2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Kossuth-díj - Csík Zenekar: "Nemcsak ünnepelni szeretnénk, hanem továbblépni"

Kossuth-díjat kaptak megosztva az idén 25 éves Csík Zenekar tagjai, akik azonban a zord időjárás miatt nem tudtak elutazni a pénteki budapesti ünnepségre. A zenekar elsősorban azzal lett országosan ismert, hogy az autentikus népzenét magyar könnyűzenei feldolgozásokkal vegyíti.

"Egyáltalán nem bánom, hogy széles körben ezek a feldolgozások, köztük a Kispál és a Borz Csillag vagy fecskéje vagy a Quimby Most múlik pontosanja tettek minket népszerűvé, ismertté. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a számunkra értékes magyar népzenét, a táncdallamokat, mindannyiunk kincsét nagyon sok olyan emberhez tudtuk eljuttatni, akik talán e nélkül soha nem hallgattak volna ilyen muzsikát" - fejtette ki Csík János, a zenekar vezetője az MTI-nek.

A Csík Zenekar idén ünnepli negyedszázados jubileumát: 1988-ban alakult Kecskeméten. Az indoklás szerint az együttes tagjai sajátos hangzásvilágú, az autentikus népzenét világzenével, illetve könnyű műfajokkal ötvöző, s ezáltal új műfajt teremtő, a magyar könnyűzene nemzedékei között hidat építő, határainkon túl is rendkívül népszerű, negyedszázados művészi pályafutásuk elismeréseként kapták meg megosztva a kitüntetést.

Csatlakozz, ha kedveled a zenét.


"A Kossuth-díjban biztosan benne van egyfajta visszajelzés az elmúlt 25 évre, a kitüntetés biztatást, igazolást jelent számunkra arról, hogy jó úton haladunk. De fontos az is, hogy folytatni tudjuk az ügyszeretetre, az igényességre és a minőségre való eddigi törekvést" - fogalmazott a zenekarvezető.

A héttagú együttesben Csík János (hegedű, ének) mellett Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom), Bartók József (nagybőgő), Kunos Tamás (brácsa), Makó Péter (fúvósok) és Szabó Attila (hegedű) szerepel. Közülük Csík János mellett Kunos Tamás volt az alapítók között, ő néhány év kihagyás után 2001 óta tagja ismét a zenekarnak, amelynek felállása 2002 óta változatlan.

A zenekar tavaly tizenötezer néző előtt nagyszabású koncertet tartott a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján, olyan vendégekkel, mint Kovács Kati, Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, Hobo, Lovasi András, Kiss Tibor és Ferenczi György. A 25. születésnapot idén májusban a Művészetek Palotájában ünneplik kiemelt koncerttel.

"A hangsúly ezúttal a népzenéhez való kötődésünkön lesz, azon, ki és mi tanított meg minket másként látni a muzsikát. Sokat köszönhetünk a táncházmozgalom jó zenekarainak, gyűjtéseiknek, fellépnek velünk régi mestereink, Hegedűs Zoltán, Halmos Béla, Berecz András és Balogh Kálmán" - jegyezte meg Csík János.

Beszámolt arról, hogy a 25 éves évforduló alkalmából megjelenik egy könyv a zenekarról, és terveznek egy vinyl lemezt legsikeresebb számaikkal. Ősz végére készülhet el egy olyan kiadvány, amely korábban nem publikált zeneszámokat, feldolgozásokat fog tartalmazni.
"Nemcsak ünnepelni szeretnénk, hanem továbblépni, újabb gondolatokat hozni. Az új dolgaink között lesz autentikus népzene, saját eredetű feldolgozás, a magunk gondolatai alapján összehozott zene is, ez azonban még a jövő zenéje" - mondta Csík János az MTI-nek. 

Lájk, ha kedveled a csapatot. 

[2013.03.31.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még