2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Rocklitera: rock&roll wooosh az Akváriumban 
Hardfloor az Akváriumban - jegyek itt!
Fémszínű varázslat az Arénában- Budapesten járt a Nightwish 
Tűzoltók jelentek meg a fővárosi klubban
Angol nyelvű válogatáslemezt készít a Belmondo 
"Új fog- jól harap!" - Farkas-avató Akela nagykoncert a Club 202-ben 
Májusban Springfestival Grazban 
Kapcsolódó események
Banán Klub
[2012. május 5.
szombat 10:00]

Volt egyszer egy klub: Banán 2.0 

Május 5-én egy napra újra életre kel az Erzsébet téri Akváriumban a Banán Klub, amely a kilencvenes években Budapest jellegzetes, sajátos arculatú helye volt. 

A Banán már a ’90-es években legenda volt. Alkotóműhelyek befogadója, az 1996-os Magyar Narancs „Év legjobb Budapesti Klubja” szavazás nyertese, több száz embert vonzó koncert- és színházi-helyszín és helyi klubok otthona egyszerre. A Banán arculatába így nemcsak a kortárs kultúra népszerűsítése fért bele, hanem a hagyományos értelemben vett klubélet is: az esti Kispál-koncert tökéletesen megfért a napközben összegyűlő bélyeggyűjtőkkel, galambászokkal, nyugdíjas- vagy zsonglőrklubbal. Ezt a sokszínűséget hozzák most vissza a szervezők egy napra, azoknak, akik ott voltak és jól érezték magukat vagy akár csak hallottak a helyről.

Az egész napos fesztiválon sokan fellépnek azok közül, akiknek a hőskorban így vagy úgy közük volt a csillaghegyi klubhoz: a Szárnyak Színháza, a Prológus (Uray Színház), a TAN.GR.A.M/Banán Kommandó és a Rátkai Márton Zenés Műhely. Ezek egymástól különböző stílusú és profilú színházi közösségek, amik annak idején az intézmény falai között találtak otthonra.

A Banán Klubra jellemző összművészeti fesztiválok mintájára a május 5-ei rendezvény délelőttjén lesz kézműves-foglalkozás, drámajáték Uhrin Csabával, Gágogó koncert gyerekeknek és baba-mama mozgás workshop, melyet Kálmán Ferenc tart.

Délután tiszteletét teszi Tarzan-Zéró, Karafiáth Orsolya költő és Kormos Ferenc performer. Felelevenítve a hajdani Narancs Akadémiát (illetve Banán Szabadegyetemet), a szervezők kerekasztal-beszélgetésre hívnak intézményfenntartókat és -üzemeltetőket, hogy megvitassák hogyan változott a kultúra finanszírozása az elmúlt két évtizedben, születtek-e az államin kívüli egyéb finanszírozási ötletek. A beszélgetés résztvevői: Derdák András - a BANÁN KLUB alapítója, a Millenáris és a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatója, Kitzinger Dávid – a Neumann-ház volt igazgatója, az Artisjus Jogvédő IRODA osztályvezetője, L. Simon László – az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke - az N.K.A. bizottsági elnöke, Magács László - rendező, a Merlin Színház igazgatója, Szabó György - a Trafó alapító igazgatója. Moderál és belebeszél: Gerendai Károly a Sziget Kft. ügyvezetője.
De, hogy ne csak a profik gyakorolják a disputát, Csepregi Erzsébet vezetésével a kamaszok és szüleik is belekóstolhatnak a vita művészetébe.

Az estét a Banán házi zenészei és kedvenc korabeli klubzenekarok jegyzik. Lesz Soma és Lőrincz Gyuri, Makám, ef.Zámbó, Satöbbi, Beshodrom és Söndörgő, újra színpadon a Tin-Tin Quintet, a Laokoón Csoport és sokan mások, akik hozzátartoztak a Banánhoz. A koncertek után a lemezjátszón a Klub két házi dj-je DJ RUN aka Marcipán és DJ Publo osztoznak. (Publo aka Horn Pál a Banán egykori polgári szolgálatosa, a Publo Hunny zenekar frontembere volt.)

Az egész napos program része egy a Budapesten „Menekülés a rövidfilmbe” címmel bemutatott filmválogatás. Ez egy nemzetközi retropspektív összeállítás, a franciaországi clermont-ferrand-i nemzetközi rövidfilmfesztivál anyagából.

A májusi fesztiválon, Banán Skanzen néven egy napos kiállítás lesz a Banán Klubról szóló egykori plakátokból, műsorfüzetekből, archív videókból és egyéb összegyűjtött ereklyékből.

A Banán Klub olyan hely volt, ahol szinte sose volt pénz, de ahol ez nem is igazán számított. Fontos, hogy 20 év után ezt a fesztivált sem a pénz motiválja. A fellépőknek és a szervezőknek, közönségnek és barátoknak ott és akkor jó volt együtt. Most, húsz év múlva, azért jön létre a fesztivál, hogy ismét kiderüljön: a kultúra színhelyei nem az esetleges anyagi támogatás miatt léteznek, hanem miattunk, akik csináljuk ezeket!”- mondja az egyik szervező.

A Banán, a belvárosi szórakozóhelyekkel versenyre kelve a III. kerületben, Csillaghegyen hozott létre összművészeti kulturális centrumot az MSZMP III/8-as pártirodájának 600 négyzetméteres épületében. A kezdetek kezdetétől sok nemzetközi (főleg francia) kapcsolattal, állandóan a túlélésért küzdve. A Banán 1994 óta jelen volt a Diákszigeten is - ahol a jazz-színpadok programját szervezte - kezdeményezője és életre hívója volt az Euroconnections koncertsorozatnak, a Mechwart ligeti fesztiváloknak és a Zene Ünnepének.

A rendszerváltást követő években sok fontos kulturális kezdeményezés indult: a Narancs, a Sziget, a Pesti Est… és a Banán. Van, amelyik túlélt, van, amelyik megváltozott és van, amelyikre már csak emlékezni lehet. De ki tudja, mely zsarátnokból támad ismét lelket és testet melengető tűz?

A fesztiválra a belépés díjtalan!
Minden fellépő, animátor és szervező 
a Klub iránt érzett elkötelezettségből ingyen vállalta a közreműködést. 

[2012.05.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még