2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Class FM (Klassz FM)

Rákóczi Ferenc: "Előrelátók vagyunk"

Szülőként bármennyire is szeretnék, nem vállalhatják át beteg gyermekeik szenvedéseit, fájdalmát a sztárok. Ezért valamennyien a megelőző védőoltások fontossága mellett kampányolnak. Gyógyulásukat babusgatással, meseolvasással, mókázással és sok-sok szeretettel próbálják elősegíteni.

Dobó Kata színésznő a 21 hónapos Szofi édesanyja.

Kata gyerekként bárányhimlős volt, a többi komolyabb, fertőző kór elkerülte. Ha beteg volt, az édesanyja ápolta. Mióta megszületett a kislánya, Szofi, azóta érzékenyebben reagál a tömeges megbetegedések, járványok hírére.

„Ha megbetegszik Szofi, mindig fölhívom az orvost, és az ő tanácsa szerint cselekszem. Nincs annál rosszabb, mint amikor elesettnek látom a gyerekemet. Legszívesebben átvállalnám tőle a betegségét, ha lehetne. Ilyenkor előbb sírva fakadok, majd próbálok gyorsan megnyugodni, hogy ne lássa rajtam a kétségbeesést. Még többet dédelgetem, simogatom, puszilgatom, mert azt érzem, hogy neki is jól esik ilyenkor a közelség, a fokozott törődés. Otthon megbeszéltük a párommal, beadatjuk Szofinak a szükséges oltásokat. Egyetértünk abban, hogy a kislányunk egészsége, biztonsága mindennél fontosabb, ezért nem is lehet kérdés, hogy minden védőoltást időben megkapjon.”

Gombos Edina televíziós műsorvezető

„Kislányként több fertőző betegségen is átestem, voltam bárányhimlős és mumpszos is. Ezek védőoltással ma már megelőzhetőek. A kislányom, Miranda, 5 éves, rengeteget hiányzott az óvodából, mert szinte minden betegséget elkapott. Többnyire felső légúti fertőzései voltak, amik hőemelkedéssel, lázzal jártak együtt. Mi is elkaptuk tőle a kórt, így gyakran kiestünk a munkából. Egy alkalommal az óvodánkból egy ötéves kislány fertőző agyhártyagyulladással került kórházba. Még a híradásokba is bekerült az eset. Hatalmas volt a riadalom, mondhatni, pánik tört ki. Bár Miranda időben megkapta a védőoltást, megijedtem, jobbnak láttam, ha a kritikus időszakban, egy hétig nem megy óvodába a gyerekem. A szülőként leginkább az döbbentett meg, hogy egy új óvodaépületben, ahová rendezett családi hátterű gyerekei járnak, hogyan fordulhat elő fertőző agyhártyagyulladás.

Engem jobban megvisel a kislányom betegsége, mint őt magát. Nagyon nehéz őt elesettnek, kiszolgáltatottnak, gyengének látni. Főleg akkor érzek lelkiismeret furdalást, amikor egy-egy halaszthatatlan munka elszólít mellőle. Amikor Miranda beteg, megengedjük neki, hogy velünk aludjon. Ilyenkor fogjuk a kezecskéjét éjszaka, simogatjuk, nyugtatgatjuk. Ez nekünk is fontos, mert így érezzük, mikor kell elkezdeni a lázcsillapítást. Kisgyerekes szülőként tudom, hogy ebben a korban különösen érzékenyek a gyerekek a betegségekre, hiszen még éretlen az immunrendszerük. A kötelező védőoltások mellett az ajánlottakat is beadattam a gyereknek, hogy a fertőző betegségektől megóvjam őt. Nagyon féltem a kislányomat a kullancs okozta vírusos agyhártyagyulladástól is, hiszen erdei környezetben élünk, és sokat vagyunk a szabadban. Gyakran utazunk távoli vidékekre, például a családunkhoz Kubába, ezért különösen fontos, hogy gondoskodjunk a gyerekünk védettségéről a trópusi betegségek ellen is. Sokan kérnek tőlem tanácsot, főleg utazás előtt, ilyenkor arra bátorítom őket, hogy tegyék meg a szükséges óvintézkedéseket. 

Rákóczi Ferenc rádiós műsorvezető Apaként rendkívül fontosnak tartja, hogy gyermekeit biztonságban tudhassa, ezért is döntött amellett, hogy az öt éves Pannának és a három éves Somának beadatja a pneummococcus baktérium elleni védőoltást.

„Előrelátók vagyunk, mert tudjuk, az oltás fölösleges szenvedéstől óvja meg a gyerekeket. Mi ezt az elvet követjük, ezért a kis Pannát és Somát is elkerülték eddig a nagy betegségek. Ha megfázás gyötri valamelyik gyerekemet, vagy például fülgyulladás a kislányomat, tehetetlenül állok felettük, és nem tudok nekik segíteni. Ilyenkor igyekszem elterelni a figyelmüket, mesélek nekik, játszunk, segítek nekik felkelni az ágyból, és ha jobban vannak, együtt főzünk, hiszen igazi konyhatündérek. A szülői ágyba nem engedjük őket, persze sokszor előfordul, hogy átlógnak reggelente, és csodálkozva ébredünk, hogy mennyi gyerek fekszik mellettünk.

[2013.12.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még