2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Képgalériák
Tanévzáró vizsgakoncert Győrben
Kapcsolatok
Győri Balett
Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola

Tanévzáró vizsgakoncert Győrben

A Győri Tánc- és Képzőművészeti Iskola ünnepélyes keretek között június 2-án, hétfőn tartotta hagyományos tanévzáró vizsgakoncertjét a Győri Nemzeti Színházban. Idén, az iskola képzőművészeti tagozatának vizsga kiállítását az érdeklődök a Napóleon- házban tekinthették meg.

A vizsgaelőadáson tizenegy fiatal táncművészjelölt adott számot a technikai felkészültségén túl, a művészi sokoldalúságáról. A növendékek az est első felében klasszikus táncokat mutattak be, a második részben kortárs koreográfusok műveit vitték színre. A harmadik felvonásban pedig, egy számukra készített új darabot, az Amire te emlékszel című koreográfiát állították színpadra. Ócsag Anna, a növendékek évfolyamvezető balettmesterének vezetése alatt, a nézők egy estét betöltően láthatták a hagyományok ápolását és az új utak felfedezését.

Az előadás révén a közönség betekintést kaphatott az iskolában folyó munkába. A diákok sokszor küzdelmes, és embert próbáló felkészülése, a kitartásról, az önfegyelemről és a táncművészet iránti elkötelezettségről, szeretetről adott tanúbizonyságot.

A végzős évfolyam vizsgakoncertje, öröm és egyben óriási kihívás volt az ifjú tehetségek számára. A három felvonásos táncelőadásban azonban bebizonyították, hogy a technikai tudásuk és a magas fokú mozgáskultúrájuk mellett kiváló előadói képességgel is rendelkeznek.

Az első felvonásban a klasszikus balett formanyelvén alapuló számokban, a végzős diákok mellett, színpadra álltak az iskola fiatalabb növendékei is. Az előadás nyitánya a Csipkerózsika 2.0. című produkció volt, amelyben Dobra Janka III. évfolyamos tanuló precíz mozdulataival és bájosságával magával ragadta a közönséget. Ezt követően Fortuna Zsanett, Kisbakonyi Anett, Mohai Cintia végzős növendékek szólóját láthatta a közönség. Az első felvonás méltó zárásaként pedig, Daragó Dorina végzős, és Daichi Uematsu, a Győri Balett magántáncosának duóját tekinthették meg a nézők.



Az est második részében a kortárs-, moderntánc lendülete és lüktetése került előtérbe. Az önálló színpadi alkotásokban meghívott koreográfusként működött közre Sebestyén Bálint, a Győri Balett magántáncosa. A Magamba zártad című műben Fortuna Zsanett végzős táncos és Stummer Márton zenész, gitárművész együttgondolkodásának és rezdülésének csodálatos összjátéka született meg. Őket követte Feledi János nevével fémjelzett Reaction című duó. A darab szinopszisa szerint, a koreográfia az emberek közötti kapcsolatteremtés formáit, a társas létünket meghatározó kommunikációs folyamatokat állítja a középpontba. Szeles Viktória és Szokolics Szimonetta Cintia táncprodukciójában az érzelmek az impulzusok felfokozottságának majd ellazulásának váltakozásai jelentek meg. Az emberi kommunikáció érzelmekkel teli sokszínűségét fordították le a test nyelvére, hol egymás elbeszélői, kiegészítői, tükörképei voltak, hol a másik fél ellentettjét alkották meg.

A második felvonás két kiemelkedő szóló produkciója az Egy emlék, valamint az Inside out címet viselte. Az előbbit Sebők Cintia Vanessza, az utóbbit pedig Vadász Virág végzős növendékek előadásában láthatták az érdeklődők. A két darab közös vonásaként, a táncosok, az ember belső mozgatórugóit meghatározó elfojtott emlékeket, vágyakat, érzéseket jelenítettek meg. A nézők egy emlék átélésének, valamint a belső zárt világból való kitörési vágyból születő monodrámának lehettek tanúi.

A fentiekben említett két borúsabb lelkiállapot megjelenítő darab között, igazi színfoltja volt az estének a humorral és iróniával átszőtt szerelmi háromszögről szóló 1,2,3 című trió. Balla Daniella és Tóth Rebeka végzősök mellett, Gláser Márton X. évfolyamos növendék könnyedsége, vidámsága csalt mosolyt a közönség arcára.

A második rész utolsó darabja, Az élet szép! nevet viselte, amelyben az összes végzős táncos egyszerre lépett színpadra. Juhász Kata által koreografált műben, a fiatalság önfeledt, bohém életérzése kereszteződött az emberré válás nehézségeivel.

Az Amire te emlékszel című koreográfia zárta a vizsgakoncertet. A darab rendezője és betanító balettmestere Nagy Zoltán volt, aki szerint a produkció egy közös utazás a múltba, az elmúlt évek, és napok eseményeihez. A múltunk értelmezése nem csupán a saját emlékeink feltárásával történhet, hanem a társainkkal, az ő történetükkel együtt alkothatjuk meg. A hátunk mögött hagyott múltra minden ember másképpen emlékezik, a közös gondolkodás és a szubjektív benyomások révén azonban új értelmezést kaphat a múlt, és másfajta megvilágításban láthatjuk a jelent.
A növendékek a sikeres képesítő vizsga, valamint a vizsgakoncert bemutatása után Klasszikus balett táncos, valamint Kortárs-, modern táncos szakképesítést kapnak. Az iskola célja, hogy a végzett növendékek, olyan egyetemes műveltséggel, magas fokú mozgáskultúrával, technikai tudással és előadói képességgel bíró ifjú tehetségeket neveljen, akik alkalmasak a színpadi szóló, vagy kartáncosi feladatok igényes előadására.

Az iskola betanító balettmesterei; Bombicz Barbara intézményvezető, a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja, Ócsag Anna a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja, Eva Hotová balettmester, táncpedagógus, Pintér Tímea balettmester, táncpedagógus, Juhász Kata táncművész, koreográfus,  Nagy Zoltán balettmester, táncpedagógus, Tárnoki Tamás a Győri Balett Alapító és Örökös Tagja.

Zongora korrepetitor: Kubik József

A vizsgakoncert fővédnöke: Kiss János, Kossuth-díjas, Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója és művészeti vezetője

Az est főszereplői, a végzős növendékek: Tóth Rebeka, Hevér Júlia, Balla Daniella, Daragó Dorina, Sebők Cintia Vanessza, Vadász Virág, Kisbakonyi Anett, Mohai Cintia, Fortuna Zsanett, Szeles Viktória, Szokolics Szimonetta Cintia.

– Török-Mudra Ágnes –

[2014.06.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még