilveszter, azaz Zola nevével fémjelzett New Level Empire 2013 őszén alakult és a 2014-es Dalban mutatkozott be, ahol vokálos, modern dance stíluson nyugvó zenéjükkel nem csak a zsűrit, de a nagyközönséget is elvarázsolták. A banda tagjai a hazai popélet különböző területeiről érkeztek, talán az ebből adódó különbözőségekben rejlik a titkuk is.

Az idei Dalba a Homelights-szal jelentkeztek, ami a decemberben megjelent nagylemezük címadó dala is egyben.

Rákay Philip szerint „megjegyezhető, önálló világot teremtett” a New Level Empire, és ez a „bélyeg” ebben a dalban is felfedezhető. Ugyanakkor neki a tavalyi dal egy picit jobban tetszett. Csiszár Jenő egyetértve ítésztársával azt mondta, „megvannak a finomságai”, de kérdés, hogy a közönség és a zsűri számára átjön-e a rendelkezésére álló 3 perc alatt. A produkció 26+8 ponttal várja a folytatást.

„Alibi sorok”

Oláh Gergő nevét leginkább onnan ismerhetjük, hogy megnyerte az X-Faktor harmadik évadát, ahova közfoglalkoztatottként jelentkezett. Igazi „legkisebb fiú elindul szerencsét próbálni” történet az övé. A mindössze 25 éves salgótarjáni fiú Nyíregyházán tanult a táncművészeti szakközépiskolában, majd egy OKJ-s tanfolyamon gyermek és ifjúsági felügyelő végzettséget szerzett.

Gitározik, zongorázik és dobol, a tehetségkutató megnyerése óta a zene a szakmája. A Dalba A Tükör Előtt című dalával jutott, ami arról szól: bárhova is születik az ember, bárhonnan indul is, nincs senki és semmi, ami megakadályozhatná, hogy valóra váltsa az álmait.

Pierrot értékelésében kifejtette, Gergő „nagyon nagyot énekelt”, és ez egy jó dal, mert megmutathatta magát benne. De azt érezte, volt egy erős üzenet, amit végig kézben kell tartani, nem csak három sorban. „Alibi sorokra nincs benne szükség” – szögezte le.

Rúzsa Magdinak olyan érzése volt, hogy „Wao, most hallotta először” Gergőt. Bár felfedezett „némi áthallást” a dalban - az alapban és a kiállások miatt Sam Brown és a Stop jutott eszébe -, de úgy érezte: amikor lejöttek hozzá a vokalisták, olyan erőt sugároz, ami nagyon komolyan tudja manipulálni az embereket. Oláh Gergő dala 34+7 szerzett.

Utolsóként Szécsi Saci és Böbe lépett színpadra, akik szintén az X-Faktornak köszönhetik ismertségüket: ikerpárként Geszti Péter mentorálta őket. Saci szerzeményével már tavaly bemutatkoztak a Dalban is, a Born To Fly-t azóta is rendszeresen játssza az MR2‐Petőfi rádió. Bár nagyon élvezik a közös munkát, rendszeresen részt vesznek külön-külön is zenei projektekben: vokáloznak, dalokat és dalszövegeket írnak. Az idei Dalba Our Time című közös szerzeményükkel jutottak, ami kifejezetten két énekes számára íródott.

Rákay Philip megjegyezte, aki ennyi idősen ilyen jó dalt tud írni, az előtt meg kell emelni a kalapot: szellemes és bátor. Ugyanezt azonban nem látta a színpadon: ”sovány volt a vokál, a stylinggal és a koreográfiával is dolgozna még” - magyarázta.

Pierrot „nagyon naprakésznek” nevezte a produkciót, de szerinte nem az a lányok célja, ami számára lejött: „koreai iskolás lányok az osztálybulin előadnak valamit”. Az Our Time 27+7 pontot hozott az ikrek konyhájára.

Középdöntősök

A zsűri és a nézők pontjai alapján máris megvan a továbbjutó előadók névsora. Ők a következők:

Szabó Ádám, Oláh Gergő, a Pankastic és Ív.

Az ötödik és hatodik helyen holtverseny alakult ki, a Leander Rising és Éliás Gyula Jr. sorsa így a zsűri kezébe került. Az ítészek úgy vélték, a középdöntőbe jutást leginkább utóbbi érdemli meg, így az ötödik továbbjutó Éliás Gyula Jr. és a Fourtissimo zenekar!

Mivel azonban a középdöntőbe hat produkció juthat, most a közönségen a sor, akik a maradék öt versenyző kódjait elküldve választhatják ki azt az egyet, aki a középdöntőben tovább versenyezhet majd.

Amíg a voksolás tart, színpadon nagyzenekari változatban a Rakpart, aminek előadói Fluor Tomi és Diaz, azaz a Welhello.

A hagyományokhoz híven a zsűri tagjai ismét kampányolhattak azokért az előadókért, akiket szívesen néznének meg újra a középdöntőbe. Ezek az előadók most Pierrot szerint a Chances, Rúzsa Magdi véleménye szerint Dér Heni, Csiszár Jenő szintén a Chancesnek illetve a Leander Risingnak örülne, míg Rákay Philip a New Level Empiret és a Szécsi ikreket nézne még újra.

A szavazást ezután lezárták, a nézők döntöttek. A szavazatok értelmében a hatodik továbbjutó: a New Level Empire.

Ezzel a második elődöntő véget ért, egy hét múlva az utolsó, azaz a harmadik elődöntővel folytatódik A Dal. Tartsatok velünk akkor is, amikor összeáll a középdöntő teljes mezőnye!

Pontszámok és a végeredmény

  1. Szabó Ádám – Give Me Your Love 46 pont
  2. Oláh Gergő – A tükör előtt 41 pont
  3. Pankastic! – Kicsi a világ, de nagy világ 38 pont
  4. ÍV – Fire 38 pont
  5. Leander Rising – Lőjetek fel 36 pont
  6. Éliás Gyula Jr. feat. Fourtissimo – Run To You 36 pont
  7. New Level Empire – Homelight 34 pont 
  8. Dér Heni – Ébresztő 34 pont
  9. Szécsi Saci & Böbe – Our Time 34 pont
  10. Chances – The Night 31 pont

Görgess le és nézd vissza a produkciókat.

-kiko-

[2015.01.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még