2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Historica

Hívnak a csillagok: Zenés irodalmi est az Összefogás Napján

A magyar történelem zivataros, vagy épp magasztos eseményeinek történéseit zászlajára tűző Historica zenekar immár negyedik alkalommal veszi birtokba az Új színház pódiumát. A Wass Albertről szóló, valamint a Trianoni békediktátum emlékműsorai után egy csendes, akusztikus, irodalmi zenés estre készülnek a Paulay Ede utcai teátrumban.

A Historica a klasszikus értelemben vett rock koncertek keretein túlnyújtózkodva az Új Színház rendszeres szereplője, ahol erdélyi költők, írók műveiből idéznek, mindezt összekötve saját szerzeményeikkel. A 2013. januárjában bemutatott, a Kő marad című produkciójuk vendége volt Usztics Mátyás, Döbrentei Kornél, Takaró Mihály irodalomtörténész, valamint a nagytiszteletű református lelkipásztor Bartha József.  Poncski Lilla - aki fiatal kora ellenére a költészet hiteles tolmácsolója - előadásában többnyire a magasztos hangulatú versek keltek, és kelnek ma is életre. 

A darab, támogatva a Holtmarosi Tulipán Gyermekotthont, valamint a Czegei Wass Albert Alapítványt, szép számú jótékonysági bemutatót megért. Többek között 2012 júniusában ezzel az előadással zárta az évadot az Új Színház, nagy sikerrel és telt ház előtt, de a darabot bemutatták már Los Angelesben, az Egyesült Magyar Házban is. 

Mindezek fényében aligha meglepő, hogy az Új színház vezetése a 2013-2014. évadzáró előadására ismét Ézsiás Péteréket kérte fel. 2014. június 4-én, a trianoni békediktátum napján mutatják be új darabjukat, amelyet Sinka István költeménye ihletett, s megzenésítve régóta erősíti a zenekar repertoárját.

Hívnak a csillagok

- Új zenés, irodalmi műsorral – Hívnak a csillagok címmel - készülünk, most akusztikus formában – kezdte beszámolóját a színházi előadás előkészületeiről Ézsiás Péter, a Historica frontembere.

- A jól ismert dalokat rendhagyó módon szólaltatjuk meg, elhagyva a rockzenekari hangszerelést.  Az előadás résztvevője, a zenekar két alapítóján (Ézsiás Péter – ének és Hegyi Károly – billentyűk) kívül, ezúttal Huszák Zsolt (akusztikus gitár, vokál) lesz. A verseket továbbra is Poncski Lilla adja elő. Közreműködik még Rozslay Eszter népdalénekes, valamint lányom, Ézsiás Eszter zongorán. Az Új színházban eddig három telt házas előadást sikerült tető alá hoznunk, reméljük a mostani is az lesz! Nagyon szeretem ezeket a fellépéseket, hiszen a színházi környezetben valahogy sokkal meghittebb, bensőségesebb hangulatot lehet teremteni – zárta ismertetőjét a zenekarvezető.

- Hegedűs István - 

[2014.05.30.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még