2024. május 2. | csütörtök | Zsigmond nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó
Kapcsolatok
Billy Idol
Kapcsolódó események
Billy Idol Summer tour 2006
[2006. július 13.
csütörtök 19:30]

Az ördögi Billy Budapesten

A csütörtökön Budapesten fellépő Billy Idol már koncertezett a magyar fővárosban, ’93-ban a Bon Jovi előtt lépett fel. 

Furcsa, de ez a fickó, Billy Idol, a melodikus punk-rocker már betöltötte az ötvenediket, tavaly november 30-án. A napokban láttam őt friss koncertfelvételen, színpadi mozgásán ez korántsem látszott, egy húszast bátran letagadhatna.

Az angliai Middlesexben látta meg a napvilágot William Michael Albert Broad néven. Egy punkzenekar gitárosaként kezdte zenei pályafutását ’76-ban. Gitárját gyorsan letette, és énekesként Tony James basszusgitárossal karöltve új együttest verbuvált maga köré. Ez volt a legendás Generation X, amely a punkzene képviselői közül elsőként szerepelt a BBC Top Of The Pops című műsorában. Idol a zenekar utolsó slágere, a ’81-es Dancing With Myself hullámán New Yorkba evezett, ahol szólókarrierbe kezdett. Steve Stevens gitárossal és Keith Forsey producerrel kezdett el dolgozni. Közben a punk fokozatosan háttérbe szorult, Billy pedig átminősült rocksztárrá. ’84-ben jelent meg legsikeresebb albuma, a Rebel Yell. Érdekes módon a brit kislemezlistán csak a hatodik helyig sikerült magát feltornáznia, az USA-ban viszont van listavezető felvétele, az évek során teljesen elfelejtődött ’87-es Mony Mony című.

A hetvenes évek punkkölyke, a nyolcvanas évek rocksztárja a kilencvenes években jóval visszafogottabb volt. Eleve rosszul kezdődött számára az évtized: motorbalesetben kis híján maradandó károsodást szenvedett. A ’90-es Charmed Life című lemezét követő ’93-as, a szakma szerint katasztrofálisan rossz techno-rockos Cyberpunk után visszavonult pár évre a zenéléstől.

Kipróbálta magát a filmszakmában is: feltűnt Oliver Stone The Doors című filmjében, majd a Nászok ásza című vígjátékban saját magát alakította. 2001-ben kiadta slágereinek válogatásalbumát egy újdonsággal, a Simple Minds által sikerre vitt Don’t You Forget About Me átdolgozásával kiegészítve. Ezt követően ismét maga mellé szerződtette a ’87-ben mellőle odébbállt Steve Stevenst és Keith Forsey-t, segítségükkel tavaly tizenkét év után új stúdiólemezzel jelentkezett Devil’s Playground (Az ördög játszótere) címmel, amely több mint három évig készült.

A Summer Tour 2006 című koncertturnéja keretében csütörtök este a Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán láthatjuk az ördögi punk-rockert.

Puha József (Új Szó)

[2006.07.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Megújult Park, új dalok a...

Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
Ápri...

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
beszámolók még