2024. április 19. | péntek | Emma nevenapja
 
Regisztráció 
Belépés Belépés
Keresés
RSS RSS Hírek Hírek Meghallgattuk Meghallgattuk Ajánlók Ajánlók Fesztiválok Fesztiválok Interjúk Interjúk
zene.hu a kezdőlapom feliratkozás hírlevélre
 
 
 
zenés állások
Oldal.info
 
 
 

Érdekes kérdéseket dolgoz fel a hangszercsodákról szóló könyv

Vajon tényleg tűzcsóvát vet a lángorgona? Hosszú, pöttyös nyaka van-e egy zsiráfzongorának? Lehet-e sétaboton hegedülni? Hogyan lehet egy olyan zongorán játszani, amin 6 sor billentyűzet van? Milyen hangszer születik egy pianínó és egy hárfa keresztezéséből? Hol látható a Dohnányi Ernő számára készített félköríves klaviatúrájú zongora? Mennyire törékeny egy kristályból készült fuvola? Ilyen, és még ennél is érdekfeszítőbb kérdésekre kaphatunk választ, ha fellapozzuk Mandel Róbert új könyvét, melyben rég elfeledettnek hitt hangszercsodák tárulnak szemünk elé.

A zene eddig sem rövid története során megannyi eszköz szolgált már hangszeréül a muzsikáló embernek, kezdetben állati eredetűek (csont, bőr, belek), később a zene fejlődésével egyre kifinomultabb eszközökből és anyagokból készült hangadásra szolgáló instrumentumok.

Lájk, ha szeretsz olvasni.

A Klasszikus és romantikus hangszercsodák, ahogy a címe is mutatja, egy több évszázadot felölelő korszak termését mutatja be hangszerekről készült fotókon, korabeli képeken és szabadalmi hivatali leírásokon keresztül. De hogyan kerül egy hangszerekről szóló könyvbe szabadalmi leírás?

A válasz nem is olyan bonyolult, ha arra gondolunk, hogy a századok során számtalan feltaláló látott fantáziát zeneeszközök tervezésében. Sok ezek közül csupán terv maradt egy fiók mélyén, hiszen elkészítésük szinte lehetetlen volt. Ezért indult a könyv szerzője felfedező útra a világ nagy hangszermúzeumaiba illetve szabadalmi hivatalaiba, hogy megismerje és megértse ezen instrumentumok működését.

További érdekességek ITT, ahol akár meg is veheted a könyvet 15% kedvezménnyel

Mandel Róbert, akit a Ki-Mit-Tud vetélkedősorozatban ismerhetett meg a közönség, ahol tekerőlanton előadott produkciójával egészen a döntőig jutott, mára több hangszertörténeti munkát tudhat maga mögött. Organológusként, vagyis hangszertudósként pedig értőn kalauzolja el az olvasót a gyönyörű hangszercsodák birodalmába. 

Nyerj értékes könyveket 

[2012.12.07.]

Megosztom:

Szólj hozzá! (Ehhez be kell lépned)
lap teteje
 
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.18.]
SÜRGŐS HITELEK szolgáltatás [2024.04.17.]
apróhirdetés
© SirOeshImpresszumMédiaajánlatSiteMap/Honlaptérkép • RandD: Jumu

Nem jó érzés rádöbbenni, hogy minden hiábavaló - Az ügynök halála a Centrál Színházban
...

A Quimby 33 év után sem hagyott fel a kísérletezéssel
Ha három-négy éve valaki azt mondja...

Megnéztük a Triász együttes koncertjét - képekkel
Lángba borult a Barba Negra a Hooligans koncertjén - fotókkal
Megnéztük Majka 360°-os koncertjét az MVM Dome-ban - képekkel
Szörnyek és Valhalla harcosok szeánsza a Barba Negraban
Újra egy varázsos éj - Loreena McKennitt ismét Budapestre látogatott
beszámolók még