2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Hazai sztárok szerepelnek a Nyughatatlan zenekar második klipjében 
˝A Nyughatatlan menni Amerika˝ - interjú a zenekarral
Kapcsolatok
A Nyughatatlan
Johnny Cash

Jaj, de jó kis country album - A Nyughatatlan

A 2010-ben alakult A Nyughatatlan zenekar a 2003-ban elhunyt amerikai legenda Johnny Cash, illetve pályatársai, a legendás memphisi Sun stúdióból elindult előadók örökségét szándékozik továbbvinni, feldolgozásokkal és saját dalokkal egyaránt.

A zenekar neve is a Johnny Cash életét bemutató, Joaquin Phoenix és Reese Witherspoon főszereplésével készült - egyébként remek - A Nyughatatlan (Walk the line) című filmből ered. A 2012-ben megjelent első lemezük, a feldolgozásokat tartalmazó a „Johnny Cash and the best rockabilly songs” után idén látott napvilágot a legújabb „Jaj” című albumuk, mely 5 feldolgozás mellett 5 saját, nagyrészt magyar nyelvű, JC ihletésű dalt tartalmaz.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.

Az egész anyagon érződik a ’60-as évek - hangulatban, hangzásban, hangszerelésben; ez részben köszönhető a zenekar gitár, nagybőgő és (minimál)dob alkotta felállásának. A saját dalokat és a feldolgozásokat a pedig a csapatnak sikerült oly módon közös nevezőre hozni, hogy egy-egy ismerős dallamtól, vagy szövegrésztől (na meg dalcímtől) eltekintve meg nem mondja az ember, hogy nem mindegyik saját nóta… Jó példa erre például a Metallica Enter Sandmanjének fel- és átdolgozása, ahol az átlag hallgatónak a refrénig talán fel sem tűnhet, hogy mi is itt a helyzet. Hasonlóan hangulatos a U2 One-jának kellemesen lüktető country alapokon gördülő, férfi és női szólóénekkel is ellátott átdolgozása: ezt a dalt egyébként maga Mr. Cash is feldolgozta anno.



A saját dalok a nagy elődökhöz hűen magukon viselik a műfaj sajátosságait: fülbemászóak, hangulatosak, és az erre fogékonyakat azonnal táncra perdíti. Első hallgatásra is legslágeresebb dal a lemezen a címadó "Jaj". Ez egy tipikus JC zenei alapokra épülő mű, női vokállal, hegedűvel, jópofa szöveggel: kicsit szomorkás, de összességében vidámnak hat. Hasonlóan fogós nóták még a kicsit (remélem nem csak nekem) ír kocsmazene hangulatú kezdéssel és kiállásokkal tarkított, alapvetően bugis-bulis rockabilly Menni Amerika, valamint a klasszikus Rock and Roll által lefektetett síneken zakatoló, angol nyelvű She’s a Nővér.

A nyughatatlanok kitűnő példáját mutatják annak, hogy ez a "nagypapa korú" zenei stílus, amely gyökeresen megváltoztatta a zenei világot, még ma is ugyanolyan életképes, és igény van rá. Ezt mi sem bizonyítja jobban (a zenekar kiváló lemeze mellett), mint a formáció rengeteg koncertje: érdemes őket elcsípni valahol.

– /OM –

[2014.06.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még