2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Eurovízió 2014: január 25-én lesz az első dalválasztó
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Hien - The Way I Do
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - hallgasd meg a harminc elődöntős magyar dalt
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Cserpes Laura - Úgy Szállj
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Depresszió - Csak a Zene
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Group n Swing - Retikül
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Király Viktor - Running Out Of Time
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Lil C - Break Up
Csobot Adél megváltozott - rá sem ismertünk
A Dal 2014: minden a ma esti Eurovízió elődöntőről
A Dal 2014 első elődöntő: Tudd meg kik lesznek az extra fellépők
A Dal 2014 elődöntő: hatan továbbjutottak
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 (Eurovision Song Contest)

Esélylatolgatás - A Dal 2014 első elődöntő

Szombaton megkezdődik A DAL című műsor első elődöntője, melyet szerencsém lesz végigkövetni a helyszínről a zene.hu képviseletében. Igyekszem majd a kedves olvasókat háttérinfókkal, képekkel, kis megszólalásokkal ellátni – mindenképp olyan dolgokkal, amik a tévében nem lesznek láthatóak.

Úgy gondoltam, hogy ha már a sportmérkőzéseknél megszokott dolog az esélylatolgatás, akkor ennél a műsornál miért ne tehetnénk ezt meg? Minden héten az elődöntőket megelőzően megírom a tippjeimet – figyelembe véve nagyon sok szempontot, s törekedve arra, hogy teljes mértékben objektív maradjak.

Szombaton tehát „élőben” jelentkezem majd a helyszínről; most viszont következzenek a január 25-i továbbjutók „zsűri” és „közönség” kategóriára lebontva – ahogy én gondolom.

A ZSŰRI ÁLTAL TOVÁBBJUTTATOTT FELLÉPŐK

Király Viktor – Running out of time

Király Viktor amihez nyúl, az szinte egyből arannyá válik. A tavalyi év rádiós slágere lett előző dala, a „Fire”, ami hasonlóan pörgős (vagy felpörgetős), mint a „Running out of time”. Izgalmas hangszerelés, tökéletes énekhang...ráadásul DMC-nek is annyira tetszett, hogy csak Viktor miatt utazott ide Magyarországra, hogy leforgathassák közösen a dalhoz készült klipet, s még rappelt is abban a változatban.

Viktort én az egyik nagy esélyesnek tartom a verseny győzelmére – amellett, hogy mérhetetlenül szerény és alázatos, munkáiban meg van az a profizmus, amivel akár Koppenhágában is tarolhat. Egyre érettebb és komolyabb munkák kerülnek ki a kezei közül, amiket méltán lehet most már világslágereknek is hívni.

Két évvel ezelőtt, mikor testvéreivel állt közösen színpadra, már akkor a zsűri nagy kedvencének számított, s csak kevéssel maradtak el a győzelemtől. Ki tudja: lehet idén sikerül neki az első helyen végezni.

Hien – The Way I Do

A vietnámi származású énekesnő dalai nem tartoztak nálam abba a kategóriába, amiket rendszeresen hallgattam. Természetesen ha a rádióban ő szólt, nem tekertem el, de nagyjából ennyiben ki is merült az ismeretem.

Hien rengeteget fejlődött az elmúlt időszakban, mind személyiségét tekintve, mind pedig a dalait figyelve. Hiába látok magam előtt egy nagyon fiatal lányt – mégis a munkáit tekintve egy érett, komoly nőről beszélhetünk, aki tökéletesen tudja, mit szeretne elérni.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.

Eurovíziós dala bevallom elsőre nem tetszett. Aztán meghallgattam még egyszer...majd még egyszer...és utána már nem tudtam kiverni a dallamot a fejemből. Könnyed ritmus, csodálatos hang, tökéletes hangszerelés (a basszusgitározást imádom benne!) - egyszóval minden adott ahhoz, hogy idén a zsűri egyik kedvence legyen.

Cserpes Laura – Úgy szállj!

Őszintén be kell vallanom, Laura tavalyi dalát nem szerettem, valahogy nem tudtam azonosítani az énekesnő személyiségével, s a hozzá kapcsolt körítéstől (hófehér ruha, füst) már-már émelyegtem. Persze ha az Eurovíziós trendeket nézzük, akkor mindenképpen felírható lett volna az „esélyes” listára, de ahogy a zsűri is fogalmazott tavaly: meg volt annak a veszélye, hogy a sok hasonló stílusú alkotás között elsikkad.

Idén egy sokkal vidámabb hangszerelésű dallal készült Laura, amit már inkább tudok vele azonosítani. Nincsen túlbonyolítva a dallamvilág, könnyedén az ember fülébe mászik, a szöveg pedig teljes mértékben pozitív.

Már az előző szériában is nagy kedvence volt a zsűrinek, én úgy vélem, idén is nagy eséllyel Csiszár Jenőék fogják továbbjuttatni, s nem kell a közönségszavazatok miatt izgulnia.

A KÖZÖNSÉG ÁLTAL TOVÁBBJUTTATOTT VERSENYZŐK

Group'n Swing – Retikül

Adott egy fiatal, csinos nagybetűs NŐ, aki táskákról, vásárlási lázról és hasonló, kimondottan női dolgokról énekel, miközben fantasztikus zenészek veszik őt körbe. Az első ütemre beindul a láb, fél perc után már dúdoljuk a dallamot, s a végére még a szöveget is megtanuljuk. Ez az igazi Group'n Swing hatás, amit a koncertre járók már nagyon jól ismerhetnek.

Alapvetően azt gondolnánk (legyintve egy jó nagyot), hogy na, micsoda egy bugyuta dalocska – de ha valaki képes a sorok mögé látni, akkor az bizony megtalálja a mondanivalót is, mégpedig hogy mennyire nehéz a mai társadalmi helyzetben egy nőnek helytállni, s minden szerepben tökéletesnek tűnni. A zseniális szövegért Lombos Márton előtt kell kalapot emelnünk (akinek egyébként szövegírói zsenialitását már megtapasztalhattam Temesi Berci – On time című lemezén, ahol a „B, mint barátság”-hoz készített frenetikus szöveget), a zenéért pedig Romhányi Áront illeti dicséret.

Tipikusan az a fajta dal, ami köré igazi show-t lehet keríteni, ráadásul Mihályi Réka hangja és személyisége tökéletesen passzol is ehhez a stílushoz. Imádnivaló, vagány NŐ.

Persze a férfiak mellett sem mehetünk el szó nélkül, hiszen Réka méltó párjául szolgál mindegyik – mind partnerként, mind zenészként egyaránt (itt kell zárójelben kiemelnem Lőrincz Ádám zongoristát, aki stílusával, virtuozitásával nagyon sokat hozzátesz a Group'n Swing dalok hangulatához).

Egyfajta kakukktojásnak számítanak a mezőnyben, s újdonságot csempésznek a versenydalok közé. Úgy érzem, csak egy hajszállal fognak lemaradni az egyenes ági továbbjutástól – emiatt marad majd a nézőkre a döntés, de az ő szavazataikban biztosak lehetnek.

Depresszió – Csak a zene

A nagybetűs kakukktojás a mezőnyben. Valószínűleg, mikor fény derült a harminc továbbjutó kilétére, sokan megdöbbentek, majd felkiáltottak, hogy végre a rockműfaj is képviselteti magát egy ilyen meghatározó megmérettetésen.

Halász Feriék ismét kitettek magukért, mert egy vérbeli, bőr alá kúszós rockdalt fognak szombaton prezenálti A DAL színpadán. A hangszerelés ennél tökéletesebb már nem is lehetne, minden hangszer összhangban van egymással, mintaszerűen úgy követik egymást, ahogy kell, miközben fejünket és lábunkat is ütemes mozgásra készteti. A szöveg egyértelműen kicsit odamondós, de egyben figyelemfelkeltő is. Feri karakteres hangja pedig garancia a sikerre.

Nem tartom valószínűnek, hogy a zsűri juttatja tovább őket – valahol a középmezőnyben fognak végezni. Ezzel szemben a közönségnél már most nagy kedvenc, úgyhogy általuk leadott szavazatok után biztosra vehető lesz majd a középdöntőben való szereplés.

Lil C – Break Up

Friss, pörgős, teljes mértékben mainak mondható alkotásról beszélhetünk a „Break up” esetében. Lil C elég sokáig nem hallatott magáról, de mikor visszatért a „porondra”, egy igazi vagány dallal tette meg ezt. Úgy, hogy közben megmutatja a személyiségét is, s azt a stílust, ami igazán passzol hozzá.

Őszintén remélem, hogy szombaton tánctudását is láthatjuk a színpadon, ezáltal egy kis minishowt prezentálva nekünk.

Az ő esetében egyértelműen azt gondolom, hogy a közönség fog neki bizalmat szavazni.

Rosta N. Napsugár

[2014.01.24.]

Megosztom:

Eurovízió 2014: január 25-én lesz az első dalválasztó
Eurovízió 2014: január 25-én lesz az első dalválasztó

Több mint kétszáz dal érkezett a december...

Eurovíziós dalfesztivál 2014: Hien - The Way I Do
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Hien - The Way I Do

Íme a dal, amivel Hien szeretne kijutni Koppenhágába.

Eurovíziós dalfesztivál 2014: Cserpes Laura - Úgy Szállj
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Cserpes Laura - Úgy Szállj

Íme a dal, amivel Laura szeretne kijutni...

Eurovíziós dalfesztivál 2014: Depresszió - Csak a Zene
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Depresszió - Csak a Zene

Íme a dal, amivel a Depresszió szeretne kijutni...

Eurovíziós dalfesztivál 2014: Group n Swing - Retikül
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Group n Swing - Retikül

Íme a dal, amivel a Group n Swing szeretne kijutni...

Eurovíziós dalfesztivál 2014: Király Viktor - Running Out Of Time
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Király Viktor - Running Out Of Time

Íme a dal, amivel Király Viktor...

Eurovíziós dalfesztivál 2014: Lil C - Break Up
Eurovíziós dalfesztivál 2014: Lil C - Break Up

Íme a dal, amivel Lil C szeretne kijutni Koppenhágába.

Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - hallgasd meg a harminc elődöntős magyar dalt
Eurovíziós Dalfesztivál 2014 - hallgasd meg a harminc elődöntős magyar dalt

Kiválasztotta A Dal című...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még