2024. március 29. | péntek | Auguszta nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Csillag Születik: A The Immigrants 3 igent kapott
Csillag Születik újratöltve: sokk és könnyek a stúdióban  
A nap felvétele! Újabb remek előadás Kárpule Ferenctől
Csillag Születik: Juhász Marcell népdala magával ragadó volt
Szirota Jennifer kirobbanó formában van
Kapcsolatok
Kárpule Ferenc

Egy ország beszél az utcazenész hegedűtanárról: graffitik közül a rivaldafénybe

Kárpule Ferenc lehet a 2012-es Csillag Születik legújabb felfedezettje. A hegedűtanár megható előadásával könnyeket csalt Hernádi Judit és Pokorny Lia szemébe is, de még a sokat látott és szókimondó Puzsér Róbert is a továbbjutása mellett szavazott. Hogy miért? Talán mert Ferenc drámája a hegedűjéből köszön vissza. A 37 éves férfi helyett hangszere sír…  

A hangszer, melyet ma már szinte csak az utcán használ. Mert hegedűtanári végzettsége ellenére is csak helyettes tanári állást tudott szerezni, fellépései is csak alkalmanként vannak.

Pedig a miskolci Zeneművészeti Egyetemen végzett, ráadásul a Musicianswho-n közölt információk szerint olyan rendezvényekre szokott felkéréseket kapni, mint a Budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetem '56-os megemlékezése vagy a József Attila Színház Operettgálája, de játszott már festőművészek képtárlatain, valamint együtt zenélt a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral és a MÁV Szimfonikusokkal is.

2007 óta szabadúszóként tevékenykedik, ami azt jelenti, hogy nagyrészt utcazenélésből él. Sokáig a Budai Várnál zenélt, de már egy ideje a Corvinnál hegedül az aluljáróban. Játékáról amatőr videofelvétel is készült, a kisfilmen jól látszik, hogy a járókelők közül sokan még a fejüket sem fordítják oda a klasszikus muzsika hangjaira. Aki pedig odanéz, az is szenvtelen arccal megy tovább.

Ennek ellenére Kárpule Ferencben nagy a hit. Talán csak az maradt neki. Vallja, hogy a „zene olyan érték, amely nélkülözhetetlen, különösen a ma felnövekvő nemzedék számára”. Ezért arra törekszik, hogy diákjai megszeressék és közel kerüljenek a magas szintű zeneművészethez.

Előadásai során igyekszik jó atmoszférát teremteni, és mint mondja, ez rendszerint sikerül is neki. Nyilván nem az aluljáróban, ahol rajongó hívei mellett nagyon sok rosszakaróval is találkozik. Mint azt a Csillag Születik válogatásán is elmondta: előfordult, hogy kávéval öntötték le, vagy más módon próbálták meg elzavarni, elvenni a kedvét az utcazenéléstől.

Pedig Ferenc komolyan veszi művészetét. Nap mint nap öltönyben és nyakkendőben, fényesre pucolt cipőben áll ki a graffitik közé. Az atrocitásokra pedig úgy reagál, hogy nem reagál semmit. Hiszen egy igazi úr sosem balhézik. Célja csupán annyi, hogy „a zene iránti mély szeretetét és elkötelezettségét közvetítse” az emberek felé.

Hogy mennyire komolyan gondolja, mi sem bizonyítja jobban, hogy belépett az Utcazenészek Egyesületébe is. A tagoknak közös céljuk, hogy felhívják a figyelmet az utcazenélés fontosságára és arra, hogy a zene mindenkié. ”Nagyon szeretném, hogy bárki, aki idegenként Budapestre jön, tudja meg, hogy ez itt Kodály és Bartók hazája, az itt élők pedig rájöjjenek, hogy a zene mindenkié” – mondta a férfi az nlcafé.hu-nak.

Kárpule Ferenc egyedül él – édesapja állandó gondozásra és ápolásra szorul, ezért egy otthonban él, édesanyja néhány éve hunyt el tragikus hirtelenséggel -, önmagát tartja és látja el, pályafutása során is kizárólag önmagára számíthat. És most már a Csillag Születik zsűrijére és nézőire is, akik – mint az alábbi videó is bizonyítja – azonnal szívükbe zárták az utcazenész hegedűtanárt.

-kiko

[2012.04.03.]

Megosztom:

<strong>Szirota Jennifer </strong>kirobbanó formában van
Szirota Jennifer kirobbanó formában van

Az X-Faktor után a Csillag Születikben próbál szerencsét a...

A nap felvétele! Újabb remek előadás Kárpule Ferenctől

Kárpule Ferenc 36 éves és hosszú ideje...

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
gazda szolgáltatás [2024.03.26.]
gazda szolgáltatás [2024.03.25.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Hot Wheels Monster Truck show - volt már jobb is
Nagy elvárásokkal mentünk a három...

Opera metal a Barba Negraban 
Kilencedik alkalommal volt szerencsém látni a „szívem...

James Blunt ismét elvarázsolt minket - képekben
Befutott az Amaranthe és a Dragonforce hajója a Barba Negrába
A Cirque du Soleil Budapestre hozta a bogarak életét
Power metal csata a Barba Negrában - Warkings koncerten jártunk
Csodálatos koncerten emlékezett Balázs Fecóra a Korál - képekkel
beszámolók még