2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Eurovíziós Dalfesztivál 2013

Eurovízió 2013: tízen jutottak tovább az első elődöntőből  

Ma este hivatalosan is kezdetét vette az Eurovíziós Dalverseny a svédországi Malmőben. Az első elődöntőben 16 ország képviselői lépnek színpadra, közülük tízen jutnak tovább a szombati döntő adásba. Magyarország versenyzője, ByeAlex egyelőre „kispadon” várja, hogy megmutassa, mire képes ő és a Kedvesem.  

A magyar „hipszter” a csütörtökön rendezendő második elődöntő résztvevője lesz, de addig sem unatkozhatunk. Megkezdődött ugyanis az első elődöntő, a rajtsorrend a következő:

1. Ausztria: Natália Kelly – Shine
2. Észtország: Birgit Õigemeel – Et uus saaks alguse
3. Szlovénia: Hannah Mancini – Straight Into Love
4. Horvátország: Klapa s mora – Mižerja
5. Dánia: Emmelie de Forest – Only teardrops
6. Oroszország: Dina Garipova – What If
7. Ukrajna: Zlata Ognevich – Gravity
8. Hollandia: Anouk – Birds
9. Montenegró: Who See – Igranka
10. Litvánia: Andrius Pojavis – Something
11. Fehéroroszország: Alyona Lanskaya – Solayoh
12. Moldova: Aliona Moon – A Million
13. Írország: Ryan Dolan – Only Love Survives
14. Ciprus: Despina Olympiou – An Me Thimase
15. Belgium: Roberto Bellarosa – Love Kills
16. Szerbia: Moje 3 – Ljubav je svuda

Érdemes tudni, hogy ma még Magyarország csak megfigyelőként vesz részt a versenyben, szavazni csak csütörtökön lehet. Ma este az első elődöntő országai, valamit az automatikus döntős országok közül Nagy Britannia, Svédország és Olaszország nézői szavaznak. A műsorvezető Pedra Mede lesz, a magyar kommentátor – ahogy már megszokhattuk - Gundel Takács Gábor.

A szavazás menete

Az első elődöntőn résztvevő országok szakértő zsűrijei már leadták a szavazatukat, ehhez adódnak hozzá a nézői voksok. A szavazatok egyenlő arányú összesítéséből születik meg az a lista, ami alapján a legjobb 10 produkció a döntőbe kerülve küzdhet az Eurovízió trófeájáért, és a következő évi verseny rendezési jogáért.

A 2013-as Eurovízió első élő adását egy gyermekkórus, élén egy angyali hangú kisfiúval nyitotta. A gyermekek a tavalyi győztes Loreen Euphoria című dalát énekelték elő, majd az énekesnő is megjelent a színpadon földig érő vörös ruhában. Nem véletlenül nyert ő 2012-ben. Előadása most is erőteljes, és magával ragadó volt.

A ma este főszereplője mégsem ő. Hiszen tizenhat nemzet tizenhat előadója lép színpadra ma este. A 2013-as Eurovíziós Dalverseny első elődöntőjét Ausztria nyitja.

Ausztria

Natália Kelly az Egyesült Államokban, Hartfordban született osztrák felmenőkkel rendelkező amerikai üzletember apa és brazil anya gyermekeként 1994-ben. Jelenleg azonban Bad Vöslauban, Alsó-Ausztriában él, ahová 2000-ben, hat éves korában érkezett. A zenével korán elkezdett foglalkozni. A gyermekopera tagjaként szerepelt a 80 nap alatt a Föld körül című produkcióban a badeni állami színházban, 2004-ben második helyezés ért el az Österreichischer Rundfunk (ORF) Kiddy Contest cím versenyében, az elkövetkező években pedig számos versenyen részt vett, többek között a klasszikus zenével foglalkozó Prima La Musica-n is indult. 2011-ben részt vett a The Voice osztrák verziójában, és lemezszerződést kapott Alexander Kahrtól.

Észtország

Birgit Õigemeel azonos című első albuma 2008 januárjában látott napvilágot, második lemeze még ugyanabban az évben, november 11-én megjelent Ilus Aeg címmel. Egy esztendővel később, 2009-ben érkezett a Teineteisel Pool, amin olyan slágerek kaptak helyet, mint a
Moonduja és a See öö. Az eurovíziós megmérettetés nem ismeretlen terep számára, tavaly Violinával és a You're Not Alone című dallal próbálkozott. Úgy látszik, a kitartás meghozta gyümölcsét, hiszen idén végre a nemzetközi mezőnyben is kipróbálhatja magát Et Uus Saaks Alguse című dalával.

Szlovénia

Az amerikai Hannah Mancini hat éve él és dolgozik Szlovéniában. Nem újdonság számára az Eurovízió: 2011-ben Sylvain és Mike Vale oldalán került a dalverseny nemzeti döntőjébe Ti Si Tisti című dalukkal. Énekesnőként és dalszerzőként is ismert, fellépett szerte a világon. Énekelt többek között a Radio City Music Hallban és a Universal Amphitheatre-ben is, valamint látható volt a világhírű Jay Leno Showban is. Jelenleg az ország fővárosában, Ljubljanában él, és élvezi, hogy tagja lehet a XEQUTIFZ nevű szlovén csapatnak, akik már két rádió slágerrel is büszkélkedhetnek. Eurovíziós versenydala a Straight Into Love.

Horvátország

Öt tradicionális férfikórusból állt össze az a hattagú formáció, ami Horvátországot képviseli idén Malmőben. A Klapa s mora névre keresztelt énekegyüttes Mižerja című, teljes egészében horvát nyelvű dalával kísérli meghódítani a nemzetközi közönséget, és persze a zsűrit. Az együttes stílusa a tradicionális klapában gyökerezik, előadásukat mégis inkább popos alapokra helyezték. Ennek oka nyilvánvalóan abban keresendő, hogy a szélesebb szavazó közönséget is meg tudják nyerni országuknak.

Dánia

A különleges nevű Emmelie Charlotte-Victoria de Forest 1993-ban született svéd apa és dán anya gyermekeként. Énekelni kilenc évesen kezdett. 2011-ben a Marieger-fjordról Koppenhágába költözött, és beiratkozott Katrine Sadolins énekóráira. A Universal Music kiadóhoz 2013 márciusában szerződött, első albuma Only Teardrops címmel idén májusban realizálódik. Emmelie de Forest egyike volt annak a tíz esélyesnek, aki azért küzdött, hogy képviselje hazáját a 2013-ban Svédországban rendezendő Eurovíziós dalfesztiválon. A többfordulós megmérettetést január 26-án nyerte meg. A fogadó oldalak szerint ő a dalverseny egyik legnagyobb esélyese Only Teardrops című dalával.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 


A folytatás előtt a We Are One, azaz Egyek Vagyunk című mottó előzményeit ecsetelte a műsorvezető hölgy. De ez csak egy pillanatnyi hatásszünet volt, mert máris érkezett Oroszország képviselője a színpadra!

Oroszország

Dina Garipova eredetileg tatár származású, 1991. március 25-én született, orvosi család gyermekeként. Énekelni hat éves korában kezdett, jelenleg újságírónak tanul. Oroszországban azután vált híressé, hogy megnyerte a 2012-es Voice-t. Ezt követően a Universal Music kiadóhoz szerződhetett. Eurovíziós dalának címe What If?

Ukrajna

Zlata Ognevich 1986-ban született Murmanskban, Oroszország szélsőséges északi részén, de Dél-Ukrajnában, Sudak városában nőtt fel. Apja ugyanis katonai sebész volt egy szovjet tengeralattjáróm, és 1991-ben a krími városba helyezték át. Ezt megelőzően több városban és országban éltek. Ognevich a Rheingold M. Glière Zenei Főiskolán diplomázott, szóló énekesnője az ukrán fegyveres erők tánc- és dalegyüttesének. Az Eurovíziós Dalfesztiválra először 2010-ben próbált meg kijutni. 2011-ben újra próbálkozott, de csak idén, 2013-ban sikerült neki az áttörés Gravity című dalával.

Hollandia

Anouk az egyik legnépszerűbb rockénekes Hollandiában, ahol nyolc stúdióalbuma jelent meg napjainkig. Anoukot a Golden Earring frontembere, Barry Hay 1997-ben fedezte fel, nem sokkal később jelent meg a Nobody's Wife című kislemeze, ami a nagy áttörést jelentette számára. Azóta számos dala került fel a holland és belga slágerlistákra, többek között az R U Kiddin' Me, a Michel, a Girl, a Lost, a One Word, az I Don't Wanna Hurt, a Modern World, a Three Days in a Row és a Woman. Az Eurovízió színpadán a Birds című dalt adta elő.

Montenegró

A Who See? - ami Who See Klapa néven is ismert – egy montenegrói hip-hop duó a Kotori Öbölből. Tagjai a kotori Dedduh (Dejan Dedović) és a herceg novi Noyz (Mario Đorđević). A csapat a kétezres évek elején alakult, első demójuk a Dim po dim (Puff after puff) címet kapta. Noyz és Dedduh vendégszerepelt a Ulice vol.1 című szerb hip-hop válogatáson, és a 43Zla elnevezésű szerb hip-hop formáció Sve same barabe című lemezén. A malmői színpadon Nina Žižić énekesnő egészíti ki az együttest.

Litvánia

A 30 esztendős Andrius Pojavist Jurbarkasban született. Énekelni ő is fiatalon kezdett, középiskolai tanulmányai alatt a No Hero elnevezésű zenekarban játszott. Egy évig Írországban is élt, itt kezdett el szóló anyagokat írni. Első kislemeze 2012-ben jelent meg Traukiniai címmel, és a litván kislemezlista legjobb húsz dala közé került. Debütáló albuma, az Aštuoni kritikai és kereskedelmi sikereknek is örvendett az országban. Something című eurovíziós dala, mit is mondhatnánk? Érdekes. Mert mint tudjuk, csúnya arc sincs, csak érdekes.

Fehéroroszország

Alyona Lanskaya tavaly is képviselhette volna hazáját az azerbajdzsáni Bakuban, de akkor nem sikerült nemzetközi színpadra kerülnie. Pedig All My Life című dalával elnyerte az indulás jogát, de hamarosan jött a bejelentés: csaltak a szavazásnál, ezért diszkvalifikálták Lanskayát. A csalódás azonban nem vette el a kedvét az énekesnőnek, aki úgy döntött, idén újra nekivág a megmérettetésnek. Rhythm of Love című dalát Leonid Shirin, Yuri Vashchuk és A. Shirin írta. A dalt a zsűri és a nézők is a legjobbnak szavazta, de végül mégis lecserélték a Solayoh című szerzeményre. Ez hangzott el ma este Malmőben.

Moldávia

Aliona Moon – született Aliona Munteanu – 1989. május 25-én látta meg a napvilágot Chisinauban. Annak ellenére, hogy nincs professzionális zenei képesítése, egyedi hangszínnel és kiváló zenei érzékkel rendelkezik. 2010-ben harmadik helyen végzett a Star Factory-2 elnevezésű hazai zenei tehetségkutatóban, 2011-ben pedig átvehette a román Dan Spataru zenei fesztivál trófeáját. Az Eurovízió színpadára először 2012-ben lépett az akkori induló Pashát támogatva. Ezúttal azonban a férfi támogatja őt, és nem csak a zeneszerzés terén: Pasha Parfeny kíséri az énekesnőt zongorán.

Írország

A Tyrone-megyei Strabane-ből származó Ryan Dolan képvisel hazáját, Írországot a most zajló Eurovíziós Dalversenyen. Only Love Survives című dala először az Eurosong versenyen hangzott el az RTE csatorna Late Late Showjában. Ezzel Ryan Kasey-t, Inchequint, Aimée-t és Zoë Alexis Bohorquezt ejtette ki az előadók és persze a dalok versenyében. Győzelme után azt mondta: „Alig várom, hogy fellépjek Malmőben májusban”. Nos, a lehetőség megadatott!

Írország produkciója után kiderült, az ország eddig már hétszer tudott győzni! A nüansznyi információ után Ausztrália üzent a dalversenynek. Az ország képviselői elmesélték, hogyan változtatta meg az Eurovízió az életüket.

De figyeljünk, mert máris érkezik Ciprus!

Ciprus

Despina Olympiou 1975-ben született Limassolban, ott is nőtt fel. A zenével is hazájában kezdett el foglalkozni, majd Londonba költözött, ahol zongorázni tanult és zeneelméletet hallgatott. Zenei karrierje 1992-ben kezdődött, majd egy évvel később Athénba költözött, ahol a szakma nagyjaival dolgozott együtt. Első önálló albuma, a Ton Mation sou i Kalimera 2000-ben látott napvilágot. 2010-ben adta ki a Mia stigmi névre keresztelt albumát, ami az év legsikeresebb albumaként arany minősítést ért el Cipruson. Olympiou indulását hivatalosan február 1-jén jelentette be a Cyprus Broadcasting Corporation, amikor azt is megerősítették, hogy az An me thymasai című dal teljes egészében görög nyelven fog majd szólni.

Belgium

Roberto Bellarosa Love Kills című dalának szerzői a ciprusi Andreas Anastasiou (Ciprus 2011 szerzője), a brit Iain James Farquharson (Azerbajdzsán 2011 társszerzője) és a finn Jukka Immonen. A rendkívül fiatal énekes 1994-ben született olasz szülők gyermekeként. Hírnevét annak köszönheti, hogy ő lett az első győztesen a belga Voice-nak. Első kislemeze Je Crois címmel 2012-ben jelent meg. Első albuma Ma Voie címmel 2012. szeptember 21-én látott napvilágot, második kislemezét október végén adta ki Apprends-Moi címmel. Az RTBF (Radio Télévision Belge Francophone) novemberben jelentette be, hogy Roberto Bellarosa fogja képviselni Belgiumot 2013-ban a malmői Eurovíziós Dalverseny színpadán.

Szerbia

A Moje 3 nevű háromtagú formáció egyik tagja, Nevena Božović tapasztalt versenyzőnek számít az Eurovízió történetében: 2007-ben indult a Junior Eurovízión is. A most 18 éves lány – aki jelenleg harmadéves a belgrádi zeneművészeti karon – harmadik helyezett lett Rotterdamban azzal a dallal, melynek szövegét és zenéjét is ő maga írta. Társai Mirna Radulović és Sara Jovanović, akik Nevena mellett szintén ott állnak ma este a malmői színpadon a Ljubav Je Svudát énekelve.

A lengén öltözött lányok előadásával a ma este összes előadója bemutatta versenydalát. Most a szavazó országokon a sor, hogy voksaikkal kialakítsák a dalok végső sorrendjét. Ahogy már említettük, a nemzeti szakértők szavazatai és közönség véleménye együttesen dönt majd arról, melyik tíz dal kerül a szombati döntőbe.

A dalok ízelítője után visszatért Pedra Mede műsorvezető. Egy különleges szerkezettel gurult a versenyzők közé, majd megidézte a svéd Eurovízió történetét.

Most azonban a szavazásnak vége, hamarosan kiderül, melyik tíz ország jut a szombati döntő showba. Egy táncos betét, és az EBU "szóvivőjének" üzenete azonban végképp nem maradt hátra, mint az eredményhirdetés.

A továbbjutó országok, a szombati döntő biztos résztvevői tehát a következők (nem a továbbjutás sorrendjében):

Moldova

Litvánia

Írország

Észtország

Fehéroroszország

Dánia

Oroszország

Belgium

Ukrajna

Hollandia

Összeállt tehát a szombati döntő egyik része, csütörtökön újabb tíz ország csatlakozik a legnagyobb befizető országok és természetesen Svédország eleve döntős mezőnyéhez. Magyarország képviselője, ByeAlex csütörtökön lép színpadra a Kedvesemmel, ahogy mi is érkezünk beszámolónkkal. Addig is keressétek legfrissebb híreinket kedvenceitekről a Zene.hu hasábjain!

-kiko

[2013.05.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még