2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Ötórai jazz, nap mint nap 238. - csábulj el Fülöp Dórával!
Rossz hír! Meghalt Vukán György
Gyászolnak a magyar zenészek! "Néhány nap múlva ünnepelte volna a születésnapját"
Kapcsolatok
Vukán György

Barátja megerősítette! Elhunyt a magyar zenész! 

Életének 72. évében a hét végén váratlanul elhunyt agárdi nyaralójában Vukán György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész - erősítette meg az MTI-nek pályatársa, Szakcsi Lakatos Béla kedden reggel.

Vukán György több mint hatvan éve szerepelt a pódiumon és számtalan műfajban kipróbálta magát. Írt operát (Fekete Advent), több balettzenét (a Derby címűt A lovakat lelövik, ugye című? regény nyomán), szimfonikus versenyműveket, mintegy 80 dalt, 150 zsoltárt, s II. János Pál pápa látogatására misét.

Mintegy 150 film zenéjét szerezte, így Bacsó Péter (A tanú, Megint tanú, Ki beszél itt szerelemről?, Te rongyos élet, Hamvadó cigarettavég) és Fábri Zoltán (141 perc a befejezetlen mondatból, Magyarok, Az ötödik pecsét) alkotásaihoz, de komponált zenét tévésorozathoz (Linda), rádiójátékokhoz és színházi darabokhoz is, s ő játszotta a Szomszédok című teleregény főcímdalának zongoraszólamát. 

1978-ban Balázs Béla-, 1990-ben Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki, 1998-ban megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend kiskeresztjét. Művészeti tevékenységét Szabó Gábor-, Artisjus- és Gramofon-életműdíjjal ismerték el.

Vukán György lenyűgöző sokoldalúságú, kivételes stílusgazdagságú előadóművészi és zeneszerzői munkásságáért, a kortárs zene és dzsessz nagy hatású képviselőjeként végzett rendkívül gazdag és szerteágazó, nagy nemzetközi sikerekben is bővelkedő zenei életpályája elismeréseként kapta a Kossuth-díjat.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét.


"Néha azt kérdem magamtól: meg vagyok őrülve, hogy ennyit dolgozom? Ám ez az életem, írok akkor is, ha nem rendelik meg. De hát milyen jó érzés, ha keresik az embert, kellene valami és csak benyúlok a fiókba, kihúzom a kottát: erre gondoltál?" - fogalmazott a művész az MTI-nek.
A közelmúltban komponált egy zongoraversenyt, átiratokkal és saját művekkel készül a szeptemberi, Művészetek Palotájabeli Debussy-emlékestre, amelyen Stephan Belmondo francia trombitással együtt lép fel az általa alapított Creative Art Trio.

Sok műfajú zeneszerző volt, írt filmzenét, operát, balettzenét. "Befejeztem egy oratorikus alkotást, szeretném mielőbb bemutatni. A Ballada 56' Gyurkovics Tibor drámájára készült, az író nem sokkal a halála előtt adta át nekem a szöveget" - mondta 2012-ben.

Vukán György az egyik szenvedélyes "harcosa" az improvizáció szélesebb alkalmazásának. 2009-ben a saját erejéből egy versenyt és díjat alapított Creative Art néven. Az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet a kreativitás szükségességére és visszaadja az improvizáció becsületét a zeneművészetben. 2011 szeptemberében adták át az első jutalmat, egy szép plakettet és ezer eurót.

"Szakcsi Lakatos Bélával és Binder Károllyal alkottuk a zsűrit. Mint házigazda, Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora is részt vett a Régi Zeneakadémián az egynapos versenyen. Nagyon lelkes és arra biztat, hogy ne kétévenként legyen. Én mindenemet beleadtam ebbe a kezdeményezésbe, egyedül nem fog menni. Magunk is meg voltunk lepve, mennyien jelentkeztek. A B-A-C-H hangokra kellett szabad stílusban improvizálni. Elképesztően sok felfogással, megközelítéssel ismerkedtünk meg. A díjat mindig csak egy zenész nyerheti el, aki megadott témára 5-10 perces, jól megformált rögtönzést mutat be. Elsőként Pozsár Máté nyerte el az elismerést, de többek azóta is megkeresnek és igen hálásak, hogy valaki melléjük állt" - idézte fel a kezdeményezés részleteit. 

Vukán György 1941. augusztus 21-én született Budapesten. A Zeneakadémiára egy zongoraverseny megnyerése után felvételi nélkül került, majd fogorvosi diplomát is szerzett, e foglalkozását azóta is gyakorolja, nevéhez több találmány és szabadalom fűződik. 1965-től másfél évtizedig a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz tanszakának tanára volt.

A kreatív zene egyik legnagyobb hatású képviselője 1985-ben megalapította a Creative Art Ensemble-t, amelyből később több formáció is kinőtt. 

Vukán György, nyugodj békében.

- zene.hu / mti -

[2013.08.13.]

Megosztom:

Rossz hír! Meghalt Vukán György

Augusztus 12-én elhunyt Vukán György Kossuh- és Erkel Ferenc-díjas...

Ötórai jazz, nap mint nap 238. - csábulj el Fülöp Dórával!
Ötórai jazz, nap mint nap 238. - csábulj el Fülöp Dórával!

Ha szereti a jazzt, akkor azonnal írja fel...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még