2024. május 17. | péntek | Paszkál nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az évad bemutatói az Operában
Kik voltak a mesterdalnokok?
Kapcsolatok
Magyar Állami Operaház
Kapcsolódó események
Wagner, R.: A nürnbergi mesterdalnokok BEMUTATÓ
[2006. május 20.
szombat 17:00]

Nürnberg sokszínű világa a Mesterdalnokokban

Közel négyéves adósságát pótolta a Magyar Állami Operaház, mikor a jelenlegi évad egyik új produkciójaként műsorra tűzte Richard Wagner A nürnbergi mesterdalnokok című, nagyszerű, az operairodalom egyik legegyedülállóbb alkotását.

2002 tavaszán még az Erkel Színházba tervezték a Wagner opera bemutatóját, idén immár az Operaház színpadán kelhetett életre a 16. századi Nürnberg sokszínű világa. A produkció megrendezésére az a Vidnyánszky Attila kapott lehetőséget, akinek három éve minden szezonban egy új előadást köszönhet az Operaház közönsége. A Jenufa és a Kisvárosi Lady Macbeth című szláv operák után most új vizekre evezhetett állandó díszlet- és jelmeztervezőjével, Alekszandr Belozubbal, a 19. század korszakalkotó zenei géniuszának vígoperáját (nem nevezhető pontosnak a műfaji meghatározás) vihette színre.

A következőkben a második szereposztás premierjéről, s az első szereposztás második előadásáról lesz szó. A két előadást összekötötte Friedemann Kunder személye, aki a világ több operaházában már bizonyított Hans Sachsként. Mellette Berczelly István (Pogner) és Sárkány Kázmér (Beckmesser) személye volt azonos a két előadáson a főbb szólamok közül, egyébként köszönhetően az Operaház művészei sokszínűségének, két merőben különböző előadást láthatott a két estén az operaházi közönség.

Elsőnek az eseményeket rendszerbe foglaló és azoknak keretet adó rendezésről érdemes szólni, azután azon belül értékelni a különböző alakításokat. Vidnyánszkytól és Belozubtól megszokhattuk már a stilizáló és erőteljes szimbolikával átszőtt operai újraálmodásokat. A nyitány után, a függöny felgördültével azonnal meglepő koncepciónak lehettünk tanúi. Nem a templom díszletének erős leegyszerűsítése, kétoszlopnyi padsorokkal felfelé emelkedve a színpad két oldalán, valamint egy karzattal, amely fölött a plakátokról jól ismert színvilágú hatalmas ablak díszelgett jelentett meglepetést, hanem a Walther von Stolzing és Éva között elmaradó édes leskelődés a hívők kórusa alatt. A szerelmespár a színpad előterében minden hívő előtt egymással szemben, mozdulatlanul nézte egymást, s az Éva – Walther – Magdaléna jelenetben is ebben a statikus pozícióban intézte a lovag Pogner lányához az izgatott szavakat. Erőteljes, univerzalitásra törekvő szimbolika rögtön a kezdetkor.

Földbe gyökerezett lábú szerelmespár, még a megpróbáltatások előtt, közöttük a mozgékony Magdalénával. E mozdulatlanságból kilépve azonban egy eseménydús, pezsgő első felvonás következett, Dávid látványos mesterségre tanító kiselőadásával, a mesterek „sztárallűrös bevonulásával a templomba” (mindegyikük többször hajolt meg a közönség felé, miközben az inasok és a leányok virágszirmokat szórtak rájuk”), s a Walther versenydala okozta szemléletesen ábrázolt káosszal. A díszletapparátus legfurcsább benyomását keltő pontja az először Dávid által a színpadra görgetett, majd az inasok által még tömegével behordozott, meg-megtisztogatott, átlátszó műanyag golyók voltak, melyek a mesterdalnokok ülésén azok ülőhelyeinek funkcióját töltötték be. A finálé dalnokversenyén ugyanezek voltak az ülőalkalmatosságaik, szimbolikus jelentőségük nehezen megfejthető, nagy valószínűséggel mértani formájuk alapján az egész előadás univerzális síkra emelésében található szerepük, talán egy kisebb univerzum, a nürnbergi művészeti élet sarokköveit alkotó bolygókként, melyet majd Walther újításai törnek meg.

[2006.06.07.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK zenész » vonós [2024.05.16.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.05.15.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még