2024. április 25. | csütörtök | Márk nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Mága Zoltán Budapesti Újévi koncert 2014: jegyek itt
Kapcsolatok
Mága Zoltán

Mága Zoltán verssel köszönte meg az elismerést - Tokody Ilonát is díjazták

A Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztje kitüntetést adományozta Mága Zoltán hegedűművésznek. A hegedűművész a hazaszeretetéért és a magyar kultúra népszerűsítéséért kapott elismerést egy általa megfogalmazott versikével próbálta megköszönni. 

Bocskai T. József 56-os hős, akit a forradalom és szabadságharcban vállalt fegyveres ellenállásáért távollétében halálraítéltek, a díjátadó ceremónián azt mondta: Mága Zoltán nagyapja és más rokonai fegyveresen harcoltak az 56-os forradalomban, míg a művész hangszerével dicsőíti a hazát, a világot és a Kárpát-medencét járva. Az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetségének elnöke mindezért a mai kor hősének nevezte Mága Zoltánt, megemlítve a föld öt kontinensének több mint 100 országában a magyarságot, az igazi, egyetemes magyar kultúrát képviseli és hirdeti csodálatos hegedűjátékával.

Az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetsége elnöksége és a külföldön működő szervezetei Mága Zoltán hegedűművészt "a rendszerváltozás óta tanúsított erkölcsi tisztaságáért, abból fakadt tiszteletet érdemlő magatartásáért, cselekedeteiért, amelyekkel a hazához való hűségét, példamutató nemzeti öntudata bizonyításáért" tüntette ki a Hűség a Hazához Érdemrend Nagykeresztjével. Az oklevél tanulsága szerint a művész azért kapta az elismerést, "hogy ébresztője és figyelmezetője legyen minden szabadságát szerető honfitársnak, megmaradni annak, aminek Isten teremtette: magyarnak!"

A szervezet az elismerő oklevélre azt is írta: "Mi, életünk alkonyán járó szabadságharcosok ezzel szeretnénk megköszönni Mága Zoltán eddigi helytállását, egyben buzdítást, bátorítást adni az utánunk jövő nemzedéknek a szabadsága védelmére." 

A budavári Hadtörténeti Múzeum Dísztermében rendezett ünnepségen nagyserleget kapott a szervezettől Boross Péter volt miniszterelnök, lovagkeresztet Tóth Gábor Budapest volt rendőrfőkapitánya, nagykeresztet Tokody Ilona Kossuth-díjas, Bartók-Pásztory díjas operaénekes és Koltai Róbert színművész. Korábban Mádl Ferenc volt köztársasági elnök is hasonló elismerést kapott az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetsége elnökségétől.

Zenével hirdeti Magyarország kultúráját

Mága Zoltán
a díj átvételekor azt mondta: mindig hű marad hazájához, Magyarországhoz, és ezt igazolja az is, hogy számtalan exkluzív külföldi, tengerentúli, hosszú távra vonatkozó szerződést utasított már vissza. Megjegyezte, csak kisebb fellépéseket vállalva jutott már el öt kontinens 100 országába, hogy a zenével hirdesse Magyarország kultúráját, jó hírnevét, még azokban az országokban is, ahol szinte nem is hallottak hazánkról.

Mága Zoltán, aki egy olyan új stílust teremtett, amellyel a fiatalabb és az idősebb generációnak is örömet tud szerezni, egy általa megfogalmazott versikével próbálta megköszönni a Nagykeresztet.

"Nincs az a földrész, hol lábam még ne lépkedett volna, száz ország városából szívtam magamba az út porát, de lelkemben, s elmémben mindig otthon jártam, és magam előtt láttam szüleim ablakát. Ezer kapoccsal Tehozzád kötődöm, s elválni tőled soha nem fogok, mert tudom, a nemes lelkek hazára lelnek, és nékem te maradsz örökre Otthonom.

A Szülőhazából csak az vágyik el, ki borús, üldözött, vagy céltalan, de én az országért dobogó szívemmel hirdetem: itt születtem, békében élek, és boldogan. Szívünk, mint egyedül fegyverünk, küzd és harcol a honért, a nemzetért, s tizenötmillió ajak országunk himnuszát zengve fohászkodik a régi otthonért.

Éljünk hát együtt békében, s jóban, és hirdessük, számunkra itt van az Ararát, s zengje szívünk, lelkünk bárhol is járjunk: Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország!"

Csatlakozz, ha szereted a zenét. 

Mága Zoltán a már platinalemezes, legújabb, Szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország! című CD-jén így vall hazaszeretetéről:

„Azért születtünk erre a világra, hogy valahol otthon legyünk benne”. Bejárva a föld valamennyi kontinensét, a világ legnagyobb városait, én bizony úgy érzem, szülőföldemen találtam meg az Otthonom. Én is, mint Ábel, bejártam a Rengeteget, az Országot, és a világot jelentő Amerikát, és beláttam: a dicsfény, a pompa mögött csak kopott és avitt dolgok rejtőznek, s nincs miért hátat fordítanom, magára hagynom a már amúgy is ezerfelé szakított Hazámat. Ezer és ezer szállal, mint a fák gyökere kötődünk e földhöz, hisz ide köt múltunk, jelenünk, és így jövőnk is csak itt lehet. Mert bizony egy emberként dobban a szívünk, ha bárhol a világban felcsendülnek Nemzeti Imádságunk hangjai, és büszkeséggel tölt el minket az a tudat, hogy egy vérhez, egy nemzethez tartozunk. Tizenötmillió lélek ölelkezik össze, ha meghallja e szent nevet, Magyarország, s ekkor a feltörő emlékek miatt szemükbe könny szökik. Mert tudják, csak nálunk van íze a víznek, szaga a szélnek, nyáron csak mi felettünk vannak kívánságteljesítő hulló csillagok, a városok, falvak között pedig nem vadidegen népek, hanem a testvérei élnek, igazi magyarok.

Lemeze azért készült, azért született, hogy a zene erejével hirdesse hazánk szépségét, erősítse a hazaszeretetet, az identitást, és megmutassa más nemzeteknek, népeknek a magyar zenei kultúra egyetemességét, hogy Európa közepén él és virágzik nemzetünk, Magyarország. 

Lájk, ha kedveled Mága Zoltán.

- zene.hu - 

[2012.04.03.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még