2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Eurovízió ma este: Így szavazhatsz a magyar dalra
Eurovízió 2014 elődöntő: Döntőbe jutott Kállay-Saunders András és a Running!
Eurovízió 2014 - András így énekelt a próbán - videó
Kállay-Saunders döntős - így énekelt az elődöntőben
Durva fogadtatás az Eurovízión: Kifújolták az orosz ikerlányokat!
Eurovízió 2014: Ma este ismét elődöntő - ismerd meg a dalokat
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 (Eurovision Song Contest)
Kállay-Saunders András

Eurovízió 2014: András döntős

A döntőbe jutás a tét az Eurovíziós Dalverseny ma esti, első elődöntőjében a Magyarországot képviselő Kállay-Saunders Andrásnak csakúgy, mint további tizenöt országnak és versenyzőjüknek. Hazánk kedvence utolsóként lép majd színpadra, ami kedvezhet nekünk. Szavazni a dalokra a versenyző nemzeteken kívül Dánia, Franciaország és Spanyolország fog.

Látványos, tüzes showval, tomboló közönség előtt kezdődött meg az Eurovíziós Dalverseny Dániában, Koppenhágában a tavalyi győztes Emmelie de Forrest Only Teardrops című dalának élő, gyermekkórus által kísért előadásával.

A verseny idei mottója Join Us, vagyis Csatlakozz Hozzánk!

Ahogy az lenni szokott az Eurovízión, hat ország – a rendező nemzeten kívül az Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Olaszország és Spanyolország – indulója automatikusan döntős. A többi résztvevőnek azonban elődöntőkből kell a döntőbe jutnia. Így Kállay-Saunders Andrásnak is, aki a Running című dalt adja elő ma este a mezőny utolsó fellépőjeként.

Ma esti részvételünkkel szavazhatunk is, de a versenyszabályok értelmében saját indulónkra nem. A telefonszámot és sms-számot a televíziók képernyőin lehet olvasni, ahogy a versenyzők kódjait is. Szavazni azonban kizárólag akkor lehet, ha a műsorvezetők elindítjáka  voksolást.

Az első elődöntő főszereplői a következők:

01        Örményország            - Aram Mp3 -  Not Alone

02        Lettország - Aarzemnieki - Cake to Bake

03        Észtország - Tanja - Amazing

04        Svédország - Sanna Nielsen - Undo

05        Izland - Pollapönk - No Prejudice

06        Albánia - Hersi - One Night’s Anger

07        Oroszország - Tolmachevy Sisters - Shine

08        Azerbajdzsán - Dilara Kazimova - Start a Fire

09        Ukrajna - Mariya Yaremchuk - Tick-Tock

10        Belgium - Axel Hirsoux - Mother

11        Moldova - Cristina Scarlat - Wild Soul

12        San Marino - Valentina Monetta - Maybe (Forse)

13        Portugália - Suzy - Quero ser tua

14        Hollandia - The Common Linnets - Calm After the Storm

15        Montenegró - Sergej Ćetković - Moj svijet

16        Magyarország - Kállay-Saunders András – Running

Még fel sem ocsúdtunk a bombasztikus kezdésből, máris az első versenyző, Örményország képviselője áll a színpadon.

Meglepő

„A kontraszt és a meglepetések embere” Aram Mp3 – aki két hónapig várakoztatta az Eurovízió rajongóit, mire nyilvánosságra hozta, hogy Not Alone című dalát hozza el a versenybe - Gundel Takács Gábor felkonfja szerint. Az örmény rádiós és énekes romantikus balladájának mottója, hogy soha ne adjuk fel a szerelmet, a sármos előadót Kállay-Saunders András egyik legnagyobb ellenfeleként emlegetik.

Csatlakozz, ha érdekel az Eurovíziós dalverseny

Bár a magyar induló dala rendkívül erős, szívbemarkoló és gondolatébresztő, az örmény énekes dalválasztása szerencsésebbnek bizonyulhat, ha abból indulunk ki, hogy az Eurovízió alapvetően a jókedvet, derűt, életigenlést közvetíti.

Ugyanakkor a Not Alone bő másfél percig olyan unalmas, hogy az ember szinte el is felejti hallgatni, két perchez közeledve azonban robban, felkapjuk a fejünket és azon kezdünk tanakodni: hol volt idáig ez a pasi?

Bugyuta vagy édes?

A folytatásban Lettország és az Aarzemnieki nevű együttes érkezett csöpögősen bűbájos, Cake to Bake című nótájával. Gagyi vagy könnyed tavaszi fuvallat sütisütésről énekelni? Nehéz eldönteni. Bugyután egyszerű nótácska ez, mégis magával ragad a fesztelen könnyedsége. Ha elmenekülni vágyunk a mindennapi gondok elől, a Cake To Bake tökéletes választás lehet a gondtalan „lebutulásra”.

Lettország egyébként viszonylag fiatal résztvevőnek számít az Eurovíziós Dalfesztivál közel hatvan éves történetében. Mindössze tizenhárom éve versenyeznek, bár a lett Latvijas Televizija 1993 óta tagja az Európai Műsorsugárzók Uniójának, vagyis az EBU-nak.

Lenyűgöző

És máris színpadon Tatjana Mihhailova Észtország színeiben. Aki nem csak énekel, táncol is – méghozzá négy éves kora óta. Ragaszkodik is hozzá, hogy a kettőt egyszerre, párhuzamosan is művelhesse. Ahogy ezt most is láthattuk tőle Amazing című versenydalának előadása közben. Bár a tánc nagymértékben megnehezíti az éneklést, nem lehet panasz a teljesítményére, mondhatni: „Lenyűgöző”.

Hétszer próbálkozott

A fesztivál egyik nagy esélyesének tartják Sanna Nielsent és az Undo-t, ami Svédország versenydala. Nielsen Edenryd városában született és nőtt fel, karrierje kezdetén számos tehetségkutatót megjárt. Kezdve az Olofströmmel 1992-ben, majd a Kallingevel 1994-ben, amit meg is nyert a Can You Feel the Love Tonight című dallal. A Melodifestivalenen hét alkalommal indult, de csak idén, 2014-ben sikerült megnyernie. Az est végére kiderül, érdemes volt-e ennyit küzdenie az indulás jogáért.

Színes egyéniségek

Az izlandi Pollapönk felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt készít zenéket. A csapat tagjai hivatalosan csak a zenészek, de az Eurovízióra két vokalistával is kiegészültek. Mit is mondhatnánk róluk? Rendkívül színes egyéniségek – első ránézésre is. A zenéjük is vidám, szórakoztató punk, mondanivalójuk azonban komoly: az előítéletek ellen szólnak No Prejudice című számukban.

Az első öt produkció után rövid szünetet iktattak be a szervezők, amikor az Eurovízió rekordok könyvébe engedtek betekintést. Kiderült, a legmagasabb haj rekordját a 2011-ben versenyző Jedward ikrek állították be, és tartják azóta is.

Gondolkozz!

De máris elérkeztünk Albániához, akit ma este Dániában Hersi képvisel, dalának címe One Night’s Anger. Mondanivalója: gondolkozzon az ember, mielőtt megszólal, különben könnyen olyat mondhat, amit később megbán. Ezzel nem tudunk vitatkozni (nem is mernénk ilyen tanulság után). Matmuja az észak-albán Kukës-ben született 1990-ben, öt éves korában költöztek családjával Tiranába. Nyolc évesen kezdett énekelni, és ahogy azt már megszokhattuk az Eurovízió versenyzői között: számos fesztiválon és tehetségkutatón részt vett.

Ragyogóak

Nem csak szépségesek, de énekelni is tudnak az orosz Tomlachevy ikerlányok. Shine című daluk is kiváló – ezzel rendkívül erős ellenfelei lehetnek Kállay-Saunders Andrásnak. A mindössze 17 éves Anastasia és Maria Tolmachevy 9 éves korukban nyerték meg az Eurovízió junior változatát Romániában Vesenniy Jazz című dalukkal. Akkor a nemzeti döntőn tizenkilenc másik fiatal előadót utasítottak a hátuk mögé, most, kilenc évvel akkori győzelmük után újra megkapták a lehetőséget, hogy Oroszországért küzdjenek.

Esélyes a továbbjutásra

Azerbejdzsán képviselője, Dilara Kazimova többször is próbált már az Eurovíziós Dalversenybe jutni, és most sikerült is neki Start a Fire című dalával. Dilara Bakuban született, és a helyi zeneakadémián tanult hangképzést. Miután végzett, rövid ideig egy opera társulat tagjaként lépett fel. 2000-től az Unformal nevű rockbanda tagja volt, később pedig a Milk & Kisses vezető énekese. Mindkét együttes részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzeti válogatóján korábban, mindkettő a második helyen végzett, előbbi 2008-ban, míg utóbbi 2010-ben.

Ideje volt tehát Dilarának végre egyedül próbálkozni, és az azeri teljesítményeket ismerve vélhetően előkelő helyen zárhatja majd a megmérettetést.

Így dobban a szerelmes szív?

Mariya Nazarivna Yaremchuk – aki Maria Yaremchuk néven is ismert – 21 éves ukrán énekesnő, az Ukrajnában jól ismert és kitüntetett Nazar Yaremchuk lánya. Mariya két éves volt, mikor elvesztette édesapját, ez azonban nem gátolta meg abban, hogy énekes karrierjét beindítsa. 2012-ben ő képviselte Ukrajnát a fiatal énekesek New Wave 2012 elnevezésű nemzetközi versenyén, ahol harmadik helyezést ért el. A dalfesztiválra Tick-Tock című dalával jutott el, ami a „szerelmes szív dobbanását” hivatott utánozni.

Fajsúlyos teljesítmény

A rendkívül khmm… fajsúlyos tehetség, Axel Hirsoux az édesanyák előtt tiszteleg Mother című dalával. Így anyák napja után nem tűnik rossz választásnak a csodálatosan szép ívű ballada, amit órákig elhallgatnánk, olyan szépen építkezik, szinte a végtelenségig. A dalt a Rafael Artesero és Ashley Hicklin szerzőpárosnak köszönhetjük, akik kifejezetten a dalfesztiválra írták a Mothert.

Axel egyébként a Charleroi közelében található, Courcelles nevű vidéki városban született 1982-ben és ott is nőtt fel. A zene szeretete gyermekkora óta vérében van. Az Eurovíziós Dalversenyen való indulással egy álom vált valóra számára.

A zsűri kedvence

Tizenhat résztvevős nemzeti döntőben Cristina Scarlat Wild Soul című dala az est egyik legnagyobb kedvenceként 12 pontot kapott a zsűritől. Bár a közönségszavazáson a nézők inkább Boris Cavalit preferálták, és az összesítés alapján mind Cristina, mind Boris 22 pontot gyűjtött -, a döntetlenre vonatkozó szabályok értelmében Cristina Scarlat állhat most előttünk.

Moldova egyébként eddig mindössze nyolc alkalommal vett részt az Eurovíziós Dalversenyen, nem számítanak tehát igazán nagy rutinnal rendelkező országnak a megmérettetésen. Bár a moldáv műsorsugárzó, a Teleradio-Moldova 1993 óta az Európai Műsorsugárzók Uniójának tagja, a fesztiválhoz csak 2005-ben csatlakozott.

Talán most…

Valentina Monetta „a miniállam egyetlen énekesnője” – idézte san marinoi kollégája szavait Gundel Takács Gábor. Igaza lehet, hiszen az előadó neve nem ismeretlen az Eurovízió rajongói előtt: tavaly és tavalyelőtt is ez a fiatal szőke szépség képviselte az országot – bár a döntőbe egyik alkalommal sem sikerült bekerülni. Monetta ezúttal „Maybe”, vagyis „Talán” című dalával lép a nagyközönség elé, és "talán" most sikerül közelebb jutnia a győzelemhez.

Újabb eurovíziós rekorddal törik meg a dalverseny egyhangúságát a szervezők: a legtöbb ezüst kategóriája következik! Vagyis a harc azért, hogy ki kapja a legnagyobb figyelmet a színpadon, és ehhez pedig be kell ezüstözni az előadót – lehetőleg tetőtől talpig. Ahogy tette ezt a rekorder, ukrán Verka Szergyucska is 2007-ben!

Vidám és nyárias

A folytatásban Suzy érkezett Portugália színeiben egy rendkívül nyárias slágerrel, ami a Quero ser tua címet viseli. Suzy gyermekkora óta aktív résztvevője a portugál showbiznisznek. Pályafutását az Onda Choc nevű gyerekcsapat tagjaként kezdte, akiknek hatalmas sikerük volt. Először öt évesen állt színpadra. Az 1999-es évek végén megjelent Nesta Noite Branca című dala, amit napjainkig játszanak a televíziók és rádiók.

Vihar utáni csend

Órákig elhallgatnánk a Common Linnets nevű holland zenekar Calm After The Storm című dalát. Annyira nyugodt és megnyugtató, ahogy a címe sugallja. A duó egyalkalmas koncertre alakult a De Grolsch Veste stadionban, és az idei Eurovíziós Dalversenyre is összeálltak. 2013. november 25-én a holland Eurovízió műsorszolgáltatói, az AVRO és a TROS sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a csapat fogja képviselni Hollandiát Koppenhágában.

Érdekesség, hogy Hollandia egyike volt annak a hét országnak, amik részt vettek a legelső, 1956-ban rendezett Eurovíziós Dalfesztiválon. Még érdekesebb, hogy ők voltak az első versenyzők, így az ő versenydaluk hangzott el először az Eurovíziók történetében.

„Szerelmem”

Sergej Ćetković neve ismerős lehet az Eurovízió követőinek, miután az 57. dalverseny különleges vendége volt Bakuban. A montenegrói énekes abszolút izgalommal várta a lehetőséget, de nem könnyen szánta rá magát, hogy ő is elinduljon a versenyen. Dalának címe Moj svijet, vagyis Szerelmem.

Sergej egyébként mindössze hét éves volt, amikor csatlakozott a Vatrena Srca (Szenvedélyes Szívek) nevű csapathoz. Énekes karrierje 1998-ban kezdődött a Sunčane Skale fesztiválon. 2000 decemberében megjelent első stúdióalbuma Kristina címmel. Azóta Montenegró egyik legnépszerűbb előadójává vált, tisztelet és elismerés övezi az egykori jugoszláv államokban is.

Running!

Kállay-Saunders Andrást biztosan nem kell bemutatni a honi közönségnek. Ismertségét a Megasztár 5 versenyzőjeként alapozta meg 2010-ben, azóta háromszor vágott neki az Eurovíziós Dalverseny magyar válogatójának. Bár tavaly és tavalyelőtt is elismerték rátermettségét, valamiért mégsem győzte meg száz százalékig a zsűrit, hogy van helye a nemzetközi mezőnyben.

Nem úgy 2014-ben, amikor felrúgva az Eurovízió íratlan szabályait, a megszokott tingli-tangli dalocskák helyett ő bizony kőkemény témához nyúlt, és a családon belüli erőszakkal foglalkozik Running című felvételében. Nekünk bejött a formabontás, kíváncsian várjuk, hogyan fogadja a nemzetközi nagyközönség a dalt!

Indulhat a szavazás!

András fellépésével véget ért az Eurovíziós Dalverseny első elődöntőjének első része. Máris élni kezdenek a telefonvonalak, megkezdődik a 15 percen át tartó szavazás, de ahogy korábban is elmondtuk, Magyarországról a saját versenyzőnkre szavazni nem lehet.

A döntőbe a két elődöntőből tíz-tíz dal juthat. Reményeink szerint András ott lesz a legjobbak között, igazán megérdemli!

Amíg a szavazás tart, Andersen meséje nyomán a Rút kiskacsa történetét láthattuk megelevenedni a színpadon táncos koreográfia formájában.

És természetesen újra és újra belepillanthatunk a ma este tizenhat elődöntősének produkciójába. Akik közül hamarosan tíz versenyző és tíz ország nagyon boldog lesz, míg hatan csalódva veszik tudomásul: számukra itt véget ért ez Eurovíziós Dalverseny.

Hamarosan kiderül…

A szavazás lezárult, és amíg a voksokat összesítik, megnézhetjük a legnagyobb válltömések történetét! Bár a formák és méretek változtak az évek alatt, 2011-ben az ír Jedward bevezette a dupla rétegű válltömést, így a legmagasabb haj után a legnagyobb válltömés rekordját is ők állították be!

Míg tart a szavaztok összesítése, bepillantást engednek a versenyhez anyagilag legnagyobb mértékben hozzájáruló, eleve döntős országok – így az Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Franciaország, Olaszország és Dánia – versenydalaiba is.

Időközben a voksokat végre összesítették, megvan az eredmény!

A szombati döntőbe jutott országok a következők:

Montenegró

Magyarország

Oroszország

Örményország

Azerbajdzsán

San Marino

Ukrajna

Svédország

Hollandia

Izland!

Tizenhat döntős ország tehát már ismert, köztük Magyarország - Kállay-Saunders Andrásnak köszönhetően – is ott lehet a szombati döntőben. Tizenöt ország azonban még versenyben van, ők csütörtökön küzdhetnek meg a továbbjutásért. Mi addig is elbúcsúzunk, de a továbbiakban is érkezünk a legfrissebb eurovíziós hírekkel és információkkal – ahogy azt már megszokhattátok.

Kállay-Saunders Andrásnak gratulálunk!

Hány pontot adsz Kállay Saunders Eurovízió elődöntőjében bemutatott produkciójára? VOKS LENT!

-kiko-

 

[2014.05.06.]

Megosztom:


	Eurovízió 2014 - András így énekelt a próbán - videó
Eurovízió 2014 - András így énekelt a próbán - videó

21 órakor indul az első elődöntő, addig...


	Eurovízió ma este: Így szavazhatsz a magyar dalra
Eurovízió ma este: Így szavazhatsz a magyar dalra

Ezeken a csatornákon lesznek a telefonszámok

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még