2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

XIII. Országos Zongoraverseny: Sára Jenőre emlékeznek Nyíregyházán

Sára Jenő zongoratanár emlékének szenteli a március 22. és 24. között megrendezendő XIII. Országos Zongoraversenyt a nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola. A 2009-ben elhunyt Sára Jenő jellegzetes alakja volt a magyar zongorista társadalomnak, szakmai körökben alapfokon és a zenekadémián egyaránt elismerték munkásságát.

Növendékei sikeresen szerepeltek koncerteken, versenyeken, felvételi vizsgákon, számtalan díjat nyertek, többen közülük zongoratanárként, zongoraművészként, vagy a zenei élet más területén dolgoznak Magyarországon és a világ egyéb pontjain. Ugyanakkor Sára Jenő életében soha nem kapott olyan elismerést, ami méltó módon megillette volna.

Külön öröm tehát, hogy a Vikár Sándor Zeneiskola az egykori tanár emlékének szentelte a XIII. Országos Zongoraversenyt, és ezzel egyfajta posztumusz elismerésben részesítette a nyíregyházi Zongoraverseny megálmodóját és létrehozóját.

-A növendékei közül talán nekem volt szerencsém a legtovább, 14 évig nála tanulni. Az első verseny szervezésénél, a kötelező darabok kiválasztásánál mint kisdiák voltam jelen, persze nem értettem, mi az a nagyon fontos dolog, ami miatt a tanár bácsim nem kezdte el a zongoraórámat. Persze, az óra meg lett tartva, sokszor az éjszakába nyúlóan, hosszan, mert a Sára-növendékek rengeteget kaptak az ő végtelen idejéből, türelméből, és abból a megmagyarázhatatlan energiából, ami áradt belőle, és ami a tökéletességre sarkallt minket minden lehetséges módon – emlékezett vissza a pedagógus egykori tanítványa, Kollonay Zoltán.

Csatlakozz, ha kedveled a zenét.


Hozzátette: Sára Jenő segítette, sőt ki is kényszerítette növendékeiből a legjobbat, megtanítva azt, hogy versenyezni leginkább önmagukkal kell, le kell győzni lustaságukat, elégedettségüket, mert a tökéletes nem elég, attól még egy picit szebben, jobban kell játszani, mint azt lehetségesnek gondolják.

Nem ismert kompromisszumot

Sára Jenő - lelkében bohém művész - nagy tudású, precíz és áldozatos tanár volt nagyon ösztönös megérzésekkel, rendkívül tudatos gondolkodással. A zongorázás szeretetét, ismeretét, tudását kompromisszumot nem ismerve, részletekbe menően adta át a tanítványainak. Felvértezte őket a „szakma” megtanulásához és műveléséhez szükséges alázatos tudással az alapoktól a legmagasabb szintig.

-Nekem apám helyett apám, életem meghatározó alakja, példaképe, később kollégám és barátom volt – tette hozzá az egykori tanítvány.

-zene.hu-

 

[2013.03.20.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még