2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
Szvorák Katalin

Szvorák Katalin napokig nem hitte el, hogy Kossuth-díjat kapott

Váratlan és kedves ajándéknak nevezte a Kossuth-díjat Szvorák Katalin, aki napokig el sem hitte, hogy igaz a hír. Az öröm mellett óriási lelki teher és nagy felelősség a szülőföld, a nemzet kultúrája iránt, amelyből az ember a művészi érzékenységét merítette - mondta a népdalénekes az MTI-nek abból az alkalomból, hogy pénteken átvehette az elismerést.

A Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára a magyar népdal, valamint a közép-európai dallamkincs avatott, világszerte nagy népszerűségnek örvendő tolmácsolásáért, hagyományápoló, lelket építő, csodálatos hangjával a közönséget elvarázsoló művészetéért, művészetoktatói, pedagógiai tevékenységéért vehette át a kitüntetést.

A felvidéki születésű énekest kis közösségek segítették pályáján, nem menedzserek egyengették az útját.

"Nehezebb volt így, de az apró eredményeknek is lehetett örülni, mindig igyekeztem a maximumot nyújtani, csak így láttam értelmét" - hangsúlyozta Szvorák Katalin.

Mint mondta, a tanításhoz nagyon kell szeretni a gyerekeket. "A legszebb dolog a semmiből valamit fölépíteni. Egy hatéves gyerekből a maximumot kihozni, erősíteni őt, elérni, hogy vállalja önmagát, ez pszichológiai +munka+. De hát a népdal is a lelkünk tükre, akkor szól szépen, ha a lelkünk rendben van. A gyerek őszinte, épp ezért szeretek kicsikkel foglalkozni" - mondta Szvorák Katalin, aki nem csak egészen fiatalokat tanít, korábban 18-20 évesek is kikerültek a keze alól, sőt a Zeneakadémián is tartott vendégtanárként egy-egy szemesztert.

"A kamaszokkal talán nehezebb. Ám ha a saját növendékeimmel kamaszként újra találkoztam, azokkal persze könnyebb volt, mert ők jó alapozást kaptak tőlem. Hiszem, hogy a nevelésben az egyik leghatásosabb eszköz a példaadás. Örülök, hogy ennek hatására sokan választották az én hivatásomat" - mutatott rá az énekesnő.

 Csatlakozz, ha kedveled a zenét.

A honlapjáról CD-i javarésze letölthető.

"Méghozzá ingyen. Így döntöttem, mert azt látom, hogy az emberek olyan szegények, hogy egy lemezt vagy koncertjegyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Én pedig azt szeretném, hogy az énekeimből sokan gazdagodjanak. Ha kiállok egy pódiumra azt érzem, hogy nagyon vágynak a szép, tiszta érzésekre, hiszen olyan zavarodott világban élünk" - vélekedett a művész.

Még egy-két új lemez elkészítése tartozik a közeljövő tervei közé. Szvorák Katalin úgy érzi, régóta adós egy gyermekeknek szóló felvétellel is. A cappella műsorát is szeretné néhány helyre elvinni, a határon túlra is, például Ungvárra, Munkácsra.

"A növendékeimmel együtt adjuk elő ezt az anyagot, a szentendrei MűvészetMalomban már nagy sikert arattunk vele, bizonyítva, hogy miénk a legszebb, a legkifejezőbb hangszer: az emberi hang"
- fogalmazott az énekesnő. 

 

[2013.03.15.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még