2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Pink Floyd varázslat a Planetáriumban
Kapcsolatok
Keep Floyding Band
Pink Floyd
Cry Free (Deep Purple Cover Band)
Roger Waters
Kapcsolódó események
Keep Floyding - lézerkoncertet a Planetáriumban
[2013. március 29.
péntek 21:00]

Pink Floyd dallamokkal élesztik újjá a lézerszínházas hangulatot

A magyar Pink Floyd nagykövet Keep Floyding zenekar március 29-én tart lézerkoncertet a Planetáriumban, ahol igazi, elvarázsolt éjszakába csöppenhet mindenki, aki kedveli a műfajt. A zenekar tagjait faggattuk a koncerttel kapcsolatos terveikről.

Mostanában igencsak beindult a rocklegendák jubileuma. A jeles fél évszázadosság sorában jövőre Roger Waters-ék is beállnak. A Pink Floyd világa viszont addig is menő, immár 49 éve, ünneplésre pedig ennél nagyobb apropó nem is kell a világ egyik legsikeresebb rockbandájának. Az angol úriemberek ugyanis vesztek már el a gondolatokban, álmokban és az univerzumban. Idén márciusban a budapesti Planetáriumban érdemes a zenéjüket keresni. Hiszen ha nem is személyesen, de „hivatalos” magyar-hangjuk által biztos, hogy igazi elvarázsolt éjszakába csöppen majd minden rajongó. A magyar Pink Floyd nagykövet Keep Floyding zenekar tagjai beszéltek a március 29-i lézerkoncert terveiről.

– Vágjunk a közepébe... Tribute, koncertezés… de miért éppen Pink Floyd?
– A Pink Floyd ötlete kettőnk fejéből (Gábor és Attila) egyszerre pattant ki körülbelül 13 kilométer távolságból. Korábban 1994 környékén Deep Purple fanok voltunk, de technikai tudásunk, és természetes adottságaink révén ezzel nem jutottunk volna együtt sokra, így Attila inkább csatlakozott a Cry Free csapatához akik Deepet játszanak, és ahol egy pár évig billentyűzött. Míg ő ezzel foglalkozott, a többiek (értsd: Brixel Laci és Gábor) gyakoroltak és tanultak, zenéltek másokkal, meg együtt is. Mikor Attila Cry Free-s pályafutása abbamaradt, gondolkoztunk, hogy mihez kezdhetnénk végre együtt. Ez 1998-99 környékén volt, és Attila éppen akkor kapott egy CD-írót. Nagy szám volt ez abban az időben! A CD-író mellé ha jól emlékszem megkapta a Pink Floyd PULSE CD-t is... Ezt lemásolta és odaadta nekem. Én akkoriban még csak felületesen ismertem a Floydot (bár a kedvenc albumom már akkor is az Animals volt). Teljesen magával ragadott a cédén hallott koncert. Pedig ismertem már korábbról is. Ezt a bulit sugározták korábban a TV-ben, és ez volt nekem lemásolva egy kazira, de a hangminőség hagyott kívánnivalót maga után. Szóval, mikor meghallgattuk a PULSE-t egyben, egy telefonos beszélgetés alkalmával egyszerre mondtuk ki, hogy ezt kell játszani. Akkor ez őrültségnek tűnt, de éppen ezért volt vonzó!

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 


– Ugorjunk akkor a jelenbe. Hogy jött a Planetáriumos buli ötlete?
– A Planetárium, mint helyszín, a lézerszínház miatt mindig is foglalkoztatott minket. Végül egy klubkoncert után odajött hozzánk
Lőrincz Henrik (a Planetárium alkalmazottja), és felajánlotta a koncert lehetőségét, így megelőzött minket. Régi álom vált ezzel valóra, fogalmazhatunk így is. Nem csak a Pink Floyd érzés miatt nosztalgikus ez a buli. Valamiképpen reméljük, visszahozzuk a régi planetáriumi lézerszínházas hangulatot is majd.

– Mondhatjuk ezt a koncertet valamiképpen a régi planetáriumi időszak újjáéledésének?
– Igen is, meg nem is. Mivel a segítőink (GoldLaser) már akkoriban dolgoztak a lézerszínházzal is, nevezhetjük ezt újraéledésnek. Azonban most más felszerelések is lesznek, és mégiscsak inkább egy koncert lesz, mint szimpla laser-show. Vagyis itt a hangsúly az élőzenén lesz, ami nagyban megdobja a hangulatot. Persze fontos lesz a lézer is, de emellett más vizuális elemeket is használunk majd a tervek szerint.

– Miben lesz más ez a koncert egy "átlagos" tribute előadástól?
– A kérdés magában hordozza a Keep Floyding zenekar lényegét. Mi mindig a maximális hűségre törekszünk, legyen itt szó a zenéről vagy a látványról. A Pink Floyd világát vagyunk hivatottak életre kelteni. A magyar klubviszonyok között a látvány sajnos mindig kicsit háttérbe szorul (bár van saját eszközparkunk, amit mindenhova viszünk magunkkal, így egy alapvető látványvilágot bárhol tudunk biztosítani). Az őszi Müpás és most a Planetáriumos helyszín viszont egy „átlagos buli-helyszínnél” sokkal többet tesz lehetővé, így most a látvány is több lehet. Zeneileg pedig érdekességként megpróbáljuk a Space-Rock vonást feleleveníteni a Floyd örökségéből.

– Mit üzennétek a Pink Floyd-nak, ha ezt az interjút most ők is olvasnák?
– Nehéz kérdés, de talán leginkább azt, hogy nagyon köszönjük az életművüket, és ne haragudjanak egymásra annyira, mint ahogy teszik. Egy-két bulit még igazán adhatnának, főleg Európában, és pláne Magyarországon.

– /LW –

[2013.03.28.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még