2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Interjú az egykori csodagyerekkel, Vásáry Tamással
A zongoraművész, aki hangszere mellől vezényel - Vásáry Tamás 76 éves
Vásáry Tamás Szombathelyen folytatja
Kapcsolatok
Vásáry Tamás

Koncerttel ünnepelték a magyar kiválóságot

 Koncerttel ünnepelte Vásáry Tamás zongoraművész, karmester 80. születésnapját Debrecenben. Az Ifjú zeneművészek Nyári Akadémiájának kísérőrendezvényén hallhatta a közönség az izgalmas, virtuóz hangversenyt.

 „Egy virágszál, két szakadék között”

Trombitások fanfárja köszöntötte Vásáry Tamást a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Liszt termében. A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és karmester 1933. augusztus 11-én született Debrecenben. Öt éves kora óta vonzódik a zenéhez. A rádióban hallott klasszikus zenét hallás után próbálta lejátszani már kisgyermekként. A fáradhatatlan muzsikus születésnapi koncertjének repertoárját a hétfőn esedékes holdtölte ihlette: ezért választotta nyitó-darabnak Beethoven Holdfény szonátájának második tételét. A zenemű elhangzása előtt a művész megosztotta a közönséggel keletkezésének körülményeit: Beethovent egy vak asszony arra kérte, mondja el, milyen a holdfény. Így született meg minden idők egyik leggyönyörűbb zenedarabja, a -Mondscheinsonate-, azaz a Holdfény szonáta. Középső tételéről Liszt így írt egykor: „egy virágszál, két szakadék között.”

Kodály, a második apa…

A folytatásban Vásáry Tamás tanárára, Kodály Zoltánra emlékezett, akit második apjának is tart. A bevezető gondolatokban a zongoraművész elmesélte a közönségnek, hogy Kodály Zoltán volt az, aki megmentette őt a kitelepítéstől, aki több alkalommal atyáskodó szigorral nevelte, tanította nemcsak a zenére, hanem az életre is. A személyes történetek után a Székely nóta, Esik a városban és a Marosszéki táncok című Kodály műveket hangzottak el.

Köszöntések

Mozart Don Giovanni operája ihlette Liszt Ferenc Réminiscences de Don Juan című operafantáziáját, amelyet a zongoristák az egyik legnehezebb zongoradarabként tartanak számon. Természetesen Vásáry Tamás virtuóz játékában káprázatosan hangzott el az 1841-ben komponált mű. Az előadást vastaps és köszöntések követték. Debrecen város nevében Somogyi Béla alpolgármester, a Debreceni Egyetem nevében Gaál István rektorhelyettes, Kecskemét város képviseletében pedig Mák Kornél alpolgármester fejezte kik jókívánságait.

A DE Zeneművészeti Kar nevében a kar dékánja, Duffek Mihály zongoraművész sajátos előadással köszöntötte a 80. születésnapját ünneplő Vásáry Tamást: zenei humorral fűszerezett előadásában Chopin egyik nocturnes-jét adata elő, melynek dallamai közé a közismert születésnapi köszöntőt szőtte bele.

A születésnapi hangversenyt Vásáry Tamás, Debussy: Holdfény című darabjával, illetve Liszt: Rákóczi indulójával fejezte be. Utóbbira azért esett a művész választása, mert Liszt maga is valamennyi magyarországi koncertjét ezzel a művel fejezte be.

A nyári hangverseny sorozat július 22-én fafúvós gálával folytatódott.

- zene.hu -

[2013.07.27.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még