2024. március 28. | csütörtök | Gedeon, Johanna nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Csillagok útján - Viharosan indult az LG megasztár turnéja
Gál Csaba "Boogie" és Szűcs Judith a Fenyő Ünnepen
Gál Csaba Boogie Kanadában turnézik
Oláh Andor
Gyász! Elhunyt a magyar zenész - a kiváló blues muzsikus nincs többé
Kapcsolatok
Oláh Andor
Gál Csaba "Boogie"
Sab Mutu (Máté Szabolcs)
Mississippi Big Beat
Kapcsolódó események
Mississippi Big Beat lemezbemutató
[2012. május 12.
szombat 22:30]

Mississippi Big Beat lemezbemutató a Fonóban

2012. május 12-én a Fonó Budai Zeneházban a Folk Feszt keretén belül kerül megrendezésre a Mississippi Big Beat blues beat együttes Delta Disco című lemezbemutató koncertje.

A nagysikerű zenekar számos hazai és külföldi fesztiválra kapott már meghívást (Trasimeno, Olaszország; Torun, Lengyelország, Sumperk, Csehország stb). A Big Beat első angol nyelvű lemeze számos saját szerzeménnyel a Black and Tan Records gondozásában jelenik meg Hollandiában.

Lemezkritika - Mississippi Big Beat: Delta Disco avagy a gyapotszedők az űrbe mennek

Manapság amikor hivatalosan is eltemették a compact disc-et mint hanghordozót, 30 év regnálás után az egyszerű ember azt hinné, a könnyűzene is kimúlás közeli állapotban leledzik, nem csak a hordozója. Pont most kaptam egy holland kiadó által megjelentetett CD-t, mely a Mississippi Big Beat: Delta Disco című műsorát tartalmazza. Nem is igazán értettem, hogy kerül egy magyar zenekar egy hollandus kiadóhoz, amíg nem vettem észre Oláh Andor nevét a borítón. Ő az a magyar szájharmonikás, aki az elmúlt 25 évben a blues fogságából nem tudott, és nem is akart kitörni, de mindig kereste a bluesban rejlő új utakat, amint ezt már eddigi zenekaraiban - Dr Valter and the Lawbreakers, Big Daddy Wilson, Karen Carroll és a Mississippi Grave Diggers - is tapasztalhattuk.

Valami olyat alkotott társaival, egy régi kollégával, a gitáros- énekes Gál Csaba Boogie-val és két zeneszerző-producerrel, Máté Szabival (Secta Chameleon) és Gyurral (a Turbó zenekar elektronikai őrültje), ami akár kulturális forradalomnak is tekinthető. A forradalmak pont a progresszivitásuk miatt mindig előrevitték a társadalmat, még ha az akár géprombolás is volt. Itt szerencsére nem a destrukcióról vagy a leépülésről van szó, sőt: építésről, úttörésről, egy speciális real-time remixelésről.

A régi és az új, az autentikus és a korszerű, az analóg és a digitális keresztezése régóta jelen van a popzenében, de a blues ötvözését néhány kísérlettől eltekintve nemigen vállalta magára senki sem. A méregkeverés ősi tudományát a hajszálpontos adagolás jellemzi, ahogy ezt a lemezt is. Nem uralja le sem a bluest az elektronika, sem a néger népzene a kütyük világát.

Jó tudni azt, hogy 2012-ben a liftzenén túl is van élet! De még milyen! Üvegnyak és a sampler, dobrogitár és a dobgép a mai tizen- és huszonéveseknek teszi fogyaszthatóvá, nem utolsósorban táncolhatóvá az esetenként 60-70 éves zenei és tartalmi mondanivalót. A jelenben dübörög a basszus a gyomrunkban egy múltból jövő riffből, amellyel repülünk a Big Beat jövőjébe.

– Kovács  Tamás - kritikus –

A zenekarról

Az alkimisták a rap szlengjével, a népzenék nektárjával, a Big Beat ritmusával érkeztek és jól összekeverték ezeket a blues kormos fazekában, amibe véletlenül beleesett egy kis varázsgomba is! Oláh Andor és Gál Csaba Boogie az együtt végigmuzsikált több mint tíz év alatt közelebb hozták a közönség számára a blues nálunk addig még ismeretlen, fekete gyökerű alapjait, és utat nyitott számos hazai fiatal, nyomukba lepő bandának, előadónak. A mostani felállás a régi zenekarban gyűjtött ismeretek és a mai kornak megfelelő, friss hangzásvilág-ötvözetét hozza létre, vizuális háttérrel erősítve az összhatást.

Az elektronikus zenei háttérről Máté Szabi (Secta Chameleon) és Dure (effektek, elektromos dob stb.) hivatottak gondoskodni. A Mississippi Big Beat elkezdte és folytatja a blues műfaj modernizálását, a blues alapokat elektronikus alapokkal és effektekkel turbózza fel, és repítik az 1920-as években született nótákat  a 2012-es hangzásvilágba. A műsoron belül Andor és Boogie a húszas, harmincas évek dalaival  indít és antologikusan építi fel műsorát az akusztikus zenétől a Big Beatig.

A Blues Beat hazai apostolai, akik már a nemzetközi vizek Electro Nu blues irányzatának jegyzett bandájának számítanak, nagy sikert könyvelhettek el külhonban is. A hamarosan Hollandiában megjelenő lemez produceri munkáját Oláh Andor és Máté Szabi zeneszerző-producerek végzik. A világon talán mindössze tíz hasonló zenakar létezik, akik ezt a műfajt képviselik (R.L. Burnside, Little Axe, Moby, Mix&Dorp), míg hazánkban egyedül a Mississippi Big Beat fejleszti és játssza ezt a muzsikát. A célközönség széles köre a világzene, a folk, a blues, a beat és az elektronikus zenét kedvelők táborából kerül ki.

[2012.04.13.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még