2024. április 27. | szombat | Zita nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Az igazság útján a Vastag testvérekkel - képes beszámoló
Kapcsolatok
Vastag Csaba
Miss Orchestra Sinfonica

Igazgyöngyös zenei pillanatok Vastag Csabával és a Miss Orchestra Sinfonica-val

A Hilton Szálló adott otthont 2012.09.09-én a Miss Orchestra Sinfonica magyarországi bemutatkozó hangversenyének, Presztolanszky András vezényletével. Meghívott vendégük Vastag Csaba volt. Nagy Gabriella beszámolóját közöljük.

A hely méltó a fellépőkhöz mind színvonalában, mind az ott dolgozók támogatásában és hozzáállásában, pedig ekkor még csak a külsőségeket láttuk és csak sejtettük, hogy egészen kivételes koncerten veszünk majd részt. Bizony, élményszámba menő meglepetésekben nem volt hiány.

Kedves gesztus volt a zenekar bevonulása és bemutatása Wagner zenéjére.

A koncert maga a crossover műfaji meghatározást viselte, meglepően színes műsorválasztással és nagyon magas színvonalon előadott művekkel. Többek közt a nyár, a szerelem és a magyar zenei hagyományok voltak a főbb témakörök, amelyek kibontása hol a zenekar, hol Vastag Csaba feladata volt, amit finom eleganciával, zeneileg nagyon pontosan oldott meg a zenekar, akár Vivaldi, akár Beatles, akár Nino Rota műveit játszották, a fiatal énekes pedig a különböző zenei stílusokban való jártasságával, bámulatra méltó énektudásával és nagyon emberközeli kommunikációjával ejtette ámulatba a közönséget.

Bátor lépés volt a műsorválasztás tekintetében, hogy csak nagyon népszerű műveket adtak elő, mind a könnyűzene, mind a komolyzene tekintetében, ami azért veszélyes vállalkozás, mert a Vivaldi: Négy évszak vagy a Kálmán Imre: Marica grófnő és a legnagyobb meglepetés, Erkel Bánk bán című operájából a Hazám, hazám… ária tényleg a jó értelemben vett „sláger” kategóriájába tartozik, amelyeket a nagyközönség is ismer és félő, hogyha nem a közismert változatot hallják, akkor elfogadó, nyitott szívvel nem rendelkező hallgatók részéről fennáll a negatív kritika esélye.

Nagyfokú előadói bátorság és művészetbe vetett hit kell ahhoz, hogy közismert műveket saját felfogás szerint interpretáljanak. De ezen az estén minden a helyén volt, amit nagyrészt Kozma Edina, a zenekar virtuóz koncertmestere, Vastag Csaba teljesen új és egyéni értelmezésű külföldi és magyar popdalai és magyar áriái, a professzionális zenekar és session kisegítők , élükön Somodari Tamás zongoristával, valamint a karmester, Presztolanszky András mély alázata és szakmai tudása biztosított.

Megszűnt tér és idő, csak a ZENE pillanatai léteztek, mint felfűzött igazgyöngyök, mert minden fenntartás nélkül elmerülhettünk a zene áradó dallamaiban, drámai mélységeiben és lélegzetvisszafojtva gyönyörködhettünk fényes magasságaiban.

Új stílus van születőben?

Külön kiemelném a Hazám, hazám áriát. Vastag Csaba tisztelgése Simándy József előtt igazi nemes főhajtás volt. Talán nem vagyok elfogult, ha azt írom, hogy egy lélekben erős, mély hittel előadott imát hallottunk, különösen gondos, szép és minden szónak igazi jelentést tulajdonító artikulációval, hibátlan énektechnikával és néha kissé érces, karcos, igazi Vastag Csabás hangvétellel.

Lenyűgözően. Könnyekig meghatva. Kirobbanó, hosszas állótapssal és hangos ünnepléssel. Új stílus van születőben? Tavasszal a Ferencváros-Újpest rangadón hallhattuk a nagyon fiatalos és a megszokottól kissé dinamikusabb Himnuszt, ugyanolyan volt ez is: bátran mutat új felfogást, követhető irányt a felnövekvő nemzedéknek. Hatása túlmutat a koncerttermen: felemel, hitet és reményt ad.

Sajgó sebét felejti Bánk,
Zokog, de szolgálja népe szent javát.

Igen, Vastag Csaba állandó közönsége egyre szélesedik, egyre többen érzik azt, hogy különleges esemény őt koncerten hallani. Ünnep. Mint Márai Sándornál.

Nyomj egy tetsziket, ha kedveled Vastag Csabát.

„Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. Legyen benne tánc, virág, fiatal nők, válogatott étkek, vérpezsdítő és feledkezést nyújtó italok. S mindenekfölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség.
Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme."
 

Ilyen ünnepnek lehettem részese, sokadmagammal együtt. Sokszor álltunk fel, hogy vastapssal honoráljuk a kapott élményeket.

Köszönet minden résztvevőnek.

- Nagy Gabriella - 

[2012.09.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még