2024. április 29. | hétfő | Péter nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Komolyzene
Budapest Klezmer Band
Hot Jazz Band
Magyar Virtuózok Kamarazenekar
Kapcsolódó események
XV. Jubileumi Budafest Nyári Zenei Fesztivál
[2006. augusztus 4. 19:00 - 17. ]

Jubileumi Budafest az Operaházban

Idén ünnepli 15 éves jubileumát a magyar kulturális élet egyik legnépszerűbb nyári fesztiválja, a Budafest.

Az eseményen két héten keresztül estéről-estére találkozhatnak a magyar valamint a nemzetközi opera és balett kultúra kiválóságaival.

A szervezők kezdetektől meghatározó, legfontosabb célja a fővárosi nyári turisztikai szezon kulturális kínálatának szélesítése, színesítése volt. Ezt a szándékot erősítette az is, hogy 2003-ban két új helyszínnel, a Hilton Dominikánus Udvarával és a Bazilika előtti Szent István térrel bővült a fesztivál. A Dominikánus Udvar törzsközönsége a klasszikus zene, a klezmer, a jazz, a balett és az opera műfajának olyan jeles képviselőivel találkozhat minden év júliusában, mint a Budapest Klezmer Band, a Hot Jazz Band, a Magyar Virtuózok Kamarazenekar, a Magyar Állami Operaház balettművészei, vagy a flamenco koronázatlan magyar királynője, Lippai Andrea.

A Szent István tér idén harmadik alkalommal adott otthon Magyarország legszínvonalasabb szimfonikus zenekarainak, olyan jeles vendégek közreműködésével, mint: Fenyő László gordonkaművész, aki 2004-ben első díjat nyert a moszkai Nemzetközi Pablo Casals Zenei Versenyen, a nemzetközi rangú zongoraművész- karmester, Vásáry Tamás, aki a Kodály-Bartók Ifjúsági Világzenekar koncertjével aratott megérdemelt sikert, vagy az egyik legnépszerűbb magyar dirigens, Medveczky Ádám, aki a MÁV Szimfonikus Zenekarát vezényelte az idei hangversenysorozat nyitó gálaestjén.

A Budafest Fesztivál programjainak fénypontját természetesen a jubileumi évben is az augusztusi operaházi előadások jelentik, ahol a Magyar Állami Operaház legpatinásabb opera és balettelőadásaival várják az érdeklődőket.

Idén Puccini talán legnépszerűbb operája, a Tosca három alkalommal hangzik fel az Ybl-palota falai között, a címszerepben Rálik Szilviával és Felber Gabriellával, további három estén pedig Verdi Otellóját láthatják olyan kiváló művészek tolmácsolásában, mint az amerikai Patrick Raftery, aki az operairodalom legnagyobb tenorszerepeivel aratott sikert többek között a milánói Scalában, a londoni Covent Gardenben, a Párizsi Operaházban és Németország számos operaszínpadán.

Desdemona szerepét napjaink egyik legsikeresebb magyar operaénekesnője, Sümegi Eszter énekli, aki az elmúlt néhány évben Bécsben, Párizsban és Kanadában is bemutatkozhatott.

A jubileumi programok Fesztiválnyitó Ünnepi Operagálával kezdődnek augusztus másodikán, amelyen közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, valamint Herczenik Anna, Kovácsházi István, Perencz Béla, Sümegi Eszter és Wiedemann Bernadett, a Magyar Állami Operaház magánénekesei, az este karmestere Héja Domonkos.

[2006.07.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
beszámolók még