2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolatok
The BlackBirds

BlackBirds a háztetőn: különleges koncert Budapesten

Egyedülálló, egyben hajmeresztő vállalkozásba kezdett a Beatles 1969-ben. Az Apple hanglemezcég épületének tetejéről alkalmi koncerttel szórakoztatták az utcán összeverődött egyre növekvő tömeget. Bár a londoni tető buli a rendőrség erélyes fellépése nyomán félbe szakadt, a Mesés Négyek hazai helytartói negyvenhárom év elteltével vélhetően befejezik a Backstage magaslatáról nyomott koncertjüket. A pub üzemelTETŐje Jankai Béla és a Beatles tribute band menedzsere, valamint idősebb és ifjabb Hoffmann György beszélt a különleges eseményről.

- Mi történt a Backstage pubban a tavalyi megnyitó óta?
- Jankai Béla: Túl vagyunk az első év nem éppen könnyű időszakán. Talán pont a mi célközönségünket, a rockzene-kedvelők rétegét sújtja leginkább a válság. Az egy főre jutó fogyasztás, beleértve a belépőjegy megvásárlását is, drasztikus mértékben csökkent. Más vendéglátóipari egységeknél még szomorúbb a helyzet, többen feladták a küzdelmet. Vélhetően ennek is köszönhető, hogy egyre több zenekar kopogtat nálunk. Mi inkább előre menekültünk: augusztusban felújítottuk a helyiséget, ehhez még forrás kiegészítést is találtunk szerződött ital beszállító partnereink személyében. Megnöveltük a színpad méretét, felújítottuk a légtechnikát, emellett gyarapítottuk a sörcsapok számát. A programszervezésben is előre lépnénk: a jelenlegi háromnapos nyitva tartást szeretnénk további hétköznappal bővíteni. Mindemellett az árakat a lehető legalacsonyabban tartjuk, hogy az emberek – egyébként szükségszerű és napi gondokat feledtető – kikapcsolódását segíthessük.

- Honnan jött az ötlet, hogy a Beatles –tribute BlackBirds zenekar a Backstage pub tetején koncertezzen?
- Id. Hoffmann György: Jankai Béla hangosította a zenekart, mikor a VAM Design-ban létrehozott Beatles-kiállításon játszottunk. Ott vetette fel a zenekar a Backstageben való fellépését; tovább gondolva és a bejárat adottságait figyelembe véve merült fel a tetőkoncert gondolata. Az esemény jelentőségét csak fokozza, hogy idén ötven éves a Beatles, amelynek idáig nem sok visszhangja volt Magyarországon. Több kisebb kezdeményezéssel találkoztam, de a megvalósulásig valamiért egyik sem jutott el.

- Idézzük fel, hogy mi is volt ez a tetőkoncert!
- ifj. Hoffmann György: 1969 januárjában a Beatles - Get Back című filmjét forgatták, amelynek a slusszpoénjához egy exkluzív koncertet terveztek. Spontán döntés eredményeképpen a zenekar az Apple hanglemezcég székházának tetején kötött ki, ahol a film záróakkordjaként pár számból álló műsort adtak. A nagyközönség számára teljes meglepetéssel bíró eseménynek a rendőrség közbelépése vetett véget, hiszen a hatalmas csődület meglehetős zűrzavart okozott volna a város életében.

- A BlackBirds mikor „mászik fel” a Backstage tetejére muzsikálni?
- H.Gy.: Október 28-án este 8 órától lép fel a zenekar a magaslati színpadra, amennyiben az időjárás kegyes lesz hozzánk. Ellenkező esetben a „hagyományos” Backstage színpadon megy le az előadás. Akármelyik helyszín lesz a győztes, a Beatles dalok ugyanabban a sorrendben fognak elhangzani, ahogy 1969-ben az Apple tetején, persze a koncert rövidsége miatt más dalokkal is kiegészítve.

- Nyáron sem pihentetek, folytatódik a BlackBirds hajrá?
- H.Gy.: Igen, eléggé mozgalmas időszakot hagytunk a hátunk mögött. Jelen pillanatban a második ausztriai turné kellős közepén vagyunk, ennek keretében szinte egész Ausztriát bejárjuk. A tizenöt állomásos koncertsorozat végeztével az úgyszintén ötvenéves Rolling Stones magyar tribute zenekarával a Stoneddel közösen csinálunk közös emlék bulit október 20-án a Backstageben…

- J.B.: … Ha már az ötven évnél tartunk, az Omegát se hagyjuk ki. Az együttes jubileumi koncertjének „befor”- illetve „after party”-ját is itt, a Backstage pubban tartjuk október 5-én, és 6-án, a nagy Omega buli napján. 

- Hegedűs István - 

[2012.09.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még