2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Színvonalas fellépők a 2010-es Sitkei Rockfesztiválon
Megtört a jég! A zenészek hozzájárultak letiltott interjúik megjelenéséhez!
Whitesnake: szerdán rocklegenda a PECSA-ban!
A Whitesnake előtt lépett fel a magyar zenekar - képekben a Mobilmánia koncertje 
Demjén, Vastag Tamás, Dolhai, Bereczki is fellép a legendás Pop Strandon - VEDD MEG A JEGYEDET!
Összetartozás és rock and roll: Horváth Attila életműkoncert az Arénában
Kapcsolatok
Mobilmánia
Kapcsolódó események
Mobilmánia
[2012. május 26.
szombat 20:00]

˝Lehet, hogy nehéz megbocsájtani, de meg kell˝ - interjú Zeffer Andrással

A holnapi nap folyamán igazi örömünnepre készül a Mobilmánia, hiszen a PeCsa Szabadtéri Nagyszínpadon koncerteznek. Zeffer Andrással erről és még sok más érdekességről is beszélgetett Bokor Károly.

– A hírek úgy szóltak, hogy nem lesz PeCsa bulitok, hogy sikerült mégis összehozni a koncertet, kik támogatták a létrejöttét?
– Már februárban bejelentkeztem, amikor a Pecsa új vezetősége elkezdte alakítani az életét, mert egy szabadtéri színpadi buli mindig komoly megmérettetésnek számított. Ha azt meg tudtam csinálni, akkor a zenekarom biztosan túlél minden keserves időszakot. Sajnos volt olyan időszak, amikor tényleg azt hittem, nem tudjuk ezt a bulit összehozni, de utána következett egy oly szakasz, ami biztató volt és tényleg nagyon sok segítséget, támogatást kaptam és végül is sikerült létrehozni ezt a koncertet.Egyébként sok városi rendezvényre, fesztiválra kapunk meghívást, amiket nagyon szeretünk, mert olyanokhoz is eljut a zenénk, akik egyébként nem látnának minket. De egy önálló buli az egészen más! Ilyenkor derül ki, hány ember is szeret minket. A Pecsa Gardent remek helynek tartom. A legalkalmasabb, mind befogadóképességében , mind a környezetében. Igazi jó rockbulit lehet itt csinálni!
A koncert létrejöttét elsősorban a zenekarom tagjai támogatták. Régi barátaim, barátaink, különböző lehetőségekkel. De nem pénzzel. Egy hete próbálkozunk sok mindennel. Rengeteg bartel üzletet kötöttem, hogy így segítve működtetni tudjam a MOBILMÁNIÁT - Mi adunk és ők kapnak, Ők adnak és mi kapunk. Adunk és kapunk. Lassan eljön az idő, hogy egy tál levesért fogunk előadásukat tartani…- de jól fog esni, esküszöm….

– 35 éve, 1977 óta vagy a pályán gyakorlatilag ennek az alkalomnak az ünnepe is lesz a koncert. Először is gratulálok a jubileumi évhez, de fontosabb, hogy hogy érzi ma magát egy rockzenész? Mennyivel másabb ez a világ egy zenész szemszögéből, mint akár tíz, vagy húsz, netán harminc évvel ezelőtt volt?
– A világ teljesen megváltozott. Bizonytalanná kezd válni a létezés. Bármit tervezel, azt felülírják a politikai döntések, a sodró áramlatok, melyek tépázzák az országunkat és az emberek türelmét. 1977-ben és azóta is folyamatosan hosszú időre kiszámíthatóan működtünk. Igaz Ladákkal jártunk és nem BMW-vel, vagy Jaguárral. Most ennek is meg van a lehetősége, de a súlyos ára is. Mivel a gazdaságunk és a pénzügyi lehetőségek teljesen a fejük tetejére álltak, így a mai világban tulajdonképpen lehetetlen egy zenekarnak ilyen volumenű koncertet létrehozni, egyáltalán egy rock zenekart fenntartani. De ezért vagyok én, aki tartja a lelket a zenésztársakban és a közönségben is. És persze így van ez fordítva is  Meglátod milyen sokan leszünk. Az hogy a 35 éves pályafutásomat megélhettem, azt szinte el sem hiszem, főleg a leukémiám után. Ez nagyon nagy dolog és boldogsággal tölt el. Egyébként a betegségem után sokkal könnyebb gondolkoznom és cselekednem. Jól érzem magam a bőrömbe. Nagyon hajt valami és felvillanyoznak a lehetőségek, a koncertek, a lemezkiadás és a munka, meg a család és Horváth Ati szövegei, ami arra ösztönöz, hogy újabb és újabb dalokat, koncerteket alkossunk. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy a közönség a tenyerén hordoz minket, rock zenészeket. Ez így volt 35 évvel ezelőtt is és most is. Ők a mi zsűrink.

– Nagyon jó ötlet az ötszáz forintos jegyár ötlete. Ti hogyan tudtátok ezt megoldani a PeCsa új vezetésével közösen?
– Egy ilyen volumenű koncert több millió forint költségbe kerül és akkor a zenekar tagjai még egy forintot sem vittek haza. Na ez így nem megy. De ha hiszed, ha nem, nem csak pénzzel lehet dolgokat megoldani –csak azzal sokkal egyszerűbb  Hatalmas köröket futottam, mire kitaláltam, hogyan lehet okosan összekapcsolni a szolgáltatókat , kiadókat. A koncertből lesz DVD, ezt kiadja egy kiadó, akinek fontos vagyok, tisztel és szeret, elismeri múltunkat és látja, hogy van még itt keresgélni valónk. Ezután már van kapcsolódási pont. Vannak reklámozási felületek. Kértem, akiktől lehetett kérni, beszéltem azokkal, akik nyitottak voltak az ötleteimre és így a hiányzó láncszemeket beillesztettem a helyére. A Pecsa a 35 éves jubileumomra való tekintettel tett engedményeket és okosan el tudtuk „bótolni” a helyet és az időt. Ez egy olyan ötletelés volt, ami jó a megrendelőnek( Pecsa) jó a szolgáltatónak, jó a közönségnek és jó a zenekarnak. Na idáig kell eljutni. Azt nem mondom, hogy nem voltak álmatlan éjszakáim, de amit a fejembe veszek azt minden áron a zenekarért, a közönségért és magamért is megteszem!! Így állt össze az 500 forintos jegyár, mivel nem kellett sok-sok dologért fizetnünk. Pénzből könnyű pénzt csinálni. Pénz nélkül csinálj valamit…..! Én mindenképpen szerettem volna a rockereknek, családtagjaiknak, a mi zenénket és minket szerető családoknak adni egy ajándékot május 26-án. Remélem sikerül! Áldja meg Őket az Isten

– Ez a koncert lesz az idei szezonnyitó bulija, idén is legalább negyven koncertet ad a Mobilmánia. Hol léptek még fel idén a Pecsa bulit követően nagyobb fesztiválokon, rendezvényeken? Na és várható-e új Mobilmánia dalok születése, hogy a szezon lezárását követően ősszel, télen új stúdió album készülhet-e?
– Sok új dalt építettünk bele a 2012-es turnéba. Főleg az Út legyen Veled c. albumról játszunk sok-sok dalt. Ezeket koncertszínpadhoz méltóan hangszereltünk át és a dalok sorrendjén is sokat gondolkoztam. Itt van a legnagyobb előnyöm bárkivel szemben, hogy Horváth Attila szövegeit, ha jó sorrendben játsszuk el, akkor az már fél siker. Figyelembe vettük a szövegek alakulását és így a dalok a helyére kerültek. 20 dalt fogunk előadni. Ebből már ott tartunk, hogy fele – fele a régi P.Mobil életünk és a mai Mobilmániánk. Sok koncertünk lesz az idén is. Az egyik legfontosabb az augusztus 11-i Agárdi pop strand, ahol minden évben hagyományszerűen ott vagyunk és ezt Turbók Jani barátomnak köszönhetem. Kell a barátság….!!!! Évek óta építgetjük az Agárdi koncerteket, ő mindig ragaszkodik hozzánk és ez jó érzés! Az idén ott is nagy őrület lesz. Nagy valószínűség szerint Cseresznye lesz a vendégünk, aki a Tankcsapda oszlopos tagja volt. Július 29-én a Siroki Motoros találkozón leszünk. Mindenhol több ezren látnak, hallanak minket.
Ahogy mondtam, a Pecsa koncertünkről TV felvétel készül, és ami nagy büszkeség számomra, hogy ez lesz az első hazai 3D-s hard rock koncert DVD, ami még ebben az évben megjelenik! A koncertről készül hagyományos, 2D-s DVD-is, amin más kameraállásokból látható a zenekar. A kiadóval azt terveztük, hogy a Pecsa DVD ajándékként fog a 35 éves jubileumi gyűjteményes szerzői albumom mellé megjelenni. 2013-ban pedig tervezzük a Mobilmánia 3. albumot! Hátha 2014-ben a MAHASZNÁL jelölnek és akkor hozzuk haza a második Fonogram díjat is. És látod már 2014-nél tartok..:) A többiek meg követnek és szeretnek. Én is Őket! Ez egy igazi csapást mérő zenekar. Imádjuk a kemény próbákat, az utazásokat és a koncerteket. Öröm van a színpadon és ez az, ami sodor minket tovább. Szépen, lassan előre menekülünk.

Ahogy mondtad, a PeCsa koncerten 3D-s video felvétel is készül. Ti lesztek az elsők a hazai zenei életben, akik ilyen újszerű klipforgatási technikát használtok fel? Ez az anyag várhatóan mikor jelenik meg és csak ennek a koncertnek az anyaga lesz rajta?
– Tudomásom szerint ez lesz az első ilyen hazai rock zenei kiadvány. Ez is teljesen véletlenül sikerült. A barátaim segítettek, mert tudták, hogy nagyon fel szeretném vetetni ezt a bulit. De hogy ebből ez lett, ezt álmomban sem gondoltam volna. Ez is úgy jött össze, amikor már minden összedőlt, akkor egyszer csak jött egy telefon… Ez nagyon nagy csoda. Éppen ma írtam alá a szerződést, pár órája tárgyaltuk le a részleteket. A 2 órás Pecsa koncert lesz rajta és még az idén megjelenik. A megjelenése, bemutatása is különleges lesz, de erről majd később beszélek.

– Véleményed szerint – visszautalva második kérdésemre – miért ennyire nehéz Magyarországon ma zenésznek lenni?
– Drága barátom, ez egy nagyon összetett dolog!!! Ma Magyarországon nem zenésznek nehéz lenni, hanem embernek, állampolgárnak, szülőnek, orvosnak, betegnek, tanárnak, diáknak és sorolhatnám. Hogy miért nehéz? A világot a pénz uralja. Sajnos! A pénz ma egyenlő a becsülettel. Más érték nem számít. De amikor azok az emberek, akik ezt vallják és véletlenül megbetegszenek és előveszik a sok-sok lóvéjukat, lehet, hogy az nem fog rajtuk segíteni. Addig, amíg nem tanuljuk meg, hogy mi fontos az életben és mi nem, addig a rettegés fogja betölteni az életünket.

Lehet, hogy nehéz megbocsájtani, de meg kell. Lehet, hogy nehéz bizonyos esetekben lemondani dolgokról, de le kell. Lehet, hogy nehéz szeretni, de szeretni kell. Ez a legfontosabb! Ha ezeket a dolgokat tudjuk birtokolni, akkor az életünk egyszer csak elkezd működni, mert egymással tudunk majd mit kezdeni. Semmi nem reménytelen. Jót kell csinálni mindig, és hosszú távon kell gondolkozni, mert másképp nem lehet. Ami a legfontosabb: nem csak zenészként, hanem közönségként is igényesnek kell lenni! A CD eladás nem megy, mert nem tudjuk hogy hogyan kell csinálni, hogy menjen, addig amíg manipulálják az eladásokat, csalnak a legyártott és bevallott CD termékekkel, ezáltal meglopnak minket a jogdíj fizetéskor, akkor nyilván összedől minden. Ha ezt nem így generálnák bizonyos pénzügyi érdekeltségek, és nem próbálnának görcsösen futószalagon gyártani sztárocskákat, alájuk tolva a médiákat, össze-vissza híreket, ál szenzációkat hablatyolva róluk, - akkor talán az értékesebb dolgokra is oda tudnának az emberek figyelni. A zene, a rock zene elveszítette a valós értékét. De ez nem mindig lesz ám így. Már szorul a hurok…..:)))))) Már közhelynek számít, de igaz az a mondat, hogy a médiának óriási a felelőssége! Akkor lesz változás, ha nem a pénz az Isten, hanem valami más lesz az értékrend csúcsán. Lennének ötleteim. :) Kitartó, hűséges típus vagyok az élet minden területén. Hiszem, hogy nem csak nyavalyogni kell, hanem mindenkinek tenni a dolgát, még ha nehéz is!

– Visszatérve a koncertre, mi várható a Pecsa bulin, milyen meglepetéssel készültök erre az ünnepre?
– A buli lesz a meglepetés, hogy létre tudott jönni. Sok-sok új dal és sok-sok szeretet lesz ezen a bulin. Próbáljuk meg magunkat jól érezni. Ahogy Attila írta egyik dalunkban: „legalább ez ne vesszen el”. Szeressük egymást, mert a szeretetnél nincs fontosabb dolog a világon.

- Bokor Károly -
 

[2012.05.25.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még