2024. április 20. | szombat | Tivadar nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 
Kapcsolódó cikkek
Október első hétvégéje igazán forró lesz a MüPá-ban
Képgalériák
Latin Combo Duo
Kapcsolatok
Latin Combo
La Bonaccia
Latin Combo Duo
Bíró Zoltán
Lili Garces
Kapcsolódó események
Latin Combo Duo Cuban Night
[2012. február 25.
szombat 20:00]

˝Kuba ezen a napon Győrbe költözik˝- interjú Bíró Zoltánnal

Győr egyik legújabb és legkülönlegesebb éttermében a La Bonacciaban február 25-én minden a latin zene és gasztronómia jegyében zajlik majd. A szervezők vendégnek a méltán elismert Latin Combo Duot hívták, akik garantálják az igazi forró hangulatot.

- Ön alapította a Latin Combo együttes, amely számos sikert tudhat már magáénak. Honnan jött a latin zene szeretete és ismerete?
- Olyan régen történt, hogy már a krónikák sem jegyzik... Szóval egyszerűen csak jött és nem lehetett félreugrani előle. De ezt a nagyapám mondta nem én és nem erre a kérdésre válaszolva, hanem arra, hogy miért kezdett el az ÉDOSZ kórusban énekelni. Visszatérve a zenekarhoz és a szerelemhez, a kettő egy és ugyanaz. A zenéről nem is beszélve. Egészen konkrétan pedig úgy történt, hogy csellista voltam és egy Ariel Ramírez nevű zeneszerző „Missa Criolla” című ópuszát hallgatva döntöttem el, hogy ez a kultúra márpedig engem annyira érdekel, hogy bizony beleásom magam amennyire csak lehet. És jött Kuba, ahonnan nagyon nehéz visszajönni Budapestre, ezért inkább visszamenést javaslom mindenkinek. És ha erre nincs módja, akkor tessenek idejönni, mert Kuba ezen a napon Győrbe költözik.

- Az 1979 óta tartó működésből melyek voltak azok a fellépések, amelyeket valamiért ki tudna emelni, amelyek valamiért közel állnak a szívéhez?
- Sajnos nincs kiemelendő példám, úgy egyben emelném ki valamennyit, de legfőképpen azt, hogy minden egyes zenésztársam, akikkel ezeddig volt szerencsém együtt játszani hozzátettek az életemhez, a tudásomhoz, és nagy szeretettel gondolok rájuk míg csak lehet. Nélkülük valószínűleg nem jutottam volna el idáig. Se egyedül, se a zenekarral. Ráadásul sok-sok kubai zenész volt már a csapatban és ez sok-sok perc örömöt jelentett. A sztárok meg boldogok voltak hogy velünk játszhattak és fordítva.

- Térjünk át egy kicsit arra, milyen stílusokban játszik a zenekar illeve nagy vonalakban miből áll össze a repetorár?
- Kubai stílusban, tehát son, guaracha, mambo, cha cha cha, changüi, montuno, guajira. És persze salsa, ami a kubaiaknál casino, és egy kis merengue és reggaeton. Ami fontos, hogy Kubában a zene és a tánc egy és osztatlan egységet alkot, tehát nincs mese, a zenészek a talpak alá muzsikálnak és ezeknek a talpacskáknak a tulajdonosai meg jelentősen meghálálják azt, ha az előadás színvonala, hangulata megüti azt a mértéket, mely ahhoz szükséges, hogy azok a bizonyos talpak beinduljanak.

- Több felállásban is színpadra lépnek. A Latin Combo Duo február 25-én Győrbe érkezik, hogy egy remek hangulatú estet adjon. Meséljen egy kicsit a duóról.
Lili Garces a szólista, a kubai énekes táltosok nagyasszonya. Azt hiszem én hallhattam őt a legtöbbet énekelni, mivel ezt jellemzően mellettem gyakorolja. És ha azt mondom, hogy évtizede se tudtam megunni, akkor az talán már jelent valamit. Ha még megfűszerezem azzal, hogy nem hogy megunni – de minden egyes alkalommal egyre többet és többet kapni tőle – szóval Lili maga A CSODA, így, csupa nagybetűvel. A duó másik fele nem annyira érdekes....

- Lássuk a közelgő győri fellépést! A La Bonacciaban milyen dalokkal érkeznek?
- A kubai emberek legkedveltebb dalaival, mint például a Son de la loma, a Maria Cristina, az El bodeguero, vagy a Negra Tomasa. Az én kedvenceimmel is, mint például a La historia de un amor. De játsszunk olyan a népszerű világslágereket is, mint a Besame mucho, a Bamboleo, vagy a Quizas.

- Mire számíthat az, aki ellátogat ebbe a hangulatos étterembe február 25-én?
- Reményeim szerint olyan hangulatra, melyet kellemesen megteremtenek maguknak a mi közreműködésünkkel. Kubai dalokra egy gitár, egy maracas és egy guiro, valamint két énekhangra komponálva. Győrben sokszor voltunk, de itt még nem. És mit mondhatok, talán csak annyit, hogy persze, hogy szeretnénk visszatérők lenni és ehhez nyilván az is kell, hogy szeressenek minket annyira, mint ahogyan mi is szeretjük azt, amit csinálunk. Győr fantasztikus, a győri közönség felülmúlhatatlan. Ezt már volt alkalmunk megtapasztalni és nem szeretnénk, ha pont ez ezen a napon megváltozna.

- Havassy Anna Katalin -

[2012.02.16.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.19.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még