2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Street Dogs és Middle Finger Salute a Hajó tetején
Tóth Evelin és a Méthode Traditionelle az A38 Hajón 
Júliusban Saint Vitus az A38-on 
D.R.I.: A crossover thrash nagy öregjei a Hajón 
Obake, Mombu: bonyolultzenei est májusban a Gozsduban 
Merzbow - Gustafsson - Pándi Trió a Hajón 
Kapcsolatok
The Qualitons
Kapcsolódó események
Thee Attacks (DK), The Qualitons
[2012. április 20.
péntek 19:00]

Polar Beat: Thee Attacks és a Qualitons az A38-on 

Zúzós, rockos, retrós és végtelenül cool – nagyjából erre lehet számítani a dán Thee Attacks és a magyar Qualitons fellépésén. A Thee Attacks mintha csak a hatvanas évek nagy „mod” mozgalmának inkarnációja lenne: zenéjében a Who, a Kinks, a Small Faces, stílusában pedig az állati menő csináltatott öltönyök, hegyes cipők, zuhogó dobok, lo-fi Motown hangzás és a csilingelő gitárfutamok köszönnek vissza. Remek párosításnak ígérkezik a Qualitons, ami a pszichedelikus beatet ötvözi a magyar könnyűzene legszebb hagyományaival. 

A négytagú, drámaian fiatal és lendületes dán zenekar, a Thee Attacks lényegében magába sűríti mindazt, amit a mai napig nagyon menőnek tartunk a hatvanas évekből: a Who, a Small Faces, a Kinks stílusából építkezve hozta létre kicsit retrós, kicsit beat-es, de leginkább rhythm & blues-ra és rockra épülő zenei világát. Ezt a stílust leginkább „mod”-nak nevezik: a hatvanas évek brit modernista mozgalma, a csináltatott öltönyök, haláli elegancia, szélfútta gombafrizurák, hegyes cipők, zuhogó dobok, elszálltan csilingelő, visszhangos gitárok és végtelen kúlság territóriuma.

Ebből merít jócskán a Thee Attacks, a retrós hangulatot eszement energiákkal ellensúlyozva. A négy fiatalember nagyon határozott elképzelésekkel vágott neki a világhírnek, aminek már-már a küszöbén állnak. Az egyébként igen szigorú angolszász lapok, mint a New Musical Express vagy a Rolling Stone is ájult lelkesedéssel számolnak be koncertjeikről és az együttes tavaly novemberben megjelent első lemezéről. Ez utóbbinak nem mellékesen a lo-fi sztárproducer, a White Stripest az Elephant albummal az egekbe juttató Liam Watson volt a producere. A fiatal zenekar még attól sem riadt vissza a nagy múltidézésben, hogy az egész albumot úgy ahogy van, monóban vegye fel.

És bár a tagok maguk is sokat hivatkoznak a 60-as évek „mod” mozgalmára, lendülete, remek, ütős slágerei, és mindenekelőtt kirobbanó erejű koncertjei, a frenetikus rokkolás igazáb korszerűvé teszi a Thee Attackst. „A kedvenc dán zenekarom – mondja David Fricke, a Rolling Stone óriási tekintélyű vezető szerkesztője – Ilyen zenekarokat nem taláni Amerikában.”

Ha ilyen zenekarokat nem is, ezt a zenekart éppen Amerikában lehet megtalálni, ugyanis a Thee Attacks pont amerikai turnén van, és nem sokkal az austini SXSW fesztiválfellépés után érkezik Budapestre.

A Qualitons, soraiban a Hammond Királyság magyarországi nagykövetével, Premecz Mátyással, Szőke Barna gitárossal, Hock Ernő bőgőssel, G. Szabó Hunor dobossal, és a fáradhatatlan ceremóniamesterrel, Káosz Kapitánnyal - a magyar és nemzetközi könnyűzene csodás hagyományaihoz nyúl vissza.

Koszos, recsegős hard funk, varázslatos ritmusképletekkel megtámogatott afrobeat, zakatolós rhythm & blues, leheletnyi jazz - mindaz, amire örömmel gondolunk vissza és amit örömmel fedezünk fel a hatvanas-hetvenes években. Emellett a Qualitons fontos kultúrmissziós feladatot is ellát: a magyar tánczene legkülönlegesebb gyöngyszemeit ássa elő: azokat a már-már progresszív darabokat, amik e zenekar nélkül a feledés homályába merülnének.

A Qualitons a kétezres évek elejére kapitulálta a magyar könnyűzene legszebb hagyományait, a jazzfunkot, Kovács Katit és a felhőtlen tánczenét. Ez a mi cool-unk, és nem kell szégyenkeznünk miatta.

[2012.04.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még