2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Pikáns fotó! A Dal 2014: félmeztelen képpel kampányol Király Viktor
A Dal 2014: A New Level Empire érdekes videóval kampányol
Kapcsolatok
Pál Dénes
Fool Moon

A Dal 2014 döntő: Kállay-Saunders András megnyerte

Hosszas válogatás után ma este végre kiderül, ki képviselheti hazánkat május közepén Koppenhágában, az 59. Eurovíziós Dalversenyen. Nem volt egyszerű idáig eljutni, de a végső összecsapás még hátra van. Néhány óra és kiderül, mi Magyarország kedvenc dala 2014-ben!

A kiválasztás menetrendje a következő: az egyes versenydalok után a zsűri – a megszokottal szemben - nem pontoz, csak értékel. Amikor mind a nyolc dal elhangzott, 10, 8, 6 és 4 pont odaítélésével, titkos szavazással osztják ketté a mezőnyt.

A legjobb négy dalból ezután már a közönség választja ki azt az egyet, ami Koppenhágában képviseli majd Magyarországot.

Izgalmas este elé nézünk, hiszen az előadók némiképp változtattak produkcióikon, így biztosan lesz – remélhetőleg pozitív – meglepetésben részünk.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.



A dán Eurovízióra esélyes dalok a következők:

Király Viktor – Running Out Of Time
Pál Dénes – Brave New World
Kállay-Saunders András – Running
Honeybeast – A legnagyobb hős
Fool Moon – It Can’t Be Over
Depresszió – Csak a zene
Bogi – We All
New Level Empire – The Last One

És mielőtt felocsúdhattunk volna, a show már meg is kezdődött a Dal online akusztik szavazásának győztesével: színpadon a Muzikfabrik!

Ők azonban nincsenek már versenyben az Eurovíziós Dalversenyen való indulás jogáért. Nyolc előadó, és nyolc dal viszont még igen! És akik a mezőnyt felezik: Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő, televíziós-rádiós személyiség.

Érdekesség, hogy a tavalyi év győztese, ByeAlex ma este nem csak digitális kommentátorként, de fellépőként is színesíti a show programját!

„A rock az örök”

És a verseny máris megkezdődött, elsőként a színpadon a Depresszió zenekar, akiknek vállalása arra az esetre, ha sikerül döntőbe jutniuk az volt, hogy végigszipognak egy romantikus filmet. Fogadalmuknak eleget tettek, hangjuk azonban szerencsére nem vesztették el, Csak a Zene című slágerük zúzósabban szólt, mint eddig bármikor!

„Fejhangon üvöltöttem az előbb, hogy metál” – kezdte értékelését Rákay Philip, aki szerint sokan vannak az országban, akik nem hitték volna, hogy idáig eljut a Depresszió. Hozzátette: zenéjük megmutatta: nem létezik olyan, hogy „eurovíziós kategória”!

Csiszár Jenő szerint ez a világon és Magyarországon is rétegzene, „ha a mainstrem egészét nézzük”. Ennek ellenére: „a rock az örök” – fogalmazott.

A folytatásban – a metál hörgést vállaló - Bogi és a We All következett. A dal, amiről Csiszár Jenő azt mondta: első pillanattól kezdve érzett potenciált benne, és el tudná képzelni Dánia színpadán. Rákay Philip ugyanakkor aggodalmát fejezte ki amiatt, vajon a fiatal lány szakmailag van-e már olyan szinten, hogy megállja a helyét a nemzetközi színpadon is.

„Nagyon bájos, kedves dal” – érezte Rúzsa Magdi, „bemászik az ember bőre alá – mondta. Rákay Philip lelki szemei előtt már a koppenhágai szereplés lebegett, és „a dal felfedezettjének” nevezte a 16 éves lányt.

Kállay-Saunders András és Running a zsűri nagy kedvence. A drámai produkció ugyan kilóg a szerelmes, vidám, életörömöt sugárzó dalok sorából, de szövege és András zseniális előadásmódja annyira magával ragadó, hogy nagy eséllyel indul a koppenhágai képviseletért.

„Nem vitted túlzásba, nem volt kevés, méltósággal, hitelesen adtad elő” – értékelte a produkciót Kovács Kati.

Rúzsa Magdi nagyon szereti az olyan dalokat, amiknek üzenete van, mint amilyen a Running is.

Az est negyedik fellépőjeként a közönségkedvenc New Level Empire adta elő The Last One című remekművét. Amit bár a nézők nagyon szeretnek, és a dal érdemeit a zsűri is mindig elismerte, utóbbi azonban legutóbbis több magabiztosságot kért az énekes Zolától.

Csiszár Jenő kiemelte, a Dalban derült ki, hogy a New Level Empire magyar csapat, miután a rádióban „email és sms háború” folyt arról, kik szólnak az éterben.

Kovács Kati „trendi” haladási irányzatnak nevezte a New Level Empire „lehengerlő” stílusát. „Csak nekünk furcsa” – tette hozzá arra utalva, hogy a fiatalabb generációnak nem újdonság, ahogy Zola „szuggerálja” a közönséget.

Pál Dénes Brave New World produkcióját Kovács Kati legutóbb nem találta eléggé felszabadultnak. Csiszár Jenő azt mondta: a kezdetektől fogva dániai esélyesként gondol a dalra, de neki is vannak kétségei afelől, hogyan tudná Dénes előadni az Eurovízió színpadán.

Rákay Philipnek nagyon tetszett, hogy Dénes ezúttal az utolsó részt magyarul énekelte. Hozzátette: színpadi jelenlétben, előadásmódban nagyon sokat fejlődött a fiú a korábban látottakhoz képest.

Csiszár Jenő azt mondta, Dénes pályafutásának legerősebb dala a Brave New World, „ez vagy te” – fogalmazott az ítész. Kifejtette: az énekesért rajonganak a nők Magyarországon, kérdésként fogalmazta meg viszont, hogy a dalért mennyire bomlanak majd Dániában.

„Nüansznyi különbségek”

A Fool Moon It Can’t Be Over című dala Pál Dénes konkurenciája volt a középdöntő során, miután a zsűri pontszámai alapján holtverseny alakult ki köztük. Az ítészek akkor úgy gondolták, az acapella együttes érdemli meg inkább, hogy Dániába utazzon.

Rúzsa Magdi „most először arra lett figyelmes”, ahogy a srácok elkezdtek énekelni, előrehajolt… A testbeszédet ismerők szerint ez nagyon jót jelent – magyarázta hozzátéve: többen is hasonlóképp reagáltak körülötte.

Kovács Kati szerint „olyan lazán énekeltek, mintha ez lenne a világ legkönnyebb dolga”, pedig valójában a legnehezebb dolog hangszer nélkül énekelni. Az énekesnő azt mondta, ha a srácok jutnának ki Dániába, el tudná képzelni, hogy a világhírű magyar árnyszínházzal, az Attraction-nel a háttérben lépjenek színpadra.

Időközben a versenyzők fogalmainak teljesítésébe nyerhetünk betekintést, így meghallgathattuk Bogi hörgését, Kállay-Saunder András medley-jét, vagyis zenei egyvelegét, valamint a New Level Empire is énekelt – dánul, autómosás közben…

A show azonban máris folytatódik, a színpadon Király Viktor a Running Out Of Time című slágerrel. Amiről Rákay Philip korábban azt mondta: „a mezőny legüzembiztosabb produkciója” ez.

Kovács Kati kiemelte: Király Viktor az egyik, aki legjobban megközelítette a stúdió éneklését, és szerinte ezzel a dallal „nagyon labdába tudnánk rúgni” Dániában.

Rákay Philip felhívta a figyelmet, a verseny ezen szakaszában már csak „nüansznyi különbségek vannak” profi és profibb előadók között, ezért „iszonyatosan nehéz lesz összehasonlítani az almát és a körtét”.

Utolsó fellépőként a szintén közönségkedvenc Honeybeast érkezett a színpadra A Legnagyobb Hős című versenydalával. Bár Csiszár Jenő azt mondta, „nehéz lenne eladni a mainstream világban” ezt a szerzeményt, szerinte ez az egyik olyan előadás, ami nagyon erős nyomot tudna hagyni a magyar popkultúráról.

Kovács Katinak „első pillanattól kezdve tetszik ez a dal”, egyetlen félelme, hogy a szöveg finomságai átültethetőek-e angol nyelvre, vagy érthetőek lennének-e.

Csiszár Jenő egyetértett az előtte szólóval, de ő azt is megjegyezte, hogy neki hiányzott a lány mögül a zenekar.

Miután mind a nyolc versenydal elhangzott, most a zsűrin van a sor. Feladatuk, hogy mindannyian felállítsanak egy-egy rangsort, amit összesítve kialakul majd a végső sorrend, ami megfelezi majd a mezőnyt.

Feleződik a mezőny

Miután mind a nyolc versenydal elhangzott, most a zsűrin van a sor. Feladatuk, hogy mindannyian felállítsanak egy-egy rangsort, amit összesítve kialakul majd a végső sorrend, ami megfelezi majd a mezőnyt.

A borítékok a műsorvezetőknél, a zsűri sorrendje azonnal napvilágra kerül!

Döntésének ismertetését Rúzsa Magdi kezdi:

4 pont: Pál Dénesnek

6 pont: Bogi

8 pont: Fool Moon

10 pont: Kállay-Saunders András.

Csiszár Jenő a következőképp értékelt:

4 pont: Kállay-Saunders András

6 pont: Király Viktor

8 pont: New Level Empire

10 pont: Bogi

Kovács Kati pontszámai a következők:

4 pont: New Level Empire

6 pont: Király Viktor

8 pont: Kállay-Saunders András

10 pont: Fool Moon

A zsűrielnök Rákay Philip sorrendje véglegesíti a továbbjutók névsorát:

4 pont: Fool Moon (22 pont)

6 pont: Király Viktor (18 pont)

8 pont: Kállay-Saunders András (30 pont)

10 pont: Bogi (26 pont)

A zsűri szavazatai alapján az első négy helyezett finalista:

1. Kállay-Saunders András

2. Bogi

3. Fool Moon

4. Kiály Viktor

Most elkezdődik a nézői szavazás, és hamarosan kiderül, ki képviselheti Magyarországot Koppenhágában az 59. Eurovíziós Dalversenyen!

S bár most Bogi kivételével mind a négy finalista ismert előadó, 2013 óta tudjuk, hogy viszonylag ismeretlen énekes is eljuthat a nemzetközi színtérig! ByeAlex és a Kedvesem a semmiből tűnt fel, egy ország kedvence lett, és Malmöben is dúdolták!

A Dal digitális kommentátora most visszatért a színpadra, hogy zenekarával előadja a mindenki által jól ismert Kedvesem 2014-es verzióját.

Ezzel azonban utolsó egy percéhez érkezett a szavazás, aminek máris vége.

A színpadon a négy finalista, Magyarország kedvenc dalainak előadói. Akik között ott van a győztes, aki hamarosan Koppenhágába utazik, hogy az Eurovíziós Dalverseny színpadán bizonyítson.

Aki a nézők döntésének értelmében a legtöbb szavazatot kapta, akinek a dala 436 közül a legjobbnak, legnépszerűbbnek bizonyult:

Kállay-Saunders András és a Running!

A Dal 2014 győztese tehát Kállay-Saunders András, aki májusban Dániába utazik, és aki most igazán elégedett lehet!

Andrásnak gratulálunk, örömmel hallgatjuk meg újra (és újra és újra) A Dalt, hogy májusban együtt szurkolhassunk olvasóinkkal, a nézőkkel és a zsűri tagjaival a koppenhágai megmérettetésen!

Addig is hozzuk a legfrissebb híreket az Eurovízió háza tájáról, bemutatjuk a nemzetközi mezőny résztvevő dalait, esélyeket latolgatunk – ahogy azt már megszokhattátok!

Mi a véleményed Kállay Saunders Eurovízió győzelméről? VOKS LENT!

-kiko-

 

[2014.02.22.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még