2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2014 középdöntő: Király Viktor nyert, Bogi a második lett
A Dal 2014 - Radics Gigi kiesett, de nincs elkeseredve?
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal 2014 - Kialakult a döntő mezőnye
A Dal 2014: A Honeybeast euforikus hangulatban nyilatkozott

A Dal 2014 második középdöntő: Kállay-Saunders nyert, holtverseny a 2. helyen

Ma este kiderül, melyik az a nyolc szerencsés produkció, amelyik egy hét múlva szombaton a Dal döntőjében küzdhet hazánk koppenhágai képviseletéért. Az Eurovíziós Dalverseny hazai selejtezője hamarosan véget ér, ma este a második középdöntőben izgulhatnak a nézők kedvenceikért.

Tegnap, azaz szombaton este a zsűri Király Viktort és Bogit találta a legérdemesebbnek a döntőbe jutásra, míg a közönség továbbra sem engedte el a New Level Empire és a Depresszió kezét.

A támogatásra azonban ismét szükség lesz.

A „menetrend” a szokásos: mindenki előadja versenydalát, majd a zsűri - Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő, televíziós-rádiós személyiség – pontszámaival dönt arról, melyik két dalt látná szívesen a Dal döntőjében.

A versenyben maradt hét énekesre vagy zenekarra a folytatásban a nézők szavazhatnak, a két legtöbb voksot kapó dal egy hét múlva megküzdhet az eurovíziós indulás jogáért.

És a verseny máris megkezdődött, elsőként a színpadon a Muzikfabrik és a This Is My Life. Rákay Philip legutóbb elmondta, „nagyon bírja” a srácok által képviselt műfajt, és bár „szintem minden stimmelt” egyfajta „erő, valami plusz fűszer” hiányzott neki. Csiszár Jenő szerint ez a műfaj a rádióban, klubokban működik, de nem színpadra, nem fesztiválokra való. A Musikfabrik összesen 34 pontot gyűjtött az elődöntő során, lássuk, most hogyan vélekedik előadásukról a zsűri!

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.

Rákay Philip értékelése elején azt mondta, nehezen heverték ki az előző este fáradalmait, és előre jelezte, ma este még nehezebb feladat áll előttük. A Musikfabrikról szólva a New Level Empire-rel mérte össze a csapatot, és neki utóbbi izgalmasabb, mint a most hallott produkció.

Csiszár Jenő soproniként büszkeségét fejezte ki a soproni bandával kapcsolatban, de igazat adott Philipnek: fülbemászó a dal, igazi club dance dal, ízig-vérig rádiós dal, de továbbra is kérdésként fogalmazta fel, mennyire illene ez az Eurovíziós Dalverseny nemzetközi mezőnyébe.

A This Is My Life ezúttal is 34 pontot kapott.

Polyák Lilla Karcolás című dala legutóbb nem nyűgözte le a zsűrit. Túl egyszerűnek találták az énekesnő tehetségéhez képest. Rákay Philip az elődöntőben azt mondta, kevesen büszkélkedhetnek azzal, hogy tízből tízszer ugyanolyan tökéletesen éneklik el a dalukat a próbák során, de hozzátette: bár elfogult a dalszerző Rakonczai Viktorral szemben, nem ez a kedvenc Rakonczai-dala. Kovács Kati külön húsz pontot adott volna Polyák Lilla énektudásáért, de magát a dalt túl egyszerűnek találta az énekesnő „zseniális” előadói képességeihez képest.

A Karcolás akkor csupán 31 pontot ért a zsűri véleménye szerint, a nézők azonban annyira megkedvelték a dalt, hogy a zsűri tagjaival együtt most újra meghallgathatják.

Rúzsa Magdi értékelésében Polyák Lilla kvalitásainak méltatásával kezdte, majd kifejtette, attól tart, hogy ez a dal 40-42 másik között nagy eséllyel „beolvad”. Rákay Philip Rúzsa Magdi minden szavával egyetértett, és továbbra is úgy érezte, „nem ez a legélesebb kés a fiókban”. A Karcolás 32 ponttal várja a folytatást.

Esélyes

Pál Dénes Brave New World produkciója után az elődöntő során Kovács Kati kiemelte, „élményszámba megy”, amikor Dénes hangja mélyen lent szól, de fentebb már nem találta olyan biztosnak. Rúzsa Magdi szerint „koncepció lehetett” a hangokkal való játék, az énekesnő szerint „úgy ahogy van, tökéletes volt”, és Dénes máris mehetne Dániába. Magasak-mélyek ide vagy oda, a Brave New World 38 pontot kapott egy héttel ezelőtt, most pedig a következőképp értékelte a zsűri:

Csiszár Jenő elmondta, a kezdetektől fogva dániai esélyesként gondol a dalra. Annyi kétsége van csupán, hogyan tudja Dénes előadni az Eurovízió színpadán, de ő egyelőre elégedett az énekessel.

Az ítészek véleménye alapján a „Bátor Új Világ” ismét 38 ponttal versenyezhet tovább.

A Honey Beast és A Legnagyobb Hős a közönség talán legnagyobb kedvence. A zsűri azonban bár „szellemi pezsgőfürdő” és „modern költészet” jelzőkkel illette a dalt, összességében csak 34 pontot osztott a csapatnak. Ennek ellenére a nézői szavazatoknak hála újra itt vannak, és éneklik meg kellő (ön)iróniával a párkapcsolatok realisztikus tündérmeséjét.

Rúzsa Magdi napok óta azzal küzd, hogy reggel felébredve elindul ez a dal a fejében, szerinte ez egy fülbemászó sláger. Kérdésként vetette fel ugyanakkor, hogy ha lefordítják a dalt angol nyelvre, megmarad-e ugyanez a humor, ha pedig nem, akkor ugyanezt értik-e majd más nemzetek képviselői is…

Csiszár Jenő hosszas fejtegetés után elmondta: el tudná képzelni Koppenhágában ezt a dalt.

A Legnagyobb Hős 37 pontot szerzett a középdöntőben

„Megrázó”

 „Gyógyító három perc volt” – értékelte Rákay Philip Marge Morning Light című előadását az elődöntőben hozzátéve: „nyugtató harmóniát” sugárzott a dal. Csiszár Jenő „tetszetős, kellemes, intelligens popzenének” nevezte a dalt, ami két-háromszori meghallgatás után a „bőr alá megy”. A „Reggeli Fény” akkor 36 pontot kapott.

Most Rákay Philip az idei Dal egyik legnagyobb felfedezésének nevezte Marge-ot. Egyet kért tőle, ha továbbjutnak, a színpadképet gondolják át egy kicsit, mert azt nem találta annyira erősnek. Kovács Kati szerint Philip mindent elmondott, de ő kiemelte a táncos hölgy jelenlétét is.

A Morning Light 35 pontot eredményezett a várandós kismamának.

Kállay-Saunders András Running című produkciója a zsűri egyik kedvence volt az elődöntő során. Rúzsa Magdi világszínvonalnak nevezte, és a legjobb három közé várja a számot. Rákay Philip ezt megerősítve azt mondta: a Running a mezőny legjobb dramaturgiájú dala. Ennek megfelelően Kállay-Saunders versenydalát 38 ponttal jutalmazta a zsűri.

Csiszár Jenő zseniális előadónak, zenésznek, zeneszerzőnek tartja Andrást, a dalról pedig azt mondta, „megrázó, nyomot hagyó, elvisz mindenhova, remélem Koppenhágába”.

„Ebben a dalban több van, ebben lélek van” – tette hozzá Rákay Philip, aki ha Kállay-Saunder Andrásra rén, művészt lát.  Kiemelte, ez a dal a családon belüli erőszakra hívja fel a figyelmet, de épp ezért felmerült benne a kérdés: vajon nem túl mély üzenet-e ez egy olyan Eurovíziós dalfesztiválra, ahol várhatóan „tingli-tangli” szövegek lesznek láthatóak.

Akárhogy is legyen, a Running a maximális 40 ponttal várja a folytatást!

„Darabos”

Oláh Ibolya Egy Percig Sztár könnyűzenei kritikáját a közönség szavazatai alapján került a ma esti középdöntőbe. Mint az énekesnő később nyilatkozatában elmondta: nem számított rá, hogy a zsűri az első három továbbjutó közé pontozza őt. Ennek ellenére ismét magabiztosan és felszabadultan lépett színpadra, hogy a legutóbbi 34 pont után újra megküzdjön az ítészek és a nézők kegyeiért.

Kovács Kati szerint Oláh Ibolyának olyan karakteres hangja van, ami a rádióban is azonnal felismerhető. A dal szövegét viszont kicsit „darabosnak” tartja.

Rúzsa Magdi azt érzi, ha Ibolyát nézi, hogy ő „a lelkét is odateszi”. Hozzátette: a teljes mezőnyt tekintve ő csak Ibolyánál érzett lúdbőrt – legutóbb, és most is.

Ezzel együtt az Egy Percig Sztár csupán 33 pontot kapott.

A Fool Moon acapella It Can’t Be Over produkcióját Csiszár Jenő az elődöntőben „elegáns” és „parádés” jelzőkkel illette, ami „örök élményt nyújtó produkció”. Rákay Philip kiemelte: a sok trendinek látszó dal között ez egy klasszikus műfaj, a maga nehézségeivel, és szerinte ezt a dalt biztosan meg lehet jegyezni. Az It Can’t Be Over akkor 35 pontot kapott.

Csiszár Jenő szerint rádiós szempontból ez a dal „nem egy egyszerű történet”, nehéz lenne eladni a mainstream világban. Ennek ellenére azt mondta, ez az egyik olyan előadás, ami nagyon erős nyomot tudna hagyni a magyar popkultúráról. Ami elmondaná, hogy 2014-ben Magyarországon mit gondolunk minőségi könnyűzenének.

Az est utolsó fellépőjeként Dér Heni adta elő Ég Veled című dalát. Amiről Rúzsa Magdi legutóbb azt mondta: „gyors méreg, azonnal hat”. Csiszár Jenő az „elképesztő” refrént emelte ki, őt még a swing se zavarta, de a dalszövegben előforduló „zoknis” részt nem tudta megemészteni. Heni produkcióját akkor 35 pontra értékelte a zsűri.

Most Rákay Philip a dalt „változatlanul” jónak nevezte, és kiemelte, Heni ne hagyja abba a Burai Krisztián dalszerzővel való közös munkát. Neki ugyanakkor még mindig hiányzik a swing megjelenítése a színpadon. Pontokban kifejezve véleményüket az ítészek ezúttal is 35 pontot adtak az énekesnőnek.

Tovább jutottak…

A pontszámok tehát megvannak, és az első továbbjutó személye is egyértelmű: Kállay-Saunders András biztosan ott lesz a döntőben! A második továbbjutó kiléte viszont továbbra is kérdéses, mert ugyanannyi pontot kapott a Fool Moon és Pál Dénes. Így a zsűrinek kell eldönteni mindössze egy perc alatt, melyik produkciót szeretnék viszont látni a szombati döntőben.

Az egy perc letelt, Rákay Philip tolmácsolja társai és saját véleményét: a Fool Moonnal találkozhatunk biztosan egy hét múlva a döntőben.

Hét produkció azonban továbbra is versenyben van, rájuk máris lehet szavazni.

A zsűri pontszámai:

  1. Kállay-Saunders András – Running 40 pont
  2. Fool Moon – It Can’t Be Over 38 pont
  3. Pál Dénes – Brave New World 38 pont
  4. Honey Beast – A legnagyobb hős 37 pont
  5. Dér Heni – Ég Veled 35 pont
  6. Marge – Morning Light 35 pont
  7. Muzikfabrik – This Is My Life 34 pont
  8. Oláh Ibolya – Egy percig sztár 33 pont
  9. Polyák Lilla – Karcolás 32 pont

Természetesen amíg szavazás tart, ma este sem maradunk extra szórakozás nélkül. A színpadon az 1968-as Ki Mit Tud? győztese, a magyar rock and roll királya, Fenyő Mikós és Szabó-Kimmel Tamás!

Hamarosan az utolsó egy percéhez érkezik a voksolás, ezért a zsűrinek lehetősége van még egyszer, utoljára a középdöntőben kampányolni kedvenceikért.

Rúzsa Magdi nagyon szeretné látni a folytatásban Pál Dénest, a Honey Beast zenekart és Dér Henit.

Csiszár Jenő szintén Pál Dénes és a Honey Beast nevét mondta ki.

Kovács Kati Polyák Lillának és Marge-nak örülne, ha továbbjutna, míg Rákay Philip szintén Pál Dénesnek szorít nagyon.

Ezzel azonban a szavazás tényleg véget ért, az eredmény is hamarosan kiderül.

A nézők döntése értelmében tehát a döntőben Kállay Saunders András és a Fool Moon mellett folytathatja a versenyt: Pál Dénes és a Honey Beast!

A jövő szombati döntő résztvevő lesznek:

Király Viktor

Bogi

New Level Empire

Depresszió

Kállay-Saunders András

Fool Moon

Pál Dénes

Honey Beast

Izgalmas döntő elé nézünk, és a tét óriási! A fent említett nyolc előadó azért küzd majd, hogy május közepén Dániában képviselje Magyarországot az immár 59. Eurovíziós Dalversenyen! Tartsatok velünk akkor is!

-kiko-

[2014.02.16.]

Megosztom:


	A Dal 2014 középdöntő: Király Viktor nyert, Bogi a második lett
A Dal 2014 középdöntő: Király Viktor nyert, Bogi a második lett

Két hajszál választja el A Dal...


	A Dal 2014 - Radics Gigi kiesett, de nincs elkeseredve?
A Dal 2014 - Radics Gigi kiesett, de nincs elkeseredve?

Radics Gigivel a Dal című műsor középdöntője...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még