2024. április 24. | szerda | György nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
A Dal 2013 - Eurovíziós Dalfesztivál: ByeAlex képviseli Magyarországot
Eurovízió 2013 - Radics Gigi így reagált ByeAlex győzelmére
Eurovízió - A Dal 2013: ByeAlex nyerte meg a döntőt - nézd vissza a teljes adást
ByeAlex: Januárban még senki nem ismerte, most pedig Malmőbe készülhet
Eurovízió 2013 - Radics Gigi: "nem vagyok csalódott" 
Eurovízió 2013 - Kállay-Saunders ByeAlexnek drukkolt
Eurovízió 2013 - Novodomszky Éva: "Mérlegelni kell mi ebben a legerősebb pont"
Kapcsolatok
Keresztes Ildikó
Vastag Tamás
Eurovíziós Dalfesztivál 2013 (Eurovision Song Contest)
Kállay-Saunders András
Radics Gigi
Rácz Gergő
Cserpes Laura
Márta Alex (ByeAlex)
Agárdi Szilvia
Pál Dénes

Eurovízió 2013: a közönség ByeAlexet választotta - hallgasd meg a győztes dalt

Döntő adásához érkezett a Dal, az Eurovíziós Dalverseny magyar indulójának kiválasztására életre hívott televíziós műsor.

Az elődöntőbe több száz dal közül került a legjobb harminc, hogy aztán a középdöntőbe jutva kerüljenek a legjobb nyolc, azaz a döntős dalok közé. Nyolc előadó és nyolc dal, és köztük van az Eurovíziós Dalverseny idei magyar indulója!

A döntő főszereplői a színpadra lépés sorrendjében:

Vastag Tamás - Holnaptól
Keresztes Ildikó – Nem akarok Többé Játszani
Kállay-Saunder András My Baby
Radics Gigi – Úgy Fáj
Rácz Gergő – Csak Állj Mellém
Agárdi Szilvi és Pál Dénes – Szíveddel Láss!
Cserpes Laura – Marad Minden Ugyanúgy
ByeAlex - Kedvesem 

A zsűri székeiben a megszokott arcok - Rakonczai Viktor, Rákay Philip, Walkó Csaba (Compact Disco), Rúzsa Magdi és Csiszár Jenő – ülnek majd. 

Az ítészek pontozni is fognak, a végső döntés azonban a közönségé! A nézők a négy legtöbb pontot kapó előadóra és dalra voksolhatnak majd, ezzel kiválasztva 2013 legjobb dalát, ami képviseli majd Magyarországot a május közepén Malmőben rendezendő Eurovíziós Dalversenyen.

250 produkcióból a legjobb nyolc lép fel ma este élőben az eurovízió „előszobájában”, a nemzeti döntőben. És ahogy a középdöntők során, úgy most sem ismert a dalok elhangzási sorrendje. A zsűri pontozási módszere azonban változott az előző adásokhoz képest. Először elhangzik a nyolc versenydal, az egyes produkciók után a zsűri tagjai csak véleményt mondanak. Pontokat akkor adnak, mikor mind a nyolc dal elhangzott már, úgy, hogy az általuk legjobbnak ítélt négy előadó között sorrendet állítanak fel. Az összesített eredmény alapján a legjobb négy dal közül a közönség választja majd ki azt az egyet, aki Malmőben képviselheti Magyarországot 2013-ban.

A showt Vastag Tamás indította

Vastag Tamás Holnaptól című dala Rúzsa Magdi szerint „bemászik az ember bőre alá”, Rákay Philip pedig azt mondta, Tamás akár álmából felébresztve is tökéletesen énekelné el ezt a nótát. A második középdöntőből a legtöbb pontszámmal az első helyen jutott a ma esti döntőbe. Kijelenthetjük tehát, hogy a zsűri egyik favoritja Vastag Tamás és a Holnaptól, de a nyolc legjobb között előadva a dalt neki is újra bizonyítania kell.

Rákay Philip értékelésében kiemelte, a legjobb szerzemény sem ér fabatkát sem a megfelelő előadó nélkül Azt mondta, ebben az esetben a tartalom és a forma is stimmel. Walkó Csaba Frank Sinatrahoz hasonlította a fiatal énekest. Rakonczai Viktor szerint inkább a musicalhez húz ez a dal, de ahogy Tamás énekli, popballadát varázsol belőle.

Nyomj egy tetsziket, ha szereted a zenét. 

Keresztes Ildikó saját bevallása szerint „maximalista őrült”, aki állandóan versenyez önmagával. Kishitű maximalista, éppen ezért rengeteget jelent neki a közönség bizalma: az első középdöntőből a nézők juttatták a döntőbe szavazataikkal a zsűriszéket ezúttal színpadra cserélő énekesnőt.

Rakonczai Viktor még mindig kicsit bonyolultnak érzi a dal szerkezetét, de az Ildikó által beletett drámaiság izgalmassá, érdekessé teszi számára. Rúzsa Magdi ismét kiemelte, előadóként kimagaslik a többiek közül Keresztes Ildikó, és ő személyesen rengeteget kapott tőle. Csiszár Jenő úgy érezte, a vagányságát vesztette el a dal, miután zeneileg „belenyúltak”.  

Kállay-Saunders András dalát, a My Baby-t igazi eurovíziós dalnak tartják. Ennek ellenére András az első középdöntő versenyzőjeként elég gyengén teljesített. Mondhatni, „rágörcsölt” a fellépésre, ahogy megérezte a szereplése súlyát. A zsűri bár megdorgálta, így is bizalmat szavazott neki, és pontjaival juttatta a mai nemzeti döntőbe. És András rászolgált a bizalomra. Ma este nyoma sem volt bizonytalanságnak, hamisságnak, határozott, magabiztos énekes állt a színpadon. 

„Laza voltál, vagány voltál, táncoltál, gyönyörűen énekeltél” – értékelte Walkó Csaba, akinek a színpadképet is nagyon tetszett. Rúzsa Magdi András „önálló életre kelt” szemöldökét is kiemelte, és esélyesnek tartja rá a fiút, hogy nemzetközileg is felfigyeljenek rá. Rákay Philip rámutatott, Kállay-Saunders András akkor érzi igazán elemében magát, amikor angolul énekel, és szerinte úgy a dal világsláger lehet.

Radics Gigi mozdulatait legutóbb soknak találta a zsűri. Bár az énektudását ismét kiemelték és nagyon nagyra értékelték, az Úgy Fáj című dal mellé „tálalt” gesztusait nem találták elég őszintének. Most azonban egy „érzelmes, 16 éves iszonyatosan jó hangú énekesnőt” látott a színpadon Csiszár Jenő. Rákay Philip egyetértett kollégájával, és hozzátette: el tudná képzelni, hogy Gigi képviselje Magyarországot Malmőben. Rakonczai Viktor úgy vette észre, Gignek jót tett a versennyel járó stressz és nyomás, ami még jobbá tette a produkcióját. 

Az első középdöntőből Rácz Gergő Csak Állj Mellém című produkcióját a zsűri juttatta tovább a ma esti döntőbe, ellenben azt mondták rá, kicsit „civil” a színpadon, és Misi Mókushoz is hasonlították. Szerencsére Gergő szereti a mesefigurát, de azt ígérte, megpróbál kitörni ebből a szerepből. A cél érdekében gitárját és mikrofonállványát is eldobta! Rakonczai Viktor – bár az egekig magasztalta zenésztársának muzikalitását – azt mondta, hiányzik az a pici plusz, az a pici lazaság, amivel bátran elengedné őt Malmőbe. Walkó Csaba szerint jót tett a produkciónak a változtatás, de még ő is hiányol egy kis lazaságot.

Agárdi Szilvi és Pál Dénes kettősének érdekesen alakul a sorsa a verseny során, hiszen eleinte a zsűri kedvencei voltak, legutóbb azonban bőven kaptak kritikát. Nem énekeltek tisztán, és a különböző szólamokat is hiányolták a Szíveddel Láss című dalból, emellett az eurovízióval járó nyomástól is féltik még a fiatalokat.

A közönség azonban bízik a duóban és a dalban is, így ma este újra esélyt kapnak a bizonyításra. Rákay Philip azért szereti ezt a duettet, mert „története van, ami mindannyiunk számára üzen valamit”. Kiemelte, bármi legyen a ma esti verseny eredménye, reméli, ez a tisztaság mindig ott lesz bennük. Csiszár Jenő szerint minden eddiginél stabilabban, összeszokottabban, bátrabban adták elő a dalt, és ő ezt értékelte.

Cserpes Laura dalát az egyik legerősebbnek tartják a mezőnyben, de legutóbb mégsem nyerte el a zsűri bizalmát. Az Agárdi-Pál duóhoz hasonlóan gyengének találták a színpadi produkcióját, és a malmői megmérettetéstől is féltik még. Az énekesnő számára azonban már az óriási eredmény, hogy az Eurovíziós Dalverseny nemzeti döntőjébe szavazták a nézők Marad Minden Ugyanúgy című dalát, és ezzel élete és pályafutása egyik legkomolyabb megmérettetésén szerepel sikeresen.

Walkó Csaba szerint fantasztikus fejlődésen megy keresztül Laura, hétről hétre egyre jobban énekel, és ha így folytatja, helye kell, hogy legyen a zeneiparban. Rákay Philip úgy érezte - zenei előélete ellenére - a Dal fedezte fel Laurát. Csiszár Jenő számára Laura a „legeslegnagyobb meglepetés”, mert korábban nem ismerte őt, és most itt áll egy „szép nő, egy szépen éneklő, alázatos, felkészült énekesnő, akinek jól áll a színpad”.

ByeAlex zárta versenyprodukciókat

A zsűri különlegesnek és furának nevezték ByeAlexet és dalát, a Kedvesemet is. Rákay Philip költészetnek nevezte, amit az énekes-dalszerző csinál. Bár kérdésesnek tartják, vajon a dal angol nyelvre lefordítva is lenne-e olyan sokat mondó, kedves és bájos, mint magyarul, de a nézők bíztak benne annyira, hogy másodjára is tovább juttassák a dalt, így ma este is meghallgathattuk a Kedvesemet. Rúzsa Magdinak mosolyt csal az arcára Alex, aki szerinte összehozza az embereket, és ha ő menne Malmőbe, egy ország szorítana érte. Rakonczai Viktor „komplett csomagként” érdekesnek találja Alexet, de úgy érzi, ez a dal csak nekünk „kedves”.

ByeAlex produkciójával mind a nyolc versenydal elhangzott, hamarosan megismerhetjük a zsűri sorrendjét. Saját pontszámai alapján minden zsűritag az első négy sorrendjét állítja fel.

A pontszámok a következőképp alakulnak:

Rakonczai Viktor

4 pont Keresztes Ildikó

6 pont Vastag Tamás

8 pont Kállay-Sanders András

10 pont Radics Gigi 

Walkó Csaba

4 pont Vastag Tamás

6 pont ByeAlex

8 pont Radics Gigi

10 pont Kállay-Saunders András 

Rúzsa Magdi

4 pont Keresztes Ildikó

6 pont ByeAlex

8 pont Ragics Gigi

10 pont Kállay-Saunders András 

Rákay Philip

4 pont Cserpes Laura

6 pont Vastag Tamás

8 pont Kállay-Saunders András

10 pont Radics Gigi 

Csiszár Jenő

4 pont ByeAlex

6 pont Vastag Tamás

8 pont Radics Gigi

10 pont Kállay-Saunders András

 

A zsűri sorrendje tehát a következő:

1. 46 pont Kállay-Saunders András

2. 44 pont Radics Gigi

3. 22 pont Vastag Tamás

4. 16 pont ByeAlex 

A zsűri pont összesítve

  1. Kállay-Saunder András My Baby 46 pont
  2. Radics Gigi – Úgy Fáj 44 pont
  3. Vastag Tamás - Holnaptól 22 pont
  4. ByeAlex - Kedvesem pont 16 pont
  5. Keresztes Ildikó – Nem akarok Többé Játszani 8 pont
  6. Cserpes Laura – Marad Minden Ugyanúgy 4 pont
  7. Rácz Gergő – Csak Állj Mellém  0 pont
  8. Agárdi Szilvi és Pál Dénes – Szíveddel Láss! 0 pont

Rájuk lehet szavazni az elkövetkezendő bő fél órában, hogy kiderüljön, ki az a szerencsés énekes és melyik az a nagyszerű dal, ami képviselheti Magyarországot idén a Malmőben megrendezendő Eurovíziós Dalversenyen. 

Amíg a szavazás tart, nem maradnak a nézők szórakozás nélkül. Elsőként érkezik a színpadra a Magyarországot tavaly képviselő Compact Disco élén Walkó Csabával, akik a Sound of Our Hearts című dalt adják elő – egy kicsit áthangszerelve. A folytatásban az Anti Fitness Club és a tavalyi győztes Loreen-dal, az Euphoria következett.

Ezzel azonban nem maradt más hátra, mint a végeredmény ismertetése: a szavazást ebben a pillanatban lezárták.

A nézők szavazataikkal döntöttek. Aki 2013-ben Magyarországot képviseli a svédországi Malmőben: ByeAlex és a Kedvesem!

Hallgasd meg a kedvesemet ITT.

A győztest videóüzenetben az Eurovíziós Dalverseny svéd műsorvezetője köszöntötte.

Alexről és az Eurovízióról további érdekességeket találtok a Zene.hu hasábjain, ahol a többi nemzet versenydalát is folyamatosan bemutatjuk!

-kiko- 

[2013.03.02.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még