2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Magdaléna Rúzsa előadás a Pesti Színházban  - jegyek itt
Meghallgattuk Rúzsa Magdi Tizenegy című lemezét
Rúzsa Magdi régi vágya vált valóra
Rúzsa Magdi: "Én nem hiszek az ilyen dolgokban"
Rúzsa Magdival ünneplik Horvátország uniós csatlakozását
Dévényi Tibi bácsi remek vendégekkel jött a Campusra
Több mint 60 ezren a debreceni Campus Fesztiválon
Kapcsolódó Kiadványok
Rúzsa Magdi: Magdaléna Rúzsa: Rúzsa Magdi estjének dalai
Kapcsolatok
Rúzsa Magdi
Kapcsolódó események
Magdaléna Rúzsa
[2013. november 24.
vasárnap 19:30]

Rúzsa Magdolna: "Nagyon izgatott vagyok"

Rúzsa Magdolna számára a 2013-as év is meglehetősen mozgalmasra sikerült. Az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatóműsorának zsűritagjaként mondott véleményt a produkciókról, ezt a Szerelem című dal premierje követte, emellett jelenleg is koncertezik szinte az egész ország területén. November 18-án pedig dupla koncerted ad a MÜPA-ban.

– November 18-án dupláznak a MÜPA-ban. Mit vár ettől a koncerttől? Nem viselni meg túlságosan, hogy egymás után kétszer kell teljes erőbedobással koncertszínpadra állni?
– Nagyon izgatott vagyok ezen előadásom miatt, mivel mondhatjuk, hogy ez az első igazán akusztikusabb jellegű koncertem. Tulajdonképpen az összes tőlem jól ismert dalom át lesz hangszerelve és egy igazán izgalmas előadás lesz. A dalokat Fekete Kovács Kornél hangszereli, az alap rock zenekar, akikkel 7 éve koncertezünk együtt, ki fog bővülni fúvósokkal, vonósokkal is, szóval valóban nagyon izgalmas lesz az egész előadás, és aminek különösen örülök, hogy a díszletet a Kentaur tervezi. Remélem, hogy a közönség nagyon fogja szeretni. Az esti előadásra már minden jegy elkelt, ezért úgy döntöttünk, hogy legyen még egy délutáni előadás is, az 16:00-tól lesz, de már erre is nagyon kevés jegy kapható. A kimenetelét azt még magam sem tudom, de ilyenkor mindenki a legjobbat várja, remélem, nagyon fogja szeretni a közönség.

– Főleg az élőkoncertek híve, hiszen az elmúlt hét évben számtalanszor állt színpadon nagyközönség előtt. Ezek szerint számára fontos az, hogy a közönség azonnali visszajelzésekkel szolgáljon önnek?
– Sokszor mondták már nekem, hogy igazán jó vagyok színpadon és igen, igazán fontos nekem a közönség reakciója, mert mindig abból tudok építkezni egy-egy dalon belül is. Nekem mindig fontos volt, hogy lássam a közönséget, úgyhogy mindig csak élőben zenélek. Szeretem azt, amikor zenekar van körülöttem. Amikor elindultam, azt megígértem magamnak, hogy tényleg szeretnék maradandót és szép dolgokat alkotni és nem aprófát hasogatni, én azóta is ehhez tartom magam. Nyáron rengeteg koncertünk volt és egyre nagyobb az érdeklődés, egyre többen jönnek a koncertekre, majdnem mindenhol le kellett zárni a helyszíneket. A minimum létszám ötezer fő, ami egy nagyon-nagyon jó jel, nagyon elégedett vagyok.

Csatlakozz, ha kedveled a retro magyar dalokat.

– A dalai rendkívül emocionálisak.  Általában az ön érzelemvilágát tükrözik?
– Amikor szöveget vagy dalt írok, általában saját érzésekből táplálkozom és általában saját képekből, általában képekből írok. Ezt magam sem tudom megmagyarázni, hogy miért van így. Szeretek hangulatokat leírni és most például a legutóbbi dalnál, a Szerelemnél úgy láttam, hogy ez nagyon bejött mindenkinek és szerették. Azt gondolom, hogy tényleg az a jó, ha az érzéseket, érzékszerveket használja az ember, azzal lehet leginkább átadni a dolgokat. Nekem vannak nagyon vidám dalaim és mind eközben nagyon melankolikusak is, szerintem én a nagyon drámai dolgokat is át tudom adnia közönségnek, nyílván ennek oka is van. Fontos szerintem, hogy egy előadó sok mindent megtapasztaljon, hogy ezeket aztán igazán át tudja adni, egy-egy dalnál magába tudjon nyúlni.

– Manapság elég sok magyar előadó is kacérkodik az idegen nyelven való énekléssel, ezzel szemben ön maradt a magyar nyelvnél. Ennek mi az oka?
– Annak, hogy magyarul énekelek az oka, hogy magyar lány vagyok. Másrészt én a magyar közönséghez akarok szólni, majd hogy ha nem csak magyar közönséghez akarok szólni, akkor majd nyílván más nyelven is énekelek. A magyar embernek szerintem az a jó, ha magyarul érintem meg a lelkét. Nagyon sokan nem feltétlenül tudják átérezni a dalnak a szövegét ha az más nyelven van. Itt van például az Egyszer, azt gondolom, hogy más lenne teljesen, ha az emberek nem úgy hallanák magyarul, a mi anyanyelvünkön azt a dalszöveget. Lehet, hogy akkor nem könnyeznék meg annyira, míg, amikor megszólal magyarul, azt látom, hogy az emberek szinte megfagynak és törölgetik a könnycseppeket az arcukról. Szóval, ha majd egy nap azon gondolkodom, hogy esetleg külföldi fesztiválokra is kikukucskálnék, akkor nyílván énekelni fogok más nyelven is, de amíg én csak a magyar közönségnek énekelek itthon, addig tartom magam a magyar nyelvhez.

– Rendkívül egyéni minden dala az elsőtől az utolsóig. Hogyan tud ilyen mértékben dalról-dalra, koncertről-koncertre megújulni?
– Nekem a megújulásban a közönség segít, az hogy minden egyes helyen ahová megyek, azok az emberek eljönnek és megtisztelnek engem a jelenlétükkel. Ilyenkor úgy érzem, hogy az a minimum, ha én is a maximumot nyújtom. Így tudok én megújulni egyik napról a másikra. Nagyon hálás is a közönség, igazán értékelik, hogy nem teszek különbséget és mindig a maximumot próbálom kihozni magamból.

– Kiemelten nagy szerepet játszanak az életében a gyökerei. Az utóbbi időben idejét főleg Budapesten tölti, nem távolodik így el túlságosan a szülőfalujától?
– Igen, számomra a bölcső nagyon fontos, hiszen mindent ott tapasztaltam meg, ott szedtem magamra nagyon sok mindent, amiből akár ma is tudok táplálkozni. Elég sokat járok azért haza a Vajdaságba, bár most az idén valóban kevesebbet voltam, de azért megyek haza. Főleg olyankor szeretek haza menni, amikor érzem, hogy nagyon jó lenne már szembesülni azokkal a dolgokkal és átértékelni dolgokat. Nagyon más világ az, ahonnan én jövök és ennek is nagyon örülök, ma már nagyon tudom értékelni mindazt, amit otthonról hozok magammal. a szülőföld meg olyan kötelék, amit nem lehet elveszíteni csak azzal, ha az ember ritkábban jár haza. Ez nagyon fontos és én nem is fogom soha elfelejteni azt, amit én otthon kaptam. Igazán jó gyerekkorom volt, a negatív dolgokat is beleértve. Olyan jó hogy a gyerekkorom nem üres, még akkor is, ha szegénységben nőttünk fel. Annyira tartalmas volt minden egyes pillanatunk, hogy én ezért nagyon hálás vagyok.

– A Pesti Színházban megy a "Magdaléna Rúzsa" címet viselő előadás. Ezt a továbbiakban is folytatja?
– A Magdaléna Rúzsának most indul a harmadik évadja a Pesti Színházban. Ez egy nagyon csodálatos történet, igazán ajánlom mindenkinek. A gyerekkoromról beszélek benne rengeteget, a jelenről, a múltról a jövőről, a háborúról, szeretetről, szegénységről, egyszóval nagyon sok mindenről szóló emocionális előadás. Egész idő alatt változik a sírás és a nevetés, közben pedig fantasztikus dalokat válogattunk össze a történetekhez. Nagyon nagy öröm, hogy lassan már több mint harminc-ezren látták az előadást és még mindig igénylik, úgyhogy lesz harmadik évad, aminek az első előadása november 24-én indul.

– Lassacskán elfogynak a lapok az ez évi naptárban. A 2014-es évre előreláthatólag, milyen tervei vannak?
– A jövő évre rengeteg tervem van, először is még az idén szeretném majd megajándékozni a közönséget egy olyan lemezzel, amit a Művészetek Palotájában veszünk fel november 18-án, illetve egy DVD-t is szeretnék erről az előadásról készíttetni. A jövő évben is szeretnék sokat dolgozni, szeretnék új dalokat adni még a közönségemnek, ha minden jól megy, akkor év végén majd megint kitalálunk valami jó kis dolgot.

– Kubancsik István –

[2013.10.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még