2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Hevesi Tamás
Fehér Adrienn

Ismert emberek kampányolnak szemeink egészségéért

Lakossági tájékoztató indult 2013 novemberétől a cukorbetegséggel összefüggésbe hozható szembetegségek szűrésének fontosságáról. Az akcióhoz többek között olyan ismert emberek adták a nevüket, mint Benkő Péter, Fehér Adrienne, Hevesi Tamás, Koltai Róbert és még sokan mások. A téma fontosságát nem lehet elégszer hangoztatni…

A lakosságnak szóló tájékoztató tehát ez év novemberétől indult el, a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége, a Semmelweis Egyetem, az Első Magyar Optikus Zrt., az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete összefogásában, a Novartis Hungária Kft. támogatásával. Az akcióval a cukorbetegséggel élők és hozzátartozóik figyelmét kívánják felhívni az évenkénti szemfenéki szűrővizsgálat jelentőségére, hogy elkerülhetőek legyenek az akár vaksághoz is vezető súlyos szemészeti szövődmények.

A figyelemfelhívás által a szervezők az érintettekhez és a diabéteszben szenvedők közvetlen környezetéhez célzottan juttatnak el a rendszeres szűrést, a helyes életmódot és a kísérő betegségek időben történő felismerésének szükségességét hangsúlyozó üzeneteket.

A szűrésen már olyan ismert emberek is részt vettek, mint Fehér Adrienne - Emerton díjas énekesnő és színésznő, Nádas Gábor - Nádas György fia, Koltai Róbert - színész, Benkő Péter - színész, Janklovics Péter - sziget arca, színész, Hevesi Tamás - énekes előadó.

Látható tehát, ismert embereink is kiemelkedően fontosnak tartják a megelőzést, éppen ezért Benkő Péter és Nádas Gábor már helyszínen vállalta a szemvizsgálatot. Koltai Róbert elmondta, számos ismerőse cukorbeteg, míg Fehér Andrienne és Nádas Gábor családjában is megtalálható a cukorbetegség. Így kettejük szeretteikért is aggódhatnak és ezért is hangsúlyozzák a prevenció fontosságát. Benkő Péter színművész nagyon vigyáz egészségére, hiszen a színházi munkái mellett örök szerelmének a lovaglásnak is hódol. Éppen ezért ügyel rá, hogy életének része legyen az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport. Természetesen a szemvizsgálat nála sem maradhatott el, ahogy Janklovics Péternél sem, akit a sziget arcaként ismerhettünk meg. Péter a cukorbetegségről retteg a legjobban, hiszen számára a látás mindennél fontosabb. Érdemes tehát követnünk ismert embereinket és fordítsunk mi is minél nagyobb figyelmet szemünk világára.

Néhány fontos tény a cukorbetegség által előforduló szembetegségekről

A cukorbetegség (diabétesz) olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a veseelégtelenség, szív-érrendszeri megbetegedések és a látás életminőséget befolyásoló romlása vagy elvesztése. Nemzetközi tanulmányok is alátámasztják, hogy a diabéteszes páciensek jelentős része fél a szemészeti szövődmények miatti látásromlás vagy akár a vakság kialakulásától. A cukorbetegség szemészeti szövődményei a betegek közel egyharmadát érintik, és minden tizedik cukorbeteg esetében súlyos látásromláshoz is vezethetnek! Nemzetközi statisztikai adatok szerint a diabéteszes populáció mintegy 8%-ának van a háttér retinopátiája mellett az éleslátás helyét érintő vizenyője (macula oedemája), és mintegy 2%-nak van olyan típusú macula oedemája ami látásromlással is jár. A több mint tíz éve cukorbetegségben szenvedők körében, tízből hét esetben, a beteg retináján valamilyen kóros folyamat kimutatható a nemzetközi adatok alapján. Az ismert adatok szerint Magyarországon a hatvanöt év alattiak körében a visszafordíthatatlan látásromlás leggyakoribb oka a cukorbetegség okozta retina-elváltozás.
A szemfenéken a kóros erek burjánzása és az éleslátás helyének vizenyője (macula oedema) a látást súlyosan veszélyeztető szövődmények, amelyek kezeletlen esetben maradandóan károsíthatják a látást. Emiatt e szövődmények rendszeres ellenőrzése, megfelelő időben elvégzett szemfenéki lézerkezelés, illetve időbeni kezelése elengedhetetlenül fontos. Ezt csak évente elvégzett szemfenéki szűrővizsgálattal lehet biztosítani.

Vannak akik nem tudnak cukorbetegségükről és emiatt romlik a látásuk, de vannak akik tudják, hogy diabéteszük van és azt gondolják, ha betartják a diétát és a kezelést, akkor nem veszélyeztetettek. Sajnos ez nem így van. Azok is szenvedhetnek a cukorbetegség szövődményeitől, akik egyébként minden orvosi utasítást betartanak állapotukkal kapcsolatban.

A diabétesz gyakran jár együtt olyan súlyos szövődményekkel, amelyek az életminőséget csökkentő látásromlást vagy akár teljes látásvesztést okozhatnak. A diabétesz szemészeti szövődményei viszonylag lassan, fokozatosan, a beteg számára nehezen észlelhető módon alakulnak ki, ezért sokszor már csak akkor diagnosztizálják a problémát, amikor a látásvesztés már bekövetkezett, és már csak részben vagy egyáltalán nem gyógyítható. A már diagnosztizált cukorbetegség esetében ezért rendkívüli fontossága van a szűrővizsgálatokon való részvételnek.

- zene.hu -

[2013.11.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még