2024. április 16. | kedd | Csongor nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Ferenc Nemeth Quartet

Bravó! Magyar dobos diadala New York-i dzsesszistákkal

Egy ezerfős magyar faluban töltötte gyerekkorát, ma már New York az otthona, ahol az egyik legkeresettebb ütőhangszeresnek számít. Németh Ferenc – aki a dzsesszvilág számára már évek óta Ferenc Nemeth néven ismert – december 18-án a legmagasabban jegyzett amerikai dzsesszmuzsikusokkal érkezik a Művészetek Palotájába, hogy második szerzői lemezét, a Triumph-ot a magyar közönségnek is bemutassa. 

Németh Ferenc élettörténetét olvasva elhihetjük, az amerikai álom tényleg valóssággá válhat. Keszthelyen született, Zalacsányban nevelkedett, ahol három éves korában már odaült édesapja dobjához. Zeneiskolába másodikosként kezdett járni, és már ekkor sem volt kérdés számára, hogy zenélni akar. Tizennégy évesen Győrbe költözött, hogy klasszikus ütőzést tanuljon a Richter János Konzervatóriumban, diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán szerezte. Ekkora már Magyarország legígéretesebb dobosának tartották. 1999-ben Bostonba költözött, ugyanis elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját.

Hamarosan érkezik karácsony - hangolódj, készülj velünk.

A kétéves képzés után az Egyesült Államok legjelentősebb dzsesszoktatási intézményei következtek, master tanulmányait a New England Konzervatóriumban kezdte, majd - első magyarként és egyetlen dobosként – a Thelonius Monk Institute-on fejezte be. 2003-ben költözött New Yorkba, ahol azonnal koncertezni kezdett.

Ekkor már a legjobb amerikai dzsesszzenészek hívták vendégszerepelni. Olyan ikonokkal dolgozott együtt, mint H
erbie Hancock, Wayne Shorter, John Abercrombie vagy Jonathan Kreisberg. Mára a világ minden táján keresett és elismert előadó, aki szüntelenül a dzsesszdobolás határait feszegeti és tágítja.

A Művészetek Palotájába zenésztársaival érkezik, akik Ferit nemcsak megbízható kollégának, hanem barátjuknak is tartják. Lionel Loueke gitárossal még a Berklee College of Musicon ismerkedtek meg az ezredfordulón; együttműködői halmazaik metszetébe tartozik Herbie Hancock és Terence Blanchard. Kenny Werner - Joe Lovano kedvelt zongoristája - saját zenekarában is alkalmazza a magyar dobost, akinek legújabb lemezén is ő szolgáltatja a ritmusokat. Szaxofonosként a világklasszis Chris Potter csatlakozik hozzájuk.

Ferenc Nemeth Quartet: Triumph



A koncerten Németh Ferenc 2012-ben megjelent Triumph című albumának anyagát mutatják be a budapesti közönségnek. A lemez tavaly a legjobb ötvenbe került a CMJ éves Jazz toplistáján, de a megjelenése körüli időszakban az Emusic és az Amazon eladási listáin is a legjobbak között volt.

Az album egyik érdekessége, hogy a szaxofon, gitár, dob és zongora kvartettben nincs bőgős. A kompozíciók szvitszerűen követik egymást, s nemcsak zenei, de egyfajta emocionális utazásra hívják a hallgatóságot. A koncepcióról egy korábbi interjújában Ferenc így nyilatkozott:„Át akartam venni a klasszikus zenéből, hogy a zene úgy hasson, mint egy szimfónia. Ezért nem számcímekben, hanem tételekben gondolkodtam. Egységes íve van az egésznek az elejétől a végéig, elsőtől a tizenkettedikig, de ezen belül négy tételenként kisebb egységek is észrevehetők.” Emellett a Triumph egyfajta összegzésnek is tekinthető, hiszen Németh Ferenc első 36 évének életérzései és tapasztalatai inspirálták, egy zenészé, aki tehetsége és kitartása révén egy ezerfős magyar faluból érkezve vált New Yorkban az egyik legkeresettebb dzsesszdobossá. 

- müpa -

[2013.12.12.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SSD VEGYI MEGOLDÁS USD, EURO, GBP SZÁMÁR szolgáltatás [2024.04.14.]
SÜRGŐS HITELEK egyéb [2024.04.13.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Hagyományos tavaszi koncertjét adta a...

Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
Sari Schorr az Analog Music Hall színpadán
beszámolók még