2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Tisztelgő lemez a magyar könnyűzene nagyjai előtt Farkas Gábor Gábrieltől
Gábriel swingremix-premierje
Máté Péter - Egy név, egy fogalom
"Rajongok a hivatásomért." - Villáminterjú Farkas Gábor Gábriellel
˝A zene örök. A jazz mindenkié.˝ - villáminterjú Farkas Gábor Gábriellel
"Két szerelmem van, de bírják egymást." - Gyurki Beatrix őszinte vallomása  
Ezt tuti ismered - A nap dala Máté Pétertől 1.
30 éve távozott zenészóriásunk - dalait mindenki ismeri
Képgalériák
Farkas Gábor Gábriel - Máté Péter a diszkókorszakban
Kapcsolatok
Farkas Gábor "Gábriel"
Orfeum, a pesti mulató
Máté Péter
Gloria Gaynor

Várni kell - Máté Péter a diszkókorszakban

A Máté Péter életművét feldolgozó, Vagy mindent, vagy semmit című est alatt Farkas Gábor Gábriel hangján szólalnak meg a legendás zeneszerző-előadóművész legismertebb és ritkábban hallható dalai.

Farkas Gábor Gábriel műsoraiba kisebb-nagyobb mértékben mindig beleszövi Máté Péter dalait, ám Vagy mindent, vagy semmit című műsorában teljes egészében és mélységében végigjárja a slágergyáros fenomén pályafutását.

Tinédzserkora, azaz az 50-es évek bálványainak (Illés együttes, Mikes Éva stb.) feldolgozásaiból kiindulva, a saját dalok sűrű erdején át, a kortárs előadókkal és barátokkal (Cserháti Zsuzsa, Szécsi Pál és Zalatnay Sarolta) – akár zeneszerzői, dalszövegírói vagy hangszerelői minőségében – való együttműködésig bezárólag rója le tiszteletét, hiszen Azért vannak a jóbarátok

Csatlakozz, ha kedveled Máté Péter dalait

A sokszor kísértetiesen hasonlító hangszín, az egyedülálló szakmai felkészültség csakúgy, mint a mérhetetlen színpadi alázat az egytől egyig örökzöld slágerek hiteles előadójává teszik az Orfeum konferansziéját.

Gábriel egyik nagy példaképe iránti szeretete és tisztelete az alábbi gondolatmenetben világosan megfogalmazódik. Május 07-ei előadása pedig kifejti maradék hatását audiovizuális érzékszerveinkre.

Nos, még mielőtt valaki felkiáltana, hogy ez akkor egy lenyúlás, meg kell védenem Máté Pétert – kezdi okfejtését Farkas Gábor Gábriel. Hölgyeim és Uraim! Nem, ez nem plágium, hanem a nemzetközi könnyűzene akkor legfrissebb irányvonala, amit tilos volt importálni a szovjet diktatúra befolyása alatt lévő Magyarországra; így titokban csempészték a „bűnös” nyugatról az efféle bakeliteket.

A kulturális vezetésnek mégis kellett valamit a népnek adni belőle, hogy a kedélyeket csillapíthassák. Így készültek az ilyen és ehhez hasonló, magyar nyelvű fordítások, olykor az eredeti hangszereléseket is megtartva.

Az idő a diszkókorszak kezdete.
A táncdalénekes-dalszerző Máté Péternek nem fogytak úgy a lemezei, mint például az akkoriban feltörekvő Neoton Famíliának. A siker fenntartása érdekében kellett valamilyen diszkósláger a rádióba, ezért készült Gloria Gaynor Reach Out, I’ll Be There című dalának magyar változata.

Az eredeti dal:

A fordítás S. Nagy Istvánnak, Máté Péter szinte állandó dalszövegíró-szerzőtársának és közeli barátjának köszönhető. Egyszóval zseniális.
A magánhangzók ugyanazok a refrénben. A fonetikusan „Ájll-bi-der” fonológiai hasonlósága a Várni kellel bravúros ötlet volt. Értelmileg is. Az angolul „ott leszek” jelentéstartalom és a magyar „várni kell” egyszerűen csak a két szerelmes szemszögén változtat: az érkezőből a várakozóvá.

Máté Péternek a művészi elvárásokon, a hangján és a zenei tudásán kívül nem sikerült azonosulnia a külsőségekkel.
A videolinken látható egy televíziós gálaműsor részlete. A díszleten és a vokalisták ma már komolyan megmosolyogtató táncán kívül csak a főhős csokornyakkendős-szmokingos outfitje és kócos haja különösebb. Egyszerűen nem önazonos. Habár Máté Péternek minden stílusban sikerült igazán újszerűt és maradandót alkotnia, mégsem tudott külsőségekben megbékülni az irányzat elvárásaival.

Sajnálatos módon csak a túl korán bekövetkezett halála után lettek felkapottabbak ezek a felvételek. Talán, ha rögtön elfogadják a szmokingos, óriási csokornyakkendős, diszkót is éneklő előadót, akkor az önbecsülés és önbizalomhiánnyal küzdő énekesnek más sorsa lehetett volna. Azóta nekünk ő már a nagy klasszikusok világa.

Ezzel a dallal is emlékezünk május 07-én este, az Orfeumban tartandó Vagy mindent, vagy semmit című Máté Péter-életrajzi koncerten.

– Farkas Gábor Gábriel –

[2014.05.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még