2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2014 harmadik elődöntő - képekben
A Dal 2014 - Bogi: "nem fáztam fel szerencsére"
A Dal 2014 - nézz be a kulisszák mögé - izgalmas video
A Dal 2014 - vidám videó a 3. elődöntőről
A Dal 2014 - középdöntők: esélylatolgatás
Nehéz könnyek nélkül nézni! Herpai Sándor: "Én egy kicsit lekezeltem ezt"
Gyorshír! A Dal 2014 középdöntő: Király Viktor és Bogi döntős
A Dal 2014 első középdöntő: a továbbjutók névsora
Eurovíziós Dalfesztivál - Ma van A Dal második középdöntője
A Dal 2014 - Radics Gigi kiesett, de nincs elkeseredve?
A Dal 2014 - Király Viktor: "Tök stresszes voltam"
ByeAlex néha túlzásba viszi
A Dal 2014 második középdöntő: Kállay-Saunders nyert, holtverseny a 2. helyen
Eurovíziós Dalfesztivál - A Dal 2014 - Kialakult a döntő mezőnye
A Dal 2014 Döntő: Esélylatolgatás
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 (Eurovision Song Contest)
Mystery Gang
Király Viktor
Group’n’Swing
Bogi (Dallos-Nyers Boglárka)
Depresszió

A Dal 2014 középdöntő: Király Viktor nyert, Bogi a második lett

Két hajszál választja el A Dal versenyzőit attól, hogy kiderüljön, melyikük fogja képviselni Magyarországot 2014-ben az Eurovíziós Dalverseny dán színpadán. A feladat egyszerű: bejutni a jövő szombati döntőbe, majd ott a legjobbnak lenni – a legjobbak között.

A kihívás aprónak tűnne, ha nem tudnánk, hogy még mindig tizennyolc produkció van versenyben az ország képviseletéért. Ma és holnap este azonban összesen nyolc dal és nyolc előadó búcsúzik majd, ami azt jelenti, hogy jövő szombaton tíz produkciónak lesz esélye a végső győzelemre.

Az első középdöntő – kilenc produkció részvételével – hamarosan megkezdődik. A zsűri tagjai  - Kovács Kati, Liszt Ferenc-díjas előadóművész, Rúzsa Magdi, a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál hazai résztvevője, Rákay Philip, a Magyar Televízió vezérigazgató-helyettese és Csiszár Jenő, televíziós-rádiós személyiség – ezúttal két dalt juttathatnak a döntőbe, hét versenyző sorsáról pedig a közönség dönt majd.

Elsőként küzdhet a pontozók és szavazók kegyeiért az Egri Péter nevéhez fűződő Mystery Gang és a Játssz Még Jazzgitár. A garage, jungle, rockabilly műfajokban nyomuló csapat egyediségével, felszabadultságával simán levette lábáról a zsűrit. „Ők ennyit tudnak, de százon, nemzetközi szinten” – értékelte az elődöntőben Csiszár Jenő. Bár a zsűri csupán 30 pontra értékelte a látottakat-hallottakat, a közönség a szívébe zárta, és tovább is juttatta a bandát.

Rúzsa Magdi értékelése előtt kiemelte, az elődöntők során azoknak adott 9-10 pontot, akiknek helye van a középdöntőben. A Mystery Gang-ről annyit mondott, „Profik vagytok, ez azonnal látszik”. A dalt viszont még mindig „kétesélyesnek” érzi.

Csiszár Jenő szerint a középdöntőben már csak apró nüanszok döntenek, és ő a pontok alapján tudja jelezni, kit óhajt látni az eurovíziós döntőn Dániában. A produkcióról szólva kiemelte: a Mystery Gang Magyarországról csillagot kapott a rockabilly hall of fame szervezetétől.

A Játssz Még Jazzgitár ezúttal 31 pontot gyűjtött.

Joni nagyon izgult

A svéd származású magyar lány, Joni meglepte a Dal zsűrijét. Dala, a Waterfall megosztotta az ítészeket, de a lány tehetségével kétségkívül elégedettek voltak. Rúzsa Magdi akkor kérdésként fogalmazta meg, hogy maga a dal vajon miben tudna kitűnni az Eurovízió nemzetközi színpadán. Rákay Philip ugyanakkor kellően egyedinek érezte. Előadása során az elődöntőben Joni rettentően izgult, ez hallatszott is produkcióján, ennek ellenére 36 ponttal, másodikként juttatta tovább a zsűri. Az izgalmát viszont mára sem sikerült levetkőznie.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.

Csiszár Jenő elmondta, a harmincban ez a „legszebben és legprofibban összerakott popballada”. Egy problémája van: attól fél, hogy a nagyszínpadon legalább 25-30 ilyen dal lesz, és elveszne a sokaságban.

Rúzsa Magdi kiemelte, a lányban zeneszerzőt is tisztelhetünk, de legutóbb és most is „picit bizonytalannak érezte” Joni fellépését. A Waterfall ezúttal már csak 30 pontot kapott.

„Üzembiztos”

Király Viktor az első elődöntőt a maximális 40 ponttal zárta, ezzel biztos továbbjutóként érkezett a ma esti középdöntőben. Running Out of Time című dalt értékelve Csiszár Jenő azt mondta: „Király Viktor a modern retrot grammra kikísérletezve, összerakva profi módon megcsinálta”. Produkciója hibátlan volt: tökéletes dal egy tökéletesen stílusos előadótól. Akkor, és most is.

Rákay Philip azt mondta Viktornak: „a mezőny legüzembiztosabb produkciója a tiéd”. Hozzátette, öt olyan produkció van idén, amit azonnal elküldene egy repülőjeggyel Koppenhágába.

Kovács Kati tanácsként annyit mondott: mivel kórussal, vokállal indul a szám, kicsit határozottan, tisztábban kellene megszólalnia, mert az határozza meg a későbbiekben Viktor hangját is.

A Running Out of Time a középdöntőben 39 pontot ért.

A 2014-es Dal első elődöntőjének első fellépője a Group’N’Swing zenekar volt. A Romhányi Áron nevéhez kötődő Retikült Rákay Philip saját bevallása szerint elfogultan értékelte, hiszen volt már Group’N’Swing koncerten, és lemeze is van a csapattól. Kiemelte továbbá – Kovács Katival egyetemben – az énekesnő „tűpontos” éneklését. 34 kapott pontjukkal azonban nem jutottak tovább azonnal, de a nézői szavazatoknak hála ők is esélyesek a koppenhágai fellépésre.

„Ritkán hallani énekesnőt, aki ilyen feszesen tartja a tempót” – hangsúlyozta Kovács Kati a produkció után, míg Rákay Philip ismét elfogultságának adott hangot – ezúttal nem csak a csapat, de maga a swing műfajával kapcsolatban is. Ugyanakkor azt érzi, van két-három olyan dal ebben a nagyon erős mezőnyben, amit szívesebben látna Koppenhágában, mint a Group’N’Swing produkcióját. A Retikül ennek megfelelően 32 ponttal várja a folytatást.

„Atyai félelem”

Bogi már tavaly is döntős volt a Dalban Tükörkép című dalával, az idei We All-ban azonban sokkal inkább bízik… Egyetértett ezzel Rákay Philip is, aki az elődöntő során kijelentette: „ezzel a dallal olyan szinten egymásra találtak, mint a ’borsó meg a héja’”. Rúzsa Magdi kifejtette: hangulat van a dalban, és neki kifejezetten tetszett középrésznél a country-beütés, amit mostanában Avicii hozott újra divatba. Emellett némi Rebecca Ferguson-os hangzást is felfedezett a produkcióban, és ezért összességében nagyon pozitívan értékelte a nótát. Bogi akkor 35 pontot kapott, és a zsűri döntésének értelmében folytathatta a versenyt.

Csiszár Jenő soproniként azt mondta, „soha nem gondolta volna, hogy ennyire fog örülni egy győri sikerének”. Hozzátette: az első pillanattól kezdve érzett potenciált a dalban, és el tudná képzelni Dánia színpadán.

Rákay Philip mára rájött, nem csak a Bogié, de az ő dala is a We All. Egyetlen „atyai félelmének” adott hangot akkor, amikor kérdésként fogalmazta meg: vajon el bírná-e már szakmailag az Eurovíziós dalfesztivál nemzetközi megmérettetésének terhét a lány.

Bogi a középdöntőben 38 ponttal várja a folytatást.

A Depresszió zenekar továbbjutása igazi meglepetés a Dal színpadán. Kapott 33 pontjukkal ugyan nem kerültek egyenes ágon a középdöntőbe, de egyértelmű volt: a hazai közönség imádja a rockot. A Csak a Zene című dallal Kovács Katinak ennyi problémája volt, hogy Halász Ferenc énekest túl „angol úriemberesnek” találta. Rúzsa Magdi viszont annak örült, hogy végre ebben a műsorban is „beindult a zúzás”.

„Van helye a rockzenének ilyen nagy nézettségű műsorokban” – szögezte le újra Rúzsa Magdi a produkciót követően. A dallal kapcsolatban annyit mondott: „neki ez bejön”. Kovács Kati azt is elmondta, neki miért tetszik: „összhangban van azzal az érzéssel, amit a szöveg diktál: legyünk férfiak, legyünk másnaposak, a zene mindenekfelett”. A Depressziónak nincs oka a szomorkodásra, 34 ponttal a harmadik helyre kerültek Király Viktor és Bogi után.

„Filmzene”

Szabó Leslie a Dalba Hogy Segíthetnék című slágerével jutott. Rúzsa Magdi könnyeivel küszködve értékelte a produkciót az elődöntő során, és a dalt „gyönyörűnek” nevezte. Rákay Philip kifejtette: „sallagmentes dalt hallottunk, végre egy dalt, aminek volt mélysége”. A Hogy Segíthetnék a középdöntőbe a zsűri döntés értelmében, 35 ponttal jutott.

Csiszár Jenőnek egy baja van ezzel a dallal: „iszonyatosan jó filmzene”. És ebből fakadóan – bár „baromi nagy értéknek” tartja - nem tudja elképzelni az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Rúzsa Magdi örül annak, hogy a Dal lehetőséget ad azoknak a zenészeknek a megmutatkozásra, akik viszonylag a háttérben régóta munkálkodnak. Az énekesnő kijelentette: neki „szüksége van az ilyen dalokra”, örül, hogy gondolatokat hall, számára ez a dal: igen. Szabó Leslie most is 35 ponttal várja a folytatást.

Radics Gigi Catch Me című produkcióját vegyes fogadtatásban részesítette a zsűri. Bár a fiatal énekesnő hangi adottságait és tökéletes énektudását maximálisan elismerték, versenydalát Kovács Kati „idegennek” érezte, míg rúzsa Magdi szerint „trendi”, és „többször meghallgatós”. Az értékelés során ennek megfelelően 32 pontot kapott, így Gigi csak a nézők szavazataival juthatott tovább.

Csiszár Jenő szerint mindenki tudja ebben az országban, hogy Radics Gigi milyen előadó: „minden olyan dolgot tud, amit a világsztárok előadnak – nagyobb menedzsmenttel, nagyobb felvevőpiaccal”. Egy probléma van ezzel: a Dal nem az énekesek tudását hozza előtérbe, hanem a dalok versenye. És Gigi olyan dallal jött idén, aminél van egy-két jobb is.

Rákay Philip sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy idén sokkal több jó dalt, és sokkal kevesebb pontos és hibátlan előadást hallottak. Hozzátette: vannak olyan dalok a mezőnyben, amiket ha Gigi énekelt volna el, gond nélkül tovább juttatna. Összességében úgy vélte, Gigi és a Catch Me „nem találtak egymásra”. Ennek megfelelően Radics Gigi pontszáma: 32.

A New Level Empire és a The Last One a zsűri és a közönség egyik hatalmas kedvence volt az elődöntők során. Rákay Philip legutóbb azt mondta: az idei harminc egyik legerősebb dala a The Last One, ami elkapja és beszippantja az embert. Rúzsa Magdi is úgy vélte, ezt a produkciót bármelyik országban bármilyen fesztiválon láthatnánk, és a refrént is megirigyelte a srácoktól. A New Level Empire 36 ponttal jutott a középdöntőbe, ahol most is lenyűgöző volt!

Rúzsa Magdi most is úgy gondolta: „ez a dal telitalálat”, viszont még mindig csak 89 százaléknak érezte.

Rákay Philip is egy picit több magabiztosságot igényelne Zolától, azt a „nagyon profi, nagyon szuggesztív” Zolát szeretné látni, aki zenei műsorvezetőként is volt.

A srácok ismét 36 ponttal versenyzik tovább – ami viszont a középdöntőben már levés az azonnali továbbjutáshoz.

A biztos fellépők a zsűri pontszámainak értelmében Király Viktor és Bogi. A többiek a „kispadon” várják a közönség voksait.

És amíg a szavazás tart, a középdöntőben is extra produkcióval szórakoztatják a nagyérdeműt. Érkezik egy különleges együttműködés: Korda György és a Hooligans a Dal színpadán! 

A zsűri pontszámai:

  1. Király Viktor – Running Out Of Time 39 pont
  2. Bogi – We All 38 pont
  3. New Level Empire – The Last One 36 pont
  4. Szabó Leslie – Hogy segíthetnék. 35 pont
  5. Depresszió – Csak a zene  34 pont
  6. Group n Swing – Retikül 32 pont
  7. Radics Gigi – Catch Me 32 pont
  8. Mystery Gang – Játssz még jazzgitár 31 pont
  9. Joni – Waterfall 30 pont

És ahogy lenni szokott, mielőtt eredményhirdetésre kerülne sor, a zsűri értékeli a ma estét, és elmondja, kiknek drukkol.

Rákay Philip például a New Level Empire-nek egyértelműen szurkol. Kovács Kati pedig ismét Radics Gigit dicsérte meg. Csiszár Jenő szintén a New Level Empire mellett kampányolt. Rúzsa Magdi szíve szerint felsorolta volna az összes előadót, de egyet kiemelve ő is a New Level Empire mellett kardoskodott.

Ezzel azonban utolsó egy percéhez érkezett a nézői szavazás, ami ebben pillanatban lezárult.

A közönség döntésének értelmében tehát aki Király Viktorhoz és Bogihoz csatlakozhat a döntőben: a New Level Empire és a Depresszió!

Ne feledjétek, holnap, azaz vasárnap este a második középdöntővel folytatódik a show, ahol újabb kilenc produkciót hallhatunk, és négy előadóval teljessé válik a jövő szombati döntő mezőnye. Tartsatok velünk akkor is!

-kiko-

[2014.02.15.]

Megosztom:


	A Dal 2014 harmadik elődöntő - képekben
A Dal 2014 harmadik elődöntő - képekben

A zsűri döntése alapján Pál Dénes, a New Level Empire és...


	A Dal 2014 - Bogi: "nem fáztam fel szerencsére"
A Dal 2014 - Bogi: "nem fáztam fel szerencsére"

Fiatal, tehetséges és végtelenül kedves énekesnő...


	A Dal 2014 - nézz be a kulisszák mögé - izgalmas video
A Dal 2014 - nézz be a kulisszák mögé - izgalmas video

A Dal harmadik és egyben utolsó elődöntője...


	A Dal 2014 - vidám videó a 3. elődöntőről
A Dal 2014 - vidám videó a 3. elődöntőről

Kitörő érzelmekkel jöttek le a színpadról A Dal...


	A Dal 2014 - középdöntők: esélylatolgatás
A Dal 2014 - középdöntők: esélylatolgatás

Ahogy a tegnapi cikkben már fel lett vezetve, nagyon nem...


	Nehéz könnyek nélkül nézni! Herpai Sándor: "Én egy kicsit lekezeltem ezt"
Nehéz könnyek nélkül nézni! Herpai Sándor: "Én egy kicsit lekezeltem ezt"

A beszélgetés 2008-ban...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még