2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Van ZoZéka zenekar
Kapcsolatok
Van ZoZéka
Kapcsolódó események
Van ZoZéka koncert
[2014. augusztus 30.
szombat 21:00]

 ˝Csak a hangszer legyen a korlát˝ - Interjú Debreczy Zoltánnal 

A hamarosan egy éves Van Zozéka zenekar az idei fesztivál szezonban helyet kapott a Volton és a Szigeten is. Most a frontemberrel Debreczy Zoltánnal beszélgettünk. 

- Zozo, mi a titka ennek a sikernek?
- Ezt nem nevezném sikernek, hiszen tudjuk, hogy egy ilyen fiatal banda még gyakorlatilag nem tud olyan közönségre szert tenni, hogy sikeresnek legyen mondva. Valójában nem is tudom, csak remélem, hogy az általunk képviselt értékek juttattak be minket ezekre a neves fesztiválokra. Mindenesetre nagy köszönettel tartozunk azoknak, akik ezt lehetővé tették számunkra. Itt a szigeten már viszonylag sokan be is jöttek ránk az esős idő ellenére.

- A zenekar tavaly augusztus 30-tól jegyzi születését. Hogyan telt el ez az egy év?
- Véletlen, vagy sorsszerű találkozások sora előzte meg a megalakulást. Beleértve azt is, hogy az első három hónapban négy dobos is megfordult a csapatban mielőtt az színpadra lépett volna. A Fehér című EP. felvételein például a Blaskó Gyuri üt, aki végül nem tudta vállalni a szereplést. A lényeg az, hogy végül felállt az a négyes formáció, amiben minden tag elképzelése közelít egymáséhoz. Kecskeméti Csabi basszusgitáron (Ankou, Cry Free), Kecskeméti Árpi gitáron (Ankou), Deák Ferenc dobon (Iguana Pe Fir ) játszik , és jómagam.
Gyakorlatilag megcsináltuk a 6 dalos lemezt, és elkezdtünk koncertezni, és azóta is írjuk az új dalokat, ami lassan összeáll egy nagylemezzé, amit valószínűleg  egy maxi cd fog megelőzni.

- Mit jelent, hogy közelítenek az elképzelések?
- Azt, hogy csak a hangszer legyen a korlát. Átadjuk magunkat annak, ami jön. Nem erőszakoljuk meg. Nem skatulyázzuk be magunkat zenei stílusokba, illetve nem akarjuk. Valamit majd úgy is ráaggatnak. Legalábbis remélem, mert ha nem, akkor a kutya se fog figyelni ránk. Azt hiszem, ezzel mindannyian egyetértünk. Nem beszélve arról, hogy egy ilyen életvitelben együtt dolgozni nem könnyű. Feltétlen szükséges az, hogy meglegyen az összhang, tolerancia és számos emberi tényező. Hiába jó zenész valaki, ha nem motivált, vagy nem csapatjátékos. Ez nagyon fontos szempont. Két dobosunk is ezért távozott, mert nem tudtunk együttműködni.


Fotó: Gálos Viktor

- A Van Zozéka név honnan jött?
- Sikerült kiválasztanunk azt a nevet, amire mindenki visszakérdez. Van Zozéka. Micsoda? Van Zozéka. A rövid történet az, hogy ment az ötletelés, sokat nevettünk, de már kezdett nyűg lenni. Aztán egy teljesen más okból megkaptam ezt a becenevet a srácoktól Van Gogh-ra utalva, mert én is festettem olajvászonra, és nálam látták a képeimet. Így került potenciális jelölté ez a gyönyörűség. Bár elfogadtam, de én nem szeretem, mert túlságosan rám épül, és ez rossz objektív. Lehurrogtak, mondván hogy az én egyéniségem határozza meg a zene hangulatát, és az angol one szó, és a magyar van létige is az egyediségre mutathat ebben a névben. Hát így.

- Tervek a jövőre nézve?
- Igen, mint mondtam, az alkotást és a nyári szezon hátralévő koncertjeit tartjuk most leginkább szem előtt. November, december környékén legkésőbb biztosan kijövünk új anyaggal. Ennek a pontos körülményeit még magunkban sem tisztáztuk. Az időpont attól függ, hogy azt a rengeteg ötletet, ami bennünk van, mikorra tudjuk megvalósítani úgy, hogy azzal maradéktalanul elégedettek legyünk. Ezek már igen előre haladott állapotban vannak ugyan, de semmiképp nem szeretnénk elkapkodni a dolgot. Ezen kívül stúdió munka is hátra van nyílván, és ráadásul egy klipet szeretnénk az anyag mellett párhuzamban forgatni. Egy klipünk még jelenleg is munka alatt van, ami még az első koronghoz kapcsolható. Hátra van még két buli a nyári szezonból. Az egyik különösen rendhagyó, mert pontosan az együttes első évét zárjuk vele. Amolyan születésnapi parti lesz ez.  Több vendég is lesz. A MissMaze 19 órakor, a Foolabout 20 órakor, és Takáts Eszter személyes jó barátom is muzsikál velünk. Tehát Van Zozéka szülinap az A38-on augusztus 30-án. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt az A38 honlapján lehet megejteni:  A szezont pedig a Szeptember Feszten zárjuk a Népligetben. Ott szeptember 5-én lépünk fel 15.00 órakor a BORS színpadon.



- A készülő anyagról is mesélhetnél, milyen lesz…
- Szintén elég változatos lesz, de talán populárisabb, mint az első. A szöveg világa hasonló, mint eddig, néhol könnyebb, de mindig egy kicsit elvont, kritikus, és önkritikus, fanyar elrejtett humorral fűszerezve. Zeneileg pedig a keményebb elemek talán ritkábbak lesznek, de azért lesznek. Több lassabb dalt írtunk mostanában.

- Távolabbi terveitekben mi az, ami látszik már?
- Az őszi turné kezd körvonalazódni, de jelenleg még szervezés alatt van. Annyit mindenképpen elárulhatok, hogy nevesebb zenekarok vendégeként illetve előzenekaraként fogunk fellépni, ha isten is úgy akarja, de sem a helyszínek, sem az időpontok nem tisztázottak még.  Azért nem is beszélek róla bővebben, mert ezek mindig akkor biztosak csak, ha már megtörtént. Nem akarom elkiabálni a dolgot. Ezen kívül természetesen tavasszal is jó lenne ugyanezt megtenni, és minden vonalon népszerűsíteni a zenekart, bombázni a médiumokat majd az elkészült új anyaggal, klipekkel. Ennyit látok előre, egyelőre.

- Sólyom Attila -

[2014.08.29.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még