2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az igazság útján a Vastag testvérekkel - képes beszámoló
Újra crossover Vastag Csabával - jegyek itt
Kapcsolatok
Vastag Csaba

Metál-matiné Vastag Csabával

Október 6-án délután a BNV Retro Nagyszínpadán folyamtosan váltották egymást az előadók. Vastag Csaba az Abrakazabra zenakarral lépett fel. Velük buliztunk.

A tömeg lassan gyűlt. Három órakor még csak pár ember álldogált a nagyszínpad előtt. Kis csúszás volt az egész napi programban, de nem jelentős. Vastag Csaba eredetileg meghirdetett fellépésére a tömeg már jelentősen megnövekedett.

Kis várakozás, de semmi türelmetlenség, a több száz ember izgatottan álldogált, nemcsak a színpad előtti téren, hanem a kiállító standok közti utcákban is. A várakozó tömeg, amely nem csak Csaba állandó közönségéből állt, ahogy észrevette a színpad mögött megjelenő énekest, azonnal integetni és mozgolódni kezdett.

Az Abrakazabra zenekar éppen csak belecsapott a húrokba és színpadra szólította Varga Antal, a zenekar basszusgitáros vezetője Vastag Csabát, aki kirobbant a színpadra és másodperceken belül „állt a bál”. Dinamizmusa magával ragadó volt a Már tudom című dala közben.
A közönség szeretetében fürdő fiatal művészt láthatóan örömtől kicsattanó előadásra sarkallta, hogy vele együtt énekelt szinte mindenki és hogy egy nagyon-nagyon profi és minden rezdülésére, kézmozdulatára figyelő és reagáló zenekar játszott mögötte. Ritkán tapasztalható egység jött így létre.

Nyomj egy tetsziket, ha kedveled Vastag Csabát.


Vastag Csaba hangja nagyon tiszta, a legváltozatosabb táncolások közepette is a helyén van minden hangja, ami elhagyja a torkát. Mert, ugye, táncol is. Mindenféle stílusban, ahogy érzi, amihez kedve támad, de mindig jól. Bevonta a zenekart is az örömzenélésbe, letérdelt Kozma Norbert elé a mikrofonnal, aki bámulatos gitárszólóval ajándékozott meg bennünket. Aztán beállt vokálozni Bozsik Patrik mellé, míg előreengedte improvizálni Ambrus Rita énekesnőt a Pocsolyába léptem… közben. 

Messzemenően kifejezésre juttatta, hogy a zenekart partnernek tekinti, nem kísérőnek, akik ezt meg is hálálták azzal, hogy egészen kiváló alapot és hátteret biztosítottak, ha nem ők voltak a központban, bár néha pár ütem erejéig volt alkalmuk megmutatni, hogy mit tudnak szólistaként is: Erdő Zoltán klarinétművész vagy Nagy Zsolt billentyűs és Balázs Tibor Mamóka a dobok mögött. Hiába, a profizmus az profizmus.

 

Az átélt és megérzett Pillanat

A koncert nem tűnt pontosan, kiszámítottan megrendezettnek, de minden valószínűség szerint Vastag Csaba - és az Abrakazabra zenekar - a kisujjában lévő szakmai tudással és a színpadi megoldások tömkelegének birtokában, magas zenei intelligenciával mindig azt veti be, amire az adott szituációban szükség van. Mert tudja, mit akar elérni és számtalan eszköze van, hogy el is érje: nagyon együtt lélegzik a közönséggel.
"Aki a célt ismeri, az tud dönteni, aki döntött, nyugalmat talál, aki megtalálta a nyugalmát, bizonyosságban él. Aki bizonyosságban él, az birtokolja önmagát, aki birtokolja önmagát, az jobbá teheti életét."
 Konfuciusz

A közönség is vele tart, aztán persze kiderül, hogy tulajdonképpen lehetetlen vele úgy énekelni, ahogy ő. Úgy variálja a dallamokat, ahogy az érzései és a mondanivalója a „pillanatban” felszínre akarnak törni. A kitartott hangjai pedig egészen kivételes légzéstechnikát sejtetnek. A végletekig feszít mindent. Néha már azt éreztük, nincs tovább hová fokozni a tempót és a hangerőt, aztán az egyensúly kedvéért jött a másik véglet, a Csend. Így nagybetűvel. Ami csak az igazán nagyok képessége.

Az egyik saját dala, a Szerelem vándora közben leugrott a színpadról a közönség közé és ott sétált, egészen összeolvadva velük. Majd onnan vezényelte a zenekart, hogy generálpauzát akar. Lett.

És suttogott. Több száz ember lélegzetvisszafojtva figyelt és megláthatta, átélhette azt, amit Vastag Csaba egyik sajátdalában , a Szálljban megírt: „a csoda ott van, benned él valahol”

Amikor még a koncert elején az Angels-t énekelte (Tamás testvérének említését nem elfelejtve), csak annyit mondott, férfiak is lehetnek angyalok. Kivételes ajándékként ebben a csendben alkalmunk volt érezni az ő angyalát, látni az ő csodáját, a féktelen metál-koncerten sokszínű személyiségének igazi alapját: a melegszívű, a színpadon is gyerekeket szerető, áttetszően finom lelkű Embert.

Készített egy gyors statisztikáta Királylány előtt, hogy hány nő és férfi van jelen. Nagyon sok férfi volt minden korosztályból és a közönség női része szívből megtapsolta őket, hogy példát mutatnak a jelenlétükkel, és megerősítik a rajongótábort abban, amit kezdettől fogva hirdetnek, és amit a média és a bulvár sokáig nem akart meghallani, hogy nem Vastag Csaba férfias szépsége miatt járnak koncertre, hanem azért, amit a színpadon nyújt (és még azon kívül is).

Igen, a színpadon kívül. A két ráadás – Summer of 69 és az elmaradhatatlan a capella Jégszív - után lement a színfalak mögé, a tömeg pedig utána. Hatalmas hullámként követték. Ő láthatóan még mindig nem igazán érti ezt a szűnni nem akaró ragaszkodást, de dedikált hosszasan, adta, kinek, mire volt szüksége: mosoly, ölelés, puszi, aláírás, fotó, pár kedves szó.

Nem akarok társadalmi kérdésekbe bonyolódni, de Vastag Csaba olyan életérzést és mintát közvetít, ami a XXI.század Magyarországán hiánycikk, épp ezért nagyon megbecsülendő.

De hogy ne szenvedjünk hiányt, Vastag Csaba további budapesti fellépései:

Okt 24, RaM Colosseum, The Best of: SingSingSing – musical show Jegyek ITT.

Okt.27, Moulin Rouge, közös est Vastag Tamással, Somodari Tamás zongorakíséretével Jegyek ITT kezelési költség nélkül.

Nov 11.Hilton Szálló, Zenekari est a Miss Orchestra Sinfonicával és sok meglepetéssel

- Nagy Gabiriella -  

[2012.10.09.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még