2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
Kapcsolatok
Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

Remekműveket mutatott be a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar

 A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar hatalmas sikert aratott koncertjével fejeződött be az Ifjú Zeneművészek 14. Nemzetközi Nyári Akadémiája Debrecenben. A zenekar 13 országból érkezett 70 tagja a kurzus ideje, vagyis nem egészen két hét alatt  készültek fel a bemutatóra Vásáry Tamás irányításával.

Egyre népszerűbb az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája, ezt jelzi, hogy ebben az évben 13 országból 20 vendégprofesszor és 160 tanulni vágyó hallgató érkezett a kurzusokra, mondta köszöntő beszédében Gaál István. A Debreceni Egyetem rektorhelyettes hozzátette: a résztvevők nagy száma is bizonyítja a Zeneművészeti Karon világszínvonalú oktatás folyik, amely vonzó bármely kontinensen élő tehetségek számára.

Az idei 14. kurzusra érkeztek tehetséges zenészek az Egyesült Államokból, Kínából és 19 fős delegációval képviseltette magát Dél-Korea is. Duffek Mihály, a Zeneművészeti Kar dékánja köszönetet mondott a kurzuson résztvevő mestertanároknak, hallgatóknak és az otthoni zenetanároknak is az elvégzett munkájukért. Ezek nélkül ugyanis nem születethetett volna meg az a csoda, vagyis az Ifjúsági Világzenekar professzionális színvonalú előadása. Duffek Mihály hozzátette: a zene nyelvén beszélő emberek könnyen megtalálják egymáshoz az utat, de a csodához kellett Vásáry Tamás varázslata is. Vásáry Tamás, a Debreceni Egyetem díszdoktora, Debrecen díszpolgára Hámori Máté segítségével készítette fel a 13 országból érkezet 70 fiatalt  tehetséget.

Lájk, ha kedveled a szerelmes dalokat.

A zenekar névadójának tiszteletére Kodály egyik művével kezdődött a koncert. Kodály Zoltán „ Fölszállott a páva-  változatok egy magyar népdalra” című darabját 75 éve, 1939-ben hallhatta először a közönség. A Kölcsey Központ nagytermében az Ifjúsági Világzenekar érzelmekben gazdag, precíz előadásban mutatta be az ősi magyar dallamokra épülő művet, amelyet a közönség hatalmas tapssal jutalmazott. Éppúgy, mint a koncert többi előadását is. A Kölcsey Központban felcsendültek Frédéric Chopin: „Andante spianato et grande polonaise brillante” című zongorára és zenekarra írt művének dallamai. A két részt, a csendesen hullámzó andante és az ezt követő dinamikus polonaise éles ellentétét, mégis  tökéletes egységét jól érzékeltette a fiatal művészek zenekara. A darabban zongorán közreműködött Shih-Wei Huang. A fiatal tehetség Tajvanból érkezett a nyári akadémiára.

A szünet után a zeneirodalom egyik legmarkánsabb műve, Beethoven V. „ Sors” szimfóniája csendült fel. A szerző négy tételes nagy klasszikusát pontosan és nagy átéléssel szólaltatták meg a fiatal tehetségek. Előadásukat óriási tapssal vastapssal értékelte a közönség.

Ezzel a hangversennyel véget ért a 14. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája. A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar a debreceni Kölcsey Központban tartott bemutató előtt Budapesten lépett fel előadásával. A lenyűgöző előadást a prágai zeneakadémia közönsége is hallhatja.      

- Sajtóanyag -    

[2014.08.11.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még