2024. április 23. | kedd | Béla nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Bódi Csabi: "A tragédia nagyon megviselte a családot lelkileg"
Bódi Guszti felesége közleményt adott ki
Bódi Guszti: "Új életet kezdtem"
Bódi Guszti kellemetlen esete egy majommal - videó
Képgalériák
Bódi Margó és Bódi Guszti
Kapcsolatok
Bódi Guszti
Bódi Margó

Exkluzív interjú! Bódi Guszti felfedi a nagy titkot!

Megjelent Bódi Guszti és a Fekete Szemek 30. albuma. A jubiláló kiadvány apropóján kérdezem a roma hagyományokat őrző házaspárt, azaz Bódi Gusztit és a mindig szeretetet sugárzó párját, Bódi Margót.

A Bódi családdal való találkozás mindig egyfajta feltöltődést okoz az emberben. Az őszinteség, a belőlük természeteses módon áradó szeretet és odafigyelés, a közvetlenség mind annak a vetületei, hogy az elsöprő és évek óta lankadatlan sikerük ellenére, illetve mellett megmaradtak embernek, nem feledkezve meg a gyökereikről, hagyományaikról, amelyeket büszkén és méltósággal őriznek.

Zenéjükkel, példamutatásukkal megérdemelten ékesítik a magyar könnyűzenei élet sokszor zavaros egét. Ennek aktuális bizonyítéka az immáron 30. album, amely amolyan összefoglalásképpen a Hosszú Rögös út címet viseli. Közel kétmillió eladott hanghordozó után a Bódi-gépezet – bár az elmúlt évek egészségügyi figyelmeztetői következtében kissé visszafogottabban, de – még mindig herkulesi erővel dübörög tovább.

Felemelő beszélgetés az ország egyik legszeretetreméltóbb házaspárjával…

– Hány évet ölel fel a 30. album?
– Guszti:
Harmincnégy éve vagyunk az együttessel, az első lemezünk pedig 23 éve, 1989-ben jelent meg.

– Nyilván minden lemez valamiben más. Került-e valamilyen különlegesség a vadonatúj kiadványra? Mennyire van számotokra jelentősége ennek a 30-as számnak?
– Guszti
: Egyértelműen van jelentősége. Született egy olyan dal, amely végigkíséri az utunkat. Nem is kicsit nyúltunk vissza a hagyományainkhoz, a pergetős dallamvilághoz, amelybe beleszülettünk, illetve Margó szövegével szintén jelezzük, hogy a kezdetektől napjainkig hosszú rögös volt az út. Így lett a lemez címe is Hosszú Rögös út. Szerepel rajta Csabival egy duettünk, Margó előadásában pedig nem véletlenül dogoztuk át az első lemezünkön szereplő Isten bizony szeretem a családomat című dalt, ami a szeretetről és a családi összetartásról szól.

–  …ami számotokra nyilvánvalóan a legnagyobb élmény, hiszen minden fórumon keresztül a család, a hagyományőrzés és az összetartás, az összefogás fontossága árad belőletek.
 Margó: Pontosan ebben a sorrendben, ahogy mondod.

– Mindig mosolyogsz, mindig jókedvű vagy, mindig adsz az embereknek. Honnan veszed ezt a rengeteg energiát?
 Margó: Viccesen azt szoktam mondani: ugyanannyit kapok, akár szomorú vagyok, akár nevetek. Persze ez nem egészen így van. Azért jön a belső energia, mert előadás közben a közönségtől kapom a szeretetet, adják nekem a kakaót, amikor pedig a ház körüli teendőket látom el, és mindezt azoknak csinálom, akiket szeretek, illetve akik viszont szeretnek, számomra ez nem lehet fáradtságos. Ez a kötelességem. Szerintem az embernek csak arra nincs ideje, amit nem akar.

– A kezdetektől a jelenig hosszú utat jártatok be, annak összes szépségével és viszontagságával együtt. Ha amolyan összegzésképpen visszatekintetek az elmúlt három évtizedre, milyen érzés fog el benneteket, tudván, hogy amit elértetek, javarészt önerőből tettétek.
– Margó
: Az elején nemhogy előre toltak volna, hanem egy jó ideig próbáltak visszahúzni bennünket. Valóban volt benne jó és rossz. Hála Istennek, ha visszagondolok, csak a jóra emlékszem. Sokszor kicsit kemény volt, de akkor nem annak éreztük. Az viszont tény, hogy amink jelenleg van, azt magunknak köszönhetjük; külső segítséget nem kaptunk. A hosszú, rögös utat ketten, Gusztival, majd amikor a fiúk nagyobbak lettek, az ő erejükkel kiegészítve jártuk be.

– „Minden sikeres férfi mögött egy nő áll.” Mekkora biztonságot adott, illetve ad számodra Margó háttérből való támogatása?
– Guszti:
Abszolút biztonságot. A folklórban, amit eleinte képviseltem, Margónak nem igazán jutott szerep a színpadon. Azonban erősítette bennem azt, hogy csináljam, amit elkezdtem; nemcsak azért mert, hogy ebből valamikor lesz majd valami, hanem leginkább a magunk szórakoztatására. Az első lemez megjelenésével aztán Margó is előtérbe került a selymes hangjával. Nélküle mindez lehetetlen lett volna.

– A sikert a számos lemez, a hatalmas rajongótábor mellett a „nem elhanyagolható” mennyiségű, eladott példányszám is jelzi. Mekkora volumenről beszélünk?
– Guszti:
Az 1989 óta megjelent, a több mint 400 dalos repertoárt felölelő lemezek jóval egymillió feletti példányszámban keltek el.

– Évente több száz fellépésetek van országszerte, sőt, az ország határain túl is, s minden alkalommal kisebb-nagyobb tömeget mozgattok meg. Szerintetek mitől működik ez ilyen jól? Mi a Bódi család titka?
– Margó:
Amikor Bódi Guszti és a Fekete Szemek kimennek a színpadra, egy apát, egy anyát és két gyereket, azaz egy családot látnak, amely szeretetet sugároz kifelé és befelé egyaránt. Szerintem ez maga a siker.
– Guszti: Az embereknek szeretetre van szükségük; a szeretetet az emberek pedig bennünk meglátják. Nem véletlenül fogadott el bennünket az ország. Bárhová megyünk, mindenhol szeretet fogad minket, mert mi is ezt sugározzuk. Megmaradtunk embernek. Sokan felmennek a színpadra, és gigasztárnak képzelik magukat, miközben eladtak három lemezt, amit apuka, anyuka és a tesó vettek meg. Az embereknek nem erre van szükségük, nem kíváncsiak a mesterségesen felfújt mitugrászokra. Fontos, hogy megmaradj embernek, hogy megfogható, megközelíthető legyél.
– Margó: Megengeded, hogy körbecsókolgassanak, puszilgassanak, dedikálsz, fényképezkedsz, ölelkezel velük, ha látod, hogy valamelyikük sírt a műsor alatt, megkérdezed, mi a baj.
– Guszti: Nincsenek extra kívánságaink, nekünk a fociöltöző is megfelel, soha nem késünk. Van, hogy több helyre is megyünk egy nap, de minden egyes fellépés után maradunk 15-20 percet. Ennek bele kell férnie. Persze mindenkinek így sem tudunk eleget tenni.

– Még egy éve sincs, hogy napi szinten elkezdtél fészbukolni, és az egyik oldalon már 21 ezren, a másikon pedig 5 ezren csatlakoztak. Te tartod a kezedben a virtuális gyeplőket? Milyen visszajelzéseket kaptok?
– Margó:
Mindkettőt én kezelem. Ezen felül elkészült az új weboldalunk (bodiguszti.com), amelyre folyamatosan töltöm fel a fotókat. Ami a visszajelzéseket illeti, több ezer like-ból és hozzászólásból 2-3 a kissé negatív, de ez sem annyira bántó. Általában abba kötnek bele, hogy a ruhám nem állt jól, vagy Bódi Gusztin mi a fenének van mindig napszemüveg.

– Ha már szóba került: miért van rajtad mindig napszemüveg?
– Guszti:
Az aranylánc és a szemüveg a Szeretlek, szeretlek című albumunk óta része az image-emnek; hozzám tartozik.

– A zenétől kicsit elevezve, kiadtál két szakácskönyvet, olyan gyönyörű kivitelben, hogy már a papírból is szivárog az ételek finom illata és íze. Lesz folytatás?
– Margó:
Szívem szerint csinálnék még kettőt, annyi recept van még a családban. Pont a minap beszéltük Gusztival, hogy jövőre nekiállunk, és elkészítünk még egyet.

– Általában egy a boldogságot firtató kérdéssel szoktam befejezni az interjúimat; ám rátok nézve, felesleges boncolgatni, mert sugárzik belőletek az egység, a harmónia…
– Margó:
Sok ember arra vár, mikor lesz boldog. A boldogságot nem lehet ajándékba kapni, a boldogságért, egymásért tenni kell.
– Guszti: Az a gáz itt, Magyarországon, hogy a média félrevezeti az országot. Az a nagy gond, hogy a celebek külön „gigasztárok”, együtt „álomházaspárok”, minden csupa kamu. Itt mindenki mindenkivel lefekszik, de mindenki azonnal álompár. Nem értem, nálunk romáknál ez máshogy működik. Szerintem ez tök ciki.
– Margó: Álompárnak azokat tudom elképzelni, akik már együtt vannak hosszú évek, évtizedek óta, bizonyítottak, jóban-rosszban együtt vannak. Ott van például Korda György és Balázs Klári, de vehetjük a mi példánkat is. 1975 nem most volt. Sokan hitetlenkednek, hogy nálunk soha nincs balhé, mert az nem létezik. Ha elhiszik, ha nem: nincs! Miből is lenne?
– Guszti: Természetesen nálunk is voltak összezördülések, de olyanok miatt, hogy a gyerek egyest kapott, miért nem ötöst. Soha nem aludtunk vitából külön. Soha. Ilyet nem szabad csinálni. A tradíciók velük élnek. Olyan nyilván nincs, hogy 35 évig nem mondunk olyat, ami ne fájna a másiknak, és lehet, hogy Margó duzzog 3-4 percig, de utána már nincsen semmi gond, mert tudja, hogy az életnek mennie kell tovább.
A mai fiatalok azért vannak ilyen áldatlan helyzetben, mert a celebek életmódja előttük a példa.

– Ha egy dolgot meg tudnátok változtatni a világban, mi lenne az?
–  Margó
: Elsősorban az éhezést, a gyermekek bántását számolnám fel.
– Guszti: Én egyértelműen az előítéletűséget. Ha tehetném, szeretetet öntenék minden ember szívébe.

A következő oldalon hallgass bele Bódi Guszti és a Fekete Szemek jubileumi albumába!

- Aigner Ivan -
copyright: bodiguszti.com

[2012.11.18.]

  (1. oldal)  következő oldal »

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Eugène Labiche...

Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
beszámolók még