2024. május 24. | péntek | Eszter, Eliza nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Linkek
Új Szó

Véget ért a szlovák Megasztár

Szlovákiában befejeződött a SuperStar című tehetségkutató verseny második szériája.

A SuperStar második szériájának indulásakor a Szlovák Televízió vezetősége fogadkozott, hogy a siker tartható, ám a hasonló nemzetközi műsorokból kiindulva nyilvánvaló volt, ez teljességgel lehetetlen. Azóta bebizonyosodott, Szlovákia sem kivétel, a verseny nézettsége visszaesett. Néhány elemző ezt a felhozatallal indokolta, amely tényleg gyengébb volt az elsőnél, valójában azonban ez nem befolyásoló tényező a népszerűségre.

Peter Cmorík sikerével ért véget a megmérettetés. A készítők már pihenhetnek, de a versenyzők korántsem. Számukra a neheze csak most jön, villámgyorsan hanghordozóval kell előállniuk, különben a feledés homályába vesznek. A műsor mögött álló Sony&BMG egy éve az első széria összes döntősének szerződést ajánlott, így Petra Humeňanská kivételével – aki nem élt a lehetőséggel – mindenki lemezes előadóvá vált. A kiadó ezúttal csak a három legtovább jutóval (Peter Cmorík, Mária Bundová, Ivan Štroffek) köt szerződést, legalábbis a többiekkel egyelőre nem tárgyal. A vezetőség a döntést azzal indokolta, hogy az egyre szűkülő cseh–szlovák popzenei piacon képtelenség sikerre vinni ennyi új előadót. Valóban hiú ábránd volt azt hinni az első széria kapcsán, hogy a verseny megnöveli a lemezvásárlási kedvet. A nézők többsége újszerű valóságshow-nak tartja a tehetségkutatókat, ők most sem térnek be a lemezboltba, és sajnos maguk a versenyzők is egy idő után a valóságshow-k szereplőinek szintjére degradálódnak. A Sony&BMG döntése ellenére nem kell attól tartani, hogy a többi fiatal lemez nélkül marad, más kiadók megtalálják hozzájuk az utat. Nem a lemezkiadással, hanem az élvonalban maradással lesz a gond.

Leginkább kötelező udvariasságnak tekinthetők a zsűrielnök Laco Lučenič szavai: a mostani győztesnek azt kívánta, hogy nemzetközileg is ismertté váljon. Ez manapság kivitelezhetetlen, hiszen már a két zenei nagyhatalom, az USA és Nagy-Britannia versenyeinek győztesei sem tudnak kijutni az országhatáron túlra. A tehetségkutatók jelentősen átírták a zeneipart. Világsztárok manapság nem születnek. Az országok saját magukat látják el tehetségekkel. Cmorík még akkor sem tudna kilépni az országból, ha olyan albumot készítene, amelytől világszerte leesne a szakma álla. Csupán egy cél lebeghet előtte: a hazai piac meghódítása, ami ideig-óráig bizonyára sikerül neki, de a nemzetközi tapasztalat azt mutatja, hogy három-négy év múlva már csak édeskevesen fognak emlékezni rá. A tavalyi győztes, Katka Koščová is halad a süllyesztő felé. A versenyzők többsége csak egy lemez erejéig adható el. Helyükre újak lépnek.

Szlovákiában is lezárult tehát a tehetségkutatók első fejezete. Gondolom, a Szlovák Televízió most azon töri a fejét, hogyan tovább. A válasz egyszerű, másik zenei műsort kell indítani – az alap nyilván marad, új elemek kellenek, és szükséges a címváltoztatás. Ha a közszolgálati tévé tökölődni fog, megelőzi valamelyik kereskedelmi adó. Így biztosra vehető, hogy nem maradunk tehetségkutató nélkül. Az más dolog, hogy azok még annyira sem fognak a zeneipar keze alá dolgozni, mint a mostani két széria. Sőt, egyenesen rombolni fognak. Leginkább magukat a tehetségeket, akik a túlkínálatban, a túlpörgött zeneiparban még inkább képtelenek lesznek a bizonyításra. A megoldás látszólag kézenfekvő: a versenyzőknek kellene változtatniuk hozzáállásukon, nem szabadna ezt véresen komolyan venni. Csakhogy miután belekóstolnak a sikerbe, megszédülnek, és nem mennek vissza eredeti munkahelyükre. Azt hiszik, helyük van az élvonalban, de ez a kép sokszor csalóka. A közönség és a média sem változtatható meg. A jövőben is időnap előtt sztárokká emelik majd a fiatalokat, aztán hirtelen elfordulnak tőlük. Ez bizony ördögi kör. A tehetségkutatók ördögi köre.

(Puha József, Új Szó)

Foto: TASR

[2006.04.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás » próbaterem [2024.05.23.]
SÜRGŐS HITELEK hangszer [2024.05.22.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

A bíbor legmélyebb árnyalata - Glenn Hughes (nap)szemüvegén át
Április utolsó napja idén...

Lara Fabian ismét elvarázsolta Budapestet - képek
Lara Fabian, a világhírű énekesnő...

Megnéztük a The Show - a Tribute to ABBA műsorát - képekkel
Mefisztóland a Katonában
Gunson innen, Gunson túl
Megnéztük a Honeybeast koncertjét a Budapest Parkban - képekkel
Az elveszett fejedelmek visszatértek a Barba Negrába  - ilyen volt a Lord of the Lost koncert
beszámolók még