2024. április 18. | csütörtök | Andrea, Ilma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Íme a Viva Comet fellépők névsora
Titkok a VIVA COMET 2011-ről: Elképesztő látvány- és hangtechnika
Szombaton tartják a Tinikonok estjét
Fluor ciki helyzetbe került a Tiniesten - érdekes videóval
Íme a 40 legtöbbet játszott klip a VIVA-n augusztus 3. hetében
"Végre kiírhattam magamból" - interjú Barbee-val, aki Brooklynban forgatott
Debütált Barbee Érezni fáj klipje 
Képgalériák
Zenészek a Bodies 2 kiállításon
Kapcsolódó Kiadványok
Barbee: Popsztár
Kapcsolatok
Barbee
SP (Éder Krisztián)
Brasch Bence
Lola

Életünk hangszerei, a nyers valóság – Bodies 2 kiállítás

Ismét megtekinthető hazánkban a sokakat megdöbbentő érdekes kiállítás, a Bodies2. - Szenzációs testünk. A vélemények megoszlanak róla, ám kétségtelen: szemléletes és sokat megtudhatnak róla a téma iránt érdeklődök. A hazai popélet több képviselője is megtekintette már, köztük Barbee is.

Március 1-től egészen augusztus 19-ig látogatható a kiállítás Budapesten, a VAM Design Centerben. A “Feltárt testek” néven futó ismeretterjesztő program keretében 1700 m2-en, 9 teremben 15 testet és több mint 200 testrészt nézhetnek meg a látogatók. Az eddig világszerte 28 milliós látogatottságot elért Bodies kiállítás négy évvel ezelőtti hazai állomásán 300 ezer kíváncsi szemlélődőt vonzott.
A jelenlegi kiállítás sokkal inkább az ismeretterjesztésre és az oktatásra helyezte a hangsúlyt. A látogató jobban megismeri saját testének működését.

Az emberiség már nagyon régóta tudja, hogy önmaga a világ legcsodálatosabb és legtökéletesebb teremtménye. Persze, ha használhatjuk a teremtmény szót, mert sokan szembemennek ezzel az állítással. Isten vagy a természet alkotott minket? Szinte mindegy, mert a tökéletességünket nem lehet megkérdőjelezni. A szépséget már annál inkább. Esetünkben a „belső szépség” a nyers valóságában nem létezik. Testünk belülről ijesztő és csúf, irtózatos látvány annak, aki nem szakavatott ismerője az emberi szervezetnek. Pedig a képlet nem ennyire egyszerű, ez csupán az esztétika szemszögéből megfigyelt megállapítás.

A leggyönyörűbb az, amit egy test belsejében láthatunk, mert a sok gusztustalannak ható ér, ín, hús, szerv és lehetne még folytatni, mind-mind azért felel, hogy élhessük az életünket: lélegezhessünk, verhessen a szívünk, emészthessünk, mozoghassunk, rághassunk, szagolhassunk, hallhassunk, gondolkozhassunk, tanulhassunk, érezhessünk, szerethessünk és így tovább… Minden pontosan és tökéletesen megalkotott.

Belegondoltunk már, hogy a például a hallás mennyire kézenfekvő? Észre sem vesszük, hogy van, természetes, hogy halljuk, ha beszélnek hozzánk, halljuk a zajokat, és hallhatjuk kedvenc előadónk legújabb felvételeit. Élvezzük ezeket, miközben biztos, hogy egy koncerten ülve sem jut eszünkbe, milyen csodálatos „alkotás” a fülünk, ami egy páros halló és egyensúly-érzékelő érzékszerv. Részei a külső fül, a középfül és a belső fül, ami a halláson kívül az egyensúly-érzékelést is szolgálja. Tehát máris kiegészül még egy funkcióval: segítségével biztosabban élhetjük életünket. Amint tompul a hallás, a kommunikáció romlik. Ennek törvényszerű következménye az emberektől való elidegenedés, a magányos életre való kárhoztatás. Az egészséges emberi fül 400 ezer hangot képes megkülönböztetni. Gondoljuk hát bele, mekkora terhet jelent, ha ez a csodálatos szervünk nem működik tökéletesen…

A kiállítást már több hazai előadó és zenész is megtekintette, a legtöbbjük véleménye hasonló: megdöbbentő, informatív és nagyon hasznos a kiállítás, mindenkinek ajánlják. A fiatal énekesnő, Barbee is ellátogatott a budapesti helyszínre, ahol egy rövid beszélgetésre megszakította „tanulmányi útját”:

- Mindig nagyon szerettem a biológiát és főleg az emberi testet, így nagyon tetszik a kiállítás. Amikor ez volt a téma, mindig ötöst kaptam az iskolában. Ha ki kellene emelnem, melyik volt az a rész, amelyik a legjobban lekötötte a figyelmem, akkor a magzatosat említeném. Nagyon furcsa volt látni, hogy milyen furán is néztünk ki a magzati korban. Annak ellenére érdekesnek tartottam mindent, hogy kiírásokkal figyelmeztették a látogatókat: csak saját felelősségre menjenek tovább. Nem lettem rosszul és nagyon sok mindent tanultam. Szerintem ez a kiállítás sokkal inkább biológia óra, mit művészet. Az iskolásoknak éppen ezért nagyon ajánlom, hogy ilyen szemszögből is megismerhessék az emberi testet. - mesélt Barbee a benyomásairól és véleményéről.

Eldönteni tehát nehéz, hogy műalkotásokat láthatnak-e az érdeklődök vagy gondolkozást serkentő, tanulásra buzdító kiállítási darabokat, amely a nyers valóságot tárja elénk: ilyenek vagyunk, ettől vagyunk hibátlanok és leutánozhatatlanok. A testünk egy tökéletesre hangolt hangszer. Rajtunk is múlik, mennyire becsüljük meg az általa zseniálisra komponált muzsikát, az Életet.

(HK/SO/PR)

 

[2012.04.14.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még