2024. április 26. | péntek | Ervin nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Kováts Kriszta: Kovátsműhely
Kovátsműhely Bergendyvel
Tényleg szeretsz?
Amikor a rosszcsontok Fonogram díjat kapnak, meg kiadót alapítanak
Kapcsolódó Kiadványok
Kováts Kriszta: Kovátsműhely
Kapcsolatok
Kováts Kriszta
Kapcsolódó események
Best of Kovátsműhely
[2006. április 24.
hétfő 19:00]

Magyarország legjobbjai egy fellépésen

Kováts Kriszta 5 év és 50 Kovátsműhelybeli vendég után jubileumi koncertre invitálja eddigi művészvendégeit. Bereményi, Bornai, Fábri, Gallai, Gerendás, Gryllus, Laár, Lerch, Müller, Sebő, Somló, Dusán, Jamie és Robi .... és így tovább akik igent mondtak a fellépésre. Az esttel kapcsolatban kérdeztem Kováts Krisztát.  

- Az est címe Best of... Ilyen címet valamilyen fordulóponton illik adni. Mi az apropója ennek a best of-nak?
- 5 éve indult el a Kovátsműhely Klub, több mint 50 vendégem volt ezalatt. És- bár más módon folytatni szeretném, de ebben a formában ez lesz az utolsó.

- Mi lesz az est programja?
- 23-an jönnek el a korábban meghívott zeneszerzők és szövegírók közül, legtöbbjük beszáll a zenekarba zenélni vagy énekelni és eljátsszuk az egyik dalukat együtt. Eddig mindig én faggattam őket az életükről, ezen az estén ők fognak engem kérdezni. Most, mivel ennyien jönnek egymás után, rendhagyó módon szünetet is tartunk.

- Mióta megy a Kovátsműhely, hogyan kezdődött?
- 2001-ben kezdtük. Úgy gondoltam, hogy csinálok egy klubot az általam szeretett és tisztelt szerzőknek, akik – bár sokan előadók is – kicsit a háttérben vannak. Szóljon ez az este róluk, én én hadd énekeljem el az ő dalaikat. Adva volt a saját zenekarom is, akik ebben szívesen közreműködtek.

- Mennyi idődbe telik egy ilyenre felkészülni, hogyan írjátok át a dalokat?
- Kiválasztottam a meghívott vendégtől kb.10-12 dalt, ezt odaadtam a zenészeimnek, akik ezt minden alkalomra megtanulták, velem együtt. A dalokat nem írtuk át, csak áthangszereltük a zenekarra, pl. nálunk a szólóhangszer a hegedű és a harmonika volt, ez eléggé meghatározza a mi hangzásunkat. Én pedig, főleg az internet segítségével felkészülök a vendégemből, hogy értelmesen tudjam kérdezni őt az életéről és a munkájáról.

- Mekkora közönségre számítottál (A kovátsműhelyben általában), és mennyire jött be?
- Én úgy gondolom, hogy bármennyire rohanós is lett a világ, talán még értelmes beszélgetésre és közben igényes muzsikálásra azért még van igény. Teljesen elégedett vagyok azzal, hogy a Kovátsműhely-nek kialakult egy törzsközönsége, akik szinte mindig eljöttek, mert az egész sorozatot szerették, nem nagyon van ilyen máshol a városban. Ehhez jött a közönségnek az a része, aki kifejezetten az aznapi vendégre volt kiváncsi. És közülük is aztán többen visszajártak, ennek igazán örültem.

- Mennyire van létjogosultsága az ilyen inkább "live talkshow" jellegű eseményeknek?
- Azért ez jóval több, mint egy talk show, hiszen én a beszélgetés közben zenélek is velük, azért ezt nem tudják sokan csinálni. A visszajelzésekből ítélve a közönség pedig nagyon hálás ezért, jóval több kiderül így egy művészről, mintha csak beszélne, vagy csak zenélne.

- Lesz további Kovátsműhely?
- Szeretném a Kovátsműhely Klubot folytatni, de nem ebben a formában, mert egyszerűen elfogytak azok a vendégek, akiket szívesen hívnék meg, a színvonalat meg nem akarom lejjebb adni. Én az összes eddigi vendégemet szeretem és becsülöm. Szeretném a klubot folytatni, mint Kováts Kriszta és a Kovátsműhely zenekarának a klubja, saját számokkal, némileg átalakítva a zenekart, sokkal inkább az akusztikusabb, finomabb hangzás felé alakítva a dalaimat. Remélem a törzsközönségem ezt is szeretni fogja majd, de itt a főszereplő a zene lesz. Ez nem zárja ki, hogy a klubjellegnek megfelelően néha szóba elegyedjünk egymással és a közönséggel is. Pl. Készülök Mókussal egy Nemes Nagy Ágnes lemezre, biztosan a Klub lesz az a fórum, ahol ezeket a dalokat majd először bemutatjuk.

- Melyik volt a legjobb/legkínosabb est?
- Legrosszabb nem volt, legfeljebb legnehezebb. Az is azért, mert az általam nagyon szeretett és becsült Vedres Csaba, aki a Titkosírás c. cd-met írta, nagyon zárkózott személyiség és a kérdéseimre főleg csak igen és nem volt a válasz, ezért igazán megizzadtam, hogy szóra bírjam. Biztosan az egyik legjobb volt az, amikor Sztevanovity Dusán volt a vendégem. A lánya odajött utána hozzám és azt mondta: köszönöm neked, hogy a papámról olyan dolgokat tudtam meg, amit eddig soha. Ez visszaigazolta nekem, hogy a szintén rejtőzködő Dusán jól érezte magát, megnyílt a beszélgetésben. És nekem ez volt ebben a sorozatban a legfontosabb.

- Mit hiányolsz a Kovátsműhelyből?
- Egyet igazán sajnálok, hogy nem tudtam meggyőzni egyik TV-t sem, hogy ez a sorozat képernyőre való. Ezt több néző is felvetette, ahogyan én is szerettem volna. Ez az egyetlen kudarcom ebben a sikertörténetben. Illetve még egy: egy zenészóriás hiányzik a listámról. Presser Gábor, bár dalaival jelen volt, végül nem jött el, bár hívtam. Viszont megszületett egy kézbefogható eredmény is: a szerzők nagy része írt számomra egy új dalt, ebből lett a legutóbbi CD-m, Kovátsműhely címmel. Erre nagyon büszke vagyok, sokszínű, mégis egységes lemez, nagyon jó nótákkal. Aki eljön a Klubzáróra április 24-én, ezekből a nótákból is hall majd egy csokorra valót. A kiegészített zenekarral és a vendégekkel most a színházteremben lépünk fel, ami egy kicsit nagyobb tér, mint a Kávézó, mi is jobban elférünk a színpadon és a nézők is a nézőtéren.

- Köszönöm, sok sikert április végére!

SirOesh

[2006.04.06.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Koncz Zsuzsa 78 évesen is rocksztár Avagy pár gondolat a múlt heti arénás buliról
Egy Koncz...

A nagyok visszatértek hozzánk végső búcsút venni - Mr. Big koncerten jártunk
2024.04.07...

Megnéztük a Nyakamon a nászmenet főpróbáját a Tháliában - képekkel
Árnyékból a fénybe - Beyond the Black - Ankor koncertem jártunk
Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
beszámolók még